Tuesday, July 1, 2014

Makronky s arašídovým máslem

Můj blog, a hlavně jeho receptová část, je taková fázovitá. Jednou přidávím hlavně cheesecaky, pak čokoládové dorty, cupcaky, no a teď jsou to holt makronky.

Recept na limetkové už tady je, dnes přichází na řadu arašídové máslo. Obě tyto příchutě, společně s borůvkovou, která časem taky bude na blogu, včera ochutnávali zákazníci našeho Candy Baru a přiznám se, že jsem vevnitř skákala radostí, když jsem viděla na jejich tvářích, jak moc jim chutnají. Momenty jako tento jsou přesně tím důvodem, proč mě to tak těší a naplňuje. A těší mě to pak o to víc, když ty recepty můžu sdílet s vámi a dělat tak snad radost ještě více lidem.

Ale zpět k těmto makronkám. To, že budou "peanut butter" jsem se rozhodla v podstatě na poslední chvíli a celá ta náplň byla jedna velká improvizace. Sice dost jednoduchá, ale nakonec se ukázala být efektivní i efektní (moje nová oblíbená slova :)). Celkově ráda používám arašídové máslo, protože mi jednoduše chutná a je výrazné, tudíž není potřeba s ním moc "manévrovat". Na druhou stranu, přesně z toho důvodu, že je chuťově výrazné, nemusí chutnat všem a pár takových lidí znám (jeden z nich sedí vedle mě :)). Každopádně pokud patříte do první skupiny, tak jsou tyto makronky přesně to pravé pro vás.

Vyzkoušejte a napište mi/pošlete fotku, jak se vám povedly. Už teď se moc těším :)




Recept (na cca 25 makronek)


makronky

90g jemně namleté mandlové moučky
200g moučkového cukru
90g bílků
20g krystalového cukru

filling

150 - 200g arašídového másla
1-2 lžíce krémového sýra (philadelphia)
35g moučkového cukru
1 lžíce másla

postup (zkopírováno z mého minulého článku)

1. Mandlovou moučku a cukr společně prosejte do jedné mísy. Pokud máte moučku hrubší, opakujte, dokud vám nezbyde opravdu jemná moučka.

2. V jiné míse vyšlehejte bílky. Doporučuju šlehat rukou, pokud chcete mixovat mixérem, tak jen ze začátku, poté, co se začnou tvořit (stále) tekuté špičky šlehejte opravdu rukou, tak se vám bílky nerozbijí. Postupně přidávejte krystalový cukr. Těsně před koncem (to je, když bílkové špičky nepadají) vmíchejte barvivo podle vašich preferencí. Na limetkové se asi nejvíc hodí zelená.

3. Do vyšlehaných bílků postupně a jemně vmíchávejte mandlovou směs. Vychází to asi tak na třikrát. Směs by neměla být ani moc hustá, ani moc tekutá, víc se o tom rozepisuju tady.

4. Makronkovou směsí naplňte cukrářský sáček s kulatou špičkou a plech potažený pečícím papírem dělejte pokud možná stejná kolečka. Pokud má těsto správnou konzistenci, tak se všechny počátečení nesrovnalosti srovnají :). Pokud se tak stalo jen tak napůl, nevzdávejte to, je stále možné, že vám jich pár vyjde :). Párkrát plechem třískněte o stůl a nechte makronky tak půl hodiny odpočívat. V tento moment si zapněte troubu na 150 C.

5. Po té cca půl hodině dejte makronky do trouby, sedněte si před ni a čekejte :). Po cca 4-5 minutách by se měly začít objevovat první nožičky. A po 13-15 minutách by měly být makronky hotové.

6. Po vytažení z trouby nechte makronky tak 10 minut odpočívat na plechu, pak je opatrně sloupněte.

7. Zatímco makronkové skořápky chládnou, připravte si filling. Do malého hrnce dejte arašídového máslo, můžete použít "smooth" nebo "crunchy", já použila to druhé, protože mi chutnají ty kousky arašídů vevnitř. Na mírném ohni za stálého mícháni začněte arašídové máslo ohřívat, přidejte máslo a cukr a míchejte, dokud nevznikne taková tekutější verze arašídového másla. Stáhněte z plotny, nechte pár minut chládnout a pak přimíchejte 1 až 2 lžíce krémového sýra, podle vašich preferencí (základní pravidlo je: OCHUTNÁVAT! :))

8. Makronky pomocí sáčku a špičky naplňte a druhou stranou skořápky přilepte. A pak už jen: mmmm :).

Dobrou chuť! :)



4 comments:

  1. Tý jo! Arašídové máslo s cukrem jsem ještě nikdy nejedla. Pokud budu někdy zkoušet makronky, budou to tyhle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. On ten cukr tam je trochu potřeba, hlavně kvůli tomu cream cheese, ale klidně se dá i vynechat :) ... A těším se pak na případný report :)

      Delete
  2. Ahh miluji arašídové máslo a kde je arašídové máslíčko to musím zkusit! :-D Ale myslím si, že moje food skills nejsou ještě na jedničku.. možna s maminkou..? :-)

    ReplyDelete
  3. Muzu se prosim zeptat, jestli ma trouba byt na horkovzduch nebo na horni/spodni ohrev? :)

    ReplyDelete