(pozn. ve čtrvtek ráno - články na sobotu ani na pondělí se nekonaly, ale to neva, pořád stíhám a pořád se mi chce :)).
Ale trochu jsem vzdálila tématu. Piknik! S ním totiž souvisí dnešní recept. Když jsme se rozhodli, že si půjdeme ogrilovat maso a uděláme si hamburger, který si sníme venku na dece , napadlo mě upéct bublaninu. Já vím, já vím. Bublanina je klasika klasik a dokonce i já už tu jeden recept mám. Ale podle mě prostě "patří" k létu. Zvlášť ta třešňová. Radan se do ní zamiloval a vůbec mu nevadilo, že byla z celozrnné mouky. Protože byla vláčná a nadýchaná a tak "přesně akorát". Recept jsem si půjčila od Kluků v akci a trošku (ale jen maličko) ho pozměnila. Na piknik se hodí dokonale. Ale stejně tak na snídani, svačinku nebo dezert po obědě :).
Recept
na jeden plech nebo zapékací misku
doba přípravy: 25min (včetně vypeckovávání třešní, pokud na to máte asistenta :))
doba pečení: 30-35min
140g moučkového cukru (rozděleného na 90g a 50g)
100g másla, v pokojové teplotě
5 vajíček (rozdělených na žloutky a bílky)
150g celozrnné mouky
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička vanilkového extraktu
400-500g vypeckovaných třešní
plátky mandlí
máslo a mouka na vymazání plechu
mouka na poprášení třešní, aby nepustily moc šťávy
postup
1. Vypeckujte si třešně (a nebo poproste někoho, koho máte poblíž :)). Předehřejte si troubu na 170 C.
2. Ve větší míse rozmixujte máslo nakrájené na kousky s prosátým moučkovým cukrem (90g). Přidejte vanilkový extrakt. Pak přidejte všechny žloutky a mixujte do pěny.
3. V jiné míse vyšlehejte bílky se zbylým cukrem, dokud z nich nebudete mít pevný sníh,
4. Mouku smíchejte s práškem do pečiva a společně prosejte do žloutkové směsi. Mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí. Těsto bude trochu tužší. Pak přidejte sníh a vařečkou nebo stěrkou ho zapracujte do těsta, tak, aby se všechno spojilo dohromady, ale sníh si stále z části držel svůj objem.
5. Nalijte těsto na plech nebo do zapékací misky. Poklaďte ho třešněmi po celé ploše tak, aby nebylo moc volných místeček. A pak ještě posypte plátky mandlí, které si můžete dopředu i trochu nasucho orestovat na pánvi.
6. Dejte do trouby a pečte 30-35min, dozlatova. Nechte chvíli vychládnout, nakrájejte a podávejte. Dobrou chuť :).
Terezko, jak píšeš bublanina patří k létu a ta tvoje vypadá ňam ňam i mandličky má. Já dělala něco podobného, ale s normální moukou s černým rybízem. Je fajn si v létě užívat dobroty co přináší. Taky jsem pokukovala po tvém salátu na foto. Já bych si dala tu bublaninu a pak salát, trošku opačně, ale to je jedno.
ReplyDeleteDost se nám ochladilo i trochu namoklo... podle mne by zase mohli přitopit ...
Mějte se oba fajn! Jarka