Monday, July 6, 2015

9 tipů, jak si užít čas o samotě

Trávím hodně času sama. Už odmalička mi to nevadilo a naopak moc bavilo. Vždycky jsem si něco vymyslela, ať už to bylo psaní deníku, tancování po domě a zpívání si do dětského mikrofónu, koukání na pohádku (no, spíš na Pomádu ... :)) nebo běhání po venku ...

Radan byl poslední dva týdny pracovně pryč a já trávila hodně času sama. A moc jsem si to užila. Občas se setkávám s tím, že "já sama být neumím, nudila bych se." nebo "potřebuju lidi kolem sebe", tak mě napadlo, že sepíšu pár činností, co dělávám já, když jsem sama. Vlastně jsou to úplně obyčejné aktivity, pravděpodobně nedělám nic objevného. Ale nezaškodí si je připomenout, no ne? :)

1. Meditujte


Začneme hned něčím "kontroverzním" :). Teda na samotné meditaci není kontroverzního vůbec nic. Jen sdílení meditačních fotek na internetu je vlastně trochu "protiřečící-si", protože meditace klidu, kterou praktikuju, je právě o tom, že se soustředíte na svůj dech a všechno okolo jen necháte přijít a odejít... Ale taky jednu fotku mám, z Jeseníků, a vidíte, jak se mi teď hodí :)).

Pravidelně meditovat jsem začala až nedávno, většinou tak dvacet minut a pozoruju na sobě zlepšenou pozornost :). A jednodušeji se mi navrací k "teď". Zkuste to třeba taky. A pamatujte, že cílem meditace "není dostat ego do pohody," jak hezky říká "moje" Lenička :).

2. Čtěte

Chci zmínit knihy, ale vlastně moc nečtu. Před půl rokem mi z martinus.cz přišla kniha "Myšlení rychlé a pomalé", kterou jsem si sama vybrala a já ji dodnes nedočetla. Jsem asi v půlce. Až ji jednou dočtu, to může to být třeba za dalšího půl roku, napíšu o ní článek. Slibuju. :)

Teď v posledních týdnech si ale pročítám "Psaní na hladině vody" od Moojiho a "Pád do milosti" od Adyashantiho. Obě knížky využívám podobně, jako "Moc přítomného okamžiku" od Tolleho. Prostě si je čas od času náhodně otevřu a pomáhají mi "vrátit se k sobě". Většinou pak jednu z nich nosím s sebou v tašce a když mám chvilku, čtu a vnímám. Pokud mě tedy zrovna nezaměstnává instagram nebo něco podobného, že jo :).

3. Procházejte se na místa ve vašem městě, které ještě neznáte


Často prostě vezmu foťák a dojdu nebo dojedu na místa v Oslu, kde jsem ještě buď vůbec nebyla a nebo jen párkrát a je to tam pro mě nové. Takto jsem před pár dny (znovu)objevila další nádherný výhled na fjord. Včera jsem tam vzala i Radana a myslím, že je to dokonalé místo na rande, ale právě i na tu meditaci a nebo jen prosté "vyvalování se". :) Takových míst je v Oslu spoustu a stále a stále je co objevovat a jsem si jistá, že podobně to je v každém městě nebo i vesnici. Kolikrát totiž i "stará známá" místa působí pokaždé jinak ...



Chůze je jedna z mých nejoblíbenějších aktivit. Jdu a jdu a v uších mi hrají mé oblíbené písničky. Občas si představuju, že jsem to já, kdo je zpívá. Je to zvláštní, protože tenhle "zvyk" se mě drží už od dětství :).

4. Běžte do kina

Ráda chodím sama do kina. Většinou chodím na ty filmy, na které by se mnou Radan (spíš) nešel. Koupím si malý popcorn, uvelebím se do sedačky a vychutnám si to. Zrovna kino je pro mě aktivita, kterou si můžete stejně tak užít ve dvou, ve skupince, i sám. Minulý týden jsem třeba byla sama na "romantickém slaďáku" (Longest ride) a teď v úterý půjdeme s Radanem a pár dalšími kamarády na akční Mad Max. Na ten bych třeba sama nešla, ale věřím, že ve skupince to bude skvělé odpoledne.

5. Jděte do kavárny a pište

Moc ráda chodím do kavárny, objednám si cappucino nebo zelený čaj a píšu. Když jdu do kavárny sama, je to pro mě psací místo. Spoustu článků na blog píšu v kavárnách, protože mě atmosféra tam motivuje i inspiruje k psaní. Občas si ale vezmu svůj deník a propisku a píšu jen pro sebe. "Dramata" v mé mysli už ale nejsou co bývala a tak už to není tak zajímavý materiál :).

Vemte si batůžek, do něj papír nebo blok a tužku, kupte si oblíbený nápoj a třeba i nějaký dortík a pusťte se do psaní. Pokud nevíte o čem, tak nad tím prostě nepřemýšlejte, nechte psát své podvědomí. Deník vám nikdo číst nebude :).

