Monday, September 21, 2015

Roadtrip po Norsku 2015: 1. den - Lesy, tundry, hory a večerní Bergen

Vsadím se, že jste nikdy na žádný trip nebyli méně připravení, než my tři! 

Včera v noci jsme se vrátili z 4-denního roadtripu po západním a jižním Norsku a když jsme ve čtvrtek dopoledne vyjížděli, věděli jsme akorát, že míříme na Bergen. To zní jako dostatečně dobrý plán, říkáte si? No, v Norsku je to malinko složitější. Ujet 500km může trvat i 10 hodin a pokud se rozhodnete kochat všudypřítomnou přírodou a občas zastavit, ještě tak hodinku dvě přidejte. Cesty se tu klikatí podél fjordů, neustále stoupají nebo klesají a čas od času se zúží natolik, že dvě auta naráz neprojedou. Tento zádrhel se ale stává sporadicky - na celé trase potkáte dohromady maximálně desítky aut. Taky jsou plné dlouhých tunelů a občas máte pocit, že jste se ocitli v jeskyni a když se podíváte do čeho jsou vysekané, nejste tak daleko od pravdy. Občas rádio v autě přeruší vysílání se zprávou, že nějaký tunel je uzavřený a tak stojíte uprostřed "ničeho" s žádnou možností úniku. To se nám stálo málem, jeden tunel uzavřeli pár minut potom, co jsme jím projeli...

Plán jsme měli opravdu minimální. Když mi na jaře psala moje sestřenice Kristýna, že chce v září přijet a ráda by se podívala i za Oslo, přišlo mi to jako báječný nápad. Pak jsme si napsaly na začátku září něco ve stylu: "Hele, neměli bychom začít plánovat?" a pak tu Kristýna najednou byla, Radan půjčil auto a kroutil hlavou nad tím, jak málo toho o naší cestě víme. Ale vyjeli jsme. A já o tom teď chci psát, abyste se o naší cestě něco dozvěděli :). A taky, abych s vámi sdílela zážitky, protože za to stály.

První "zastávku" jsme měli hned za Oslem. Přes hodinu jsme stáli v koloně, a tak jsme tento čas využili k focení selfies :). Řeknu vám, když se fotí dvě baby a jeden Radan, stojí to alespoň 20 fotek, než vyberete jednu, kterou "schválí" všichni! (to jen taková vsuvka) :)


Vyjeli jsme z upršeného Osla a podobné počasí se nás drželo téměř celou cestu. Upršené a mlhavé. Ale takové jsem si vždycky Norsko představovala. Nekonečná údolí plná jezer, fjordů, hor a nad nimi mlha.


Asi dvě a půl hodiny za Oslem, kousek od Nesbyen, jsme jeli kolem tabule, která hlásí "Gardnos Meteorite". Přejíždíme ji, ale pak si říkáme, že "co kdyby" a vracíme se zpátky. Tabule pak hlásí ještě fakt, že jsme mimo sezónu a tudíž je zavřeno. I tak se vydáváme po polňačce nahoru, zaléhají mi uši a za devět kilometrů dojedeme na místo. Na místo, kde před 546 miliony lety udeřil meteorit o průměru 300 metrů. Díky obrovské síle se pak vytvořil kráter s průměrem 5 kilometrů. Pokud pojedete v létě, tuto zastávku stopro doporučuju :). Mimo sezónu je to prostě krásný jehličnatý les s barevnými mechy a rozbouřenou řekou.




O kousek dál byl omezený provoz silnice a tak několik minut čekáme, než na nás přijde řada a my můžeme následovat auto s velmi vtipnou cedulkou. No, ve skutečnosti znamená "Ledebil" něco jakou "vedoucí vůz", ale prostě jsme to museli vyfotit :).


opuštěná vlaková stanice na konci světa
Stoupáme a panaromata se mění. Místo nekonečných lesů vidíme nekonečné tundry. "Trvale zmrzlá půda tundry zabraňuje růstu stromů. Velmi krátké vegetační období, kdy roztává tenká svrchní vrstva půdy, umožňuje život zakrslým formám vegetace. Hojně se tu vyskytují bříza zakrslá, keře rostoucí na vřesovištích, mechy a lišejníky." (zdroj: Wikipedia)

Přijde mi to úžasné, protože ten přechod je docela náhlý. S nadsázkou se dá říct, že projedete tunelem a jste v jiném vegetačním pásu. 