6. Koukejte na YouTube

Objevila jsem neskutečné množství vlogerek i vlogerů. Drtivá většina z nich se perfektně obléká, maluje (to spíš ty vlogerky, i když :)), má dokonalý vztah, spoustu blízkých přátel, každé ráno běhá a jí veganskou a nebo super zdravou stravu. Fakt, ukazovali to v těch videích! :)) ale né, trošku si z toho dělám srandu, ale stejně na ta videa občas koukám. I když teď po pár týdnech už míň, ty slečny jsou si fakt všechny hodně podobné a tak se to opakuje. Nejvíc teď ale sleduju videa od Ingrid Nilsen a Niomi Smart.

Často koukám i na videa od  Moojiho, Tolleho, Adyashantiho nebo Spiru. YouTube je jich plný, spoustu z nich je i s českýma titulkama a "využívám" je podobně jako ty knihy. Zkuste kouknout třeba na tohle, tohle nebo tohle video. Jestli chcete a zajímavá vás to :).

7. Pečte :)


Pečení je aktivita, které se věnuju hodně, ať už jsem doma sama a nebo ne. I když, v poslední době nepeču tak intenzivně - zdá se, že mám nějakou "pečící pauzu". Každopádně je pečení obrovský relax a zároveň skvělá aktivita, při které se můžete učit soustředěnosti a trpělivosti. Víte kolikrát se mi něco nepovedlo právě kvůli tomuto? :)


8. Udělejte si piknik


Před pár dny jsem šla pešky z centra, když mi po chvíli chůze došlo, že mám vlastně docela hlad. Bylo už docela pozdě a domů stále daleko a tak mě napadlo skočit do nejbližšího obchodu a koupit si krekry a cammembert a maliny. Došla jsem s tím do nedalekého parku, zrovna zapadlo, ale stále ještě pražilo, sluníčko. Sedla jsem si do trávy, zády k tomu slunci, aby mě hřálo, vytáhla své skromné, ale lahodné občerstvení a pozorovala lidi. Byl to takový "můj" čas a něco mě velmi fascinuje na tom být "sama v davu". Pravděpodobně to, že se vůbec sama necítím...


Piknik si každopádně můžete i naplánovat trochu dopředu, vzít si s sebou i deku a prostě si užívat sluníčka a volnosti... A samozřejmě, pokud přece jen máte poblíž své kamarády nebo rodinu, vezměte je s sebou... a nebo se nechte pozvat :)


9. Hýbejte se


Najděte si pohyb, který vás bude bavit. Může to být klidně i ta chůza, nejlépe svižná. Nebo si zaskákejte před švihadlo. Nebo na trampolíně? Na tu se moc těším, až budu v srpnu doma.

Ať je to cokoliv, moc si to užijte :).

Co děláte vy, když jste sami? 

18 comments:

  1. Moc pěkný článek a zajímavé tipy:-)
    Já osobně se nejvíc vyblbnu s foťákem, což je pro mne nejlepší relax a zábava zároveň:-)
    Hezký zbytek dne :-)
    www.an-abel.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Anetko, děkuju za komentář :) .. tvé fotky jsou krásné, mimochodem :).

      Měj se hezky, Terez.

      Delete
  2. Jsem ráda,že nejsem člověk, co rád tráví hodně času sám se sebou... Vlastně praktikuju všechno výše uvedené, kromě meditace, která mi nejde (čím víc se snažím, tím je to horší) a těch kaváren (v lese je nemáme:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. oprava: jedinný člověk :)

      Delete
    2. Ahoj :). Jé, já už jsem si říkala, že tomu komentáři nerozumím :)). Jedno slovíčko a jak to změní kontext :) ...

      Meditace určitě není žádná "povinnost", ale hlavně myslím, že není žádná správná a špatná meditace ... každopádně žití v lese je taková meditace sama o sobě, ne? :) A stačí si vzít kávu do lesa a máš kavárnu v lese (hmm... ne moc povedenej vtip :D) ...

      Děkuju moc za komentář a měj se krásně :) Terez

      Delete
    3. To teda je. Vlastně medituju ve chvílích, kdy se o to vůbec nesnažím. Taková neřízená meditace:) Jinak to neumím. Náhodou kafe nebo čaj na špalku je fajn věc. Jen ta kavárenská, městská povalečská atmosféra tomu holt chybí...

      Delete
  3. Terezko, článek mi děsně bavil. Hodně věcí cítím podobně. 2/ Na jedno video na you tube jsem mrkla, tak budu pokračovat. 3/ Je fakt, že je stále co objevovat a obdivovat ať už doma ve měste, vesnici nebo jinde. 4/ Nikdy mi nedělalo problém jít sama do kina, i když někdy je fajn hned ty pocity sdílet s někým. 5/ Psát v kavárně to by mě bavilo, přijde mi to jako něco bezvadnýho, přirozenýho. Být v tom "davu" a sama je taky fajn. Já mám atmosféru kavárniček ráda. 6/ You tube sleduju dost a jsem ráda za témata, o kterých jsi se zmínila, už jsem jedno video zkoukla, tak budu pokračovat. 7/ Pečení je dobrý, akorát teď mám natrhanou misku černého rybízu a přemlouvám se, abych něco upekla. Je totiž takové horko - nechám to na ráno, to je nejlíp. Máme uvnitř 26,5 stupňů, už jsem dala i přes závěs vlhké prostěradlo a docela to pomohlo. 8/ Tak to cítím taky tak ...
    9/ Pohyb je fajn, dřív jsme dost jezdili na kole i dost nároční výlety. Doma se snažím cvičit, spíš tu kostru protahovat atd. atd.
    Já, když jsem sama a to je malinko času, tak si dám kafíčko na schodech, nevím proč, prostě mi to baví, vedle muškáty a pozoruju zahradu a poslouchám ptáky nebo u stolečku v zahradě a také jsem nechala dopolední slunce mi hřát na hřbet - hm to bylo příjemné.
    Terezko, tak jsem se trochu zapovídala...
    Měj se v Oslu fajn, piknik tam nemá chybu, město na to jako dělané !
    Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, děkuju za krásný dlouhý komentář :). Rozepsala ses, ale moc mě bavilo to číst :). Jsem ráda, že spoustu věčí vnímáš podobně :).

      Taková horka tu nemáme, i když minulý týden venku bylo kolem 28mi stupňů. Dneska má být kolem 26ti, tak se chceme s Radanem vydat na piknik. Asi upeču třešňovou bublaninu :).

      Bygdøy je nádherný poloostrov a je mi jasné, že jste si to museli dokonale užít :). Měj se krásně, Jarko, a užívej sluníčka :) Tereza

      Delete
  4. ... kdysi jsme byli celá parta na Bigdøy ... ještě o půlnoci světlo, byl červenec ... no, vždyť to znáš ... to nemělo chybu ... J.

    ReplyDelete
  5. Absolutně se vším souhlasím :)
    všimla jsem si že cvičíš jógu, nechtěla by jsi ji věnovat článek? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Verčo, děkuju za komentář :).
      Jógu cvičím, ale nevím, jestli mám dostatek "informací" na to, aby to vyšlo na samostatný článek :). Možná ale v budoucnu, jo? :)
      Měj se krásně, Tereza.

      Delete
  6. Krásný článek, skvěle si to celý podala, bavíš mě :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Domi, děkuju :). Tvůj blog a ty zase bavíte mě :). Měj se hezky, Terez.

      Delete
  7. Přesně o tomhle jsem před nedávnem psala taky. Přijde mi, že lidi se odnaučili být sami a radši permanentně visí někde na sítích, aby měli společnost aspoň virtuálně. Já moc ráda chodím sama třeba na kafe, kde si čtu nebo něco smolím, nemám problém s tím jet sama na výlet nebo tak. A nepřijde mi to smutný, naopak, máš čas sama na sebe, na svoje myšlenky, plány atd..Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo na to tak kouká ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Terezko, děkuju :). Já se přiznám, že jsem vůbec nevěděla, že máš blog, ale dneska jsem na něj zběžně koukla po probuzení, když jsem si všimla komentáře od tebe, a píšeš moc hezky :)... Myslím, že je dobré umět být sám a jsem ráda, že je nás poměrně dost :). Měj se moc hezky, Terez.

      Delete
  8. Všechno to vypadá skvěle, jen ten čas chybí! :(
    Nejradši mám procházky. I na místa, které znám. Ale až se zachvilku přestěhuju, tak budu na procházce furt a budu objevovat a objevovat a brečet a brečet :D

    ReplyDelete
  9. Ahojda, sice jsem tento článek objevila po 3 letech vzniku, ale okolnosti jsou prostě takové:)
    Moc se mi článek líbí. Nedávno jsem pocítila strach, že jsem emočně závislá na partnerovi. A protože chci tomu předejít/se vyléčit, tak čtu články, jak mít rád sám sebe a svůj čas. A přicházím na to, jak je důležité nebýt s partnerem v kuse...
    ...
    Medituji a
    běhám - tyto dvě aktivity jsou dost čerstvé.
    Čtu různé člány na netu(třeba Tvůj):)
    Tvořím (šití, háčkování)
    Trošku čtu knížky-hlavně třeba v tom parku:)




    Ještě bych ráda psala blog, ale úplně nevím o čem:)

    Maya

    ReplyDelete
  10. A zapomněla jsem ,že jsem si pořídila foťák...jen s ním ještě moc neumím :)

    ReplyDelete