Nastává čas na první skákací fotky ... :)


O necelou hodinku později už jsme na začátku Eidfjordu, který leží asi 160km východně od Bergenu. Jmenuje se to Måbødalen a jde o 7mi kilometrové údolí. Znovu zastavujeme a kocháme se dech beroucími výhledy na všechny strany. Vlastně mě to fascinovalo celou cestu - fakt, že jedete po silnici a všechno, co vidíte je speciální, nádherné, obrovské. Samotná cesta byla cíl.



Letííím

Dalším skvělým zážitkem jsou dva tunely, které dělí jeden bílý most. Část trasy totiž svítí modře. Kristýnu to tak zaujalo, že se Radan v tom prvním tunelu rozhodl udělat ještě jedno kolečko kolem kruháče ... Zrovna se ale z boku řítil velký náklaďák, tak jsme měli co dělat, abychom mu stihli ujet. Vy to nezkoušejte, pokud si to budete chtít vyfotit, vězte, že za mostem je opravdu ještě jeden stejný tunel a na ten už budete připravení :).






Kousek od Bergenu jsme byli svědky krásného západu slunce, kdy sluníčko dopadalo jen na vrcholky hor. Nikdy předtím jsem nic podobného neviděla ...


Do Bergenu přijíždíme kolem desáté večer, tedy po 12ti hodinách na cestě. Jsme ubytovaní přes airbnb, poprvé, ale rozhodně ne naposled. O těchto "praktických záležitostech" napíšu samostatný článek. Ubytování, jídlo, mýtné, různé tipy, poznatky a tak.

Procházíme ještě večerním Bergenem, hledáme nějaké místo, kde se najíst, ale zas a znovu zjišťujeme, že v Norsku je prostě těžké absolvovat "gastrotours", ty ceny jsou šílené. Nakonec se najíme v asijské restauraci nedaleko rybího trhu v centru Bergenu. Pokud ale nebudete váhat jako my, do 150nok se dobře najíte i přímo na "slavném" rybím trhu. Jdeme si vyfotit Bryggen - dřevěné domečky u přístavu, a pak spát. Spíme jak zabití. A ráno se do centra vydáváme ještě jednou, ale o tom, jakou cestou jsme pak pokračovali, zase příště.

Tak co na první den říkáte? Máte nějaké otázky? Poznatky? Pište, těším se. A mějte se krásně! :)

centrum Bergenu
centrum Bergenu
čerstvý krabík na rybím trhu :)
rybí trh
rybí trh
Večeřeli jsme v Chiangmai Thai Restaurant
centrum Bergenu
Bryggen
centrum Bergenu

7 comments:

  1. Terezko, musel to být fakt nádherný výlet ...och ta příroda ... Bergen ty domečky ... a rybí potvory ... už se moc těším na příště ...
    Díky a měj se co nejlíp ! Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, byla to paráda, jsem moc ráda, že jsem to mohla zažít :). "Příště" už je na blogu :). Měj se krásně, jak to doma vypadá s počasím? :) Tereza

      Delete
  2. budu zcela upřímná a narovinu ti řeknu, že ti závidím! ta příroda..lesy. to mi tady na kypru chybí..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terezko, každé místo má něco :). Ale rozumím ti a je hezké, že jsi přímá :). Děkuju za komentář. Doufám, že se někdy podívám na Kypr :). Měj se krásně!

      Delete
  3. Uplne jsem si vybavila letosni dovolenou v Norsku! Super fotky a diky za pripomenuti..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Sášo, děkuju moc za komentář i kompliment na fotky! :) Norsko je parádní, co? :) Měj se krásně, Terez.

      Delete
    2. Urcite je paradni, ale behem tri tydnu se neda ani procestovat,byli jsme jen s batohy na zadech a bez auta:-) takze se urcite vratime, ale uz s autem! Jen ty ceny jsou fakt vyssi, ale da se na spouste veci usetrit kdyz clovek chce:-)

      Delete