Tuesday, September 25, 2012

Celozrnné muffiny s čokoládou a rozinkami

V poslední době jsem si oblíbila péct z celozrnné mouky. Koupila jsem takovou, co má asi 15g vlákniny na 100g a dávám ji do všeho. A zatím všechno chutná výborně a v podstatě není znát rozdíl.
Muffiny jsem včera pekla podruhé v životě a i když chutnají moc dobře, pořád se mi moc nedaří, aby vypadaly tak, jak je znám z pekáren a cukráren. Jeden z důvodů je určitě ten, že na ně nemám ten "speciální" plech (na něco se vymluvit musím :)) ... a potom jsem vypozorovala, že je lepší používat menší muffinové košíčky, než ty velké, protože za prvé trvá hrozně dlouho, než se upečou (až hodinu) a i když se na povrchu už zdají hotové, naspod jsou většinou stále nedopečené. Také musíte na jeden muffin použít opravdu hodně těsta (= hodně kalorií :D) a já nevím jak vy, ale radši si dám dva malé a mám pocit, že sním víc, než si dám jeden větší, který vlastně kolikrát "nestačí" ... prostě 2 jsou víc, při jakékoliv velikosti :).

Recept

příprava: 20 min
doba pečení: malé muffiny cca 30min



  • 2 hrnky celozrnné mouky
  • 1 lžíce prášku do pečiva
  • 1 vejce
  • 3/4 hrnku granulovaného cukru (lze použít i třtinový)
  • 4-5 lžic rozpuštěného másla
  • 1 kelímek 12% zakysané smetany
  • 200g čokolády + rozinek (v čokoládě)
  • špetka soli


postup
1.Rozehřejte si troubu na 180 °C . 
2. Ve větší míse smíchejte mouku, sůl, prášek do pečiva, čokoládu a rozinky
3. V další misce rozkvedlejte vajíčko, přimíchejte do něj cukru a míchejte, až z toho vznikne taková hustá hmota. Poté po dvou dávkách přidejte máslo a míchejte. Nakonec po dvou dávkách přidejte zakysanou smetanu
4. Dobře promíchanou hustou, ale tekutou hmotu přimíchejte do sypké směsi a spojte je dohromady. 




5. Mazlavou hmotou naplňte muffinové košíčky a pokud máte speciální "muffinový plech", dejte košíčky do něj. Pokud ne, položte na plech. Pečte asi půl hodiny. 




6. Moje dosavadní zkušenost je, že je lepší počkat, až muffiny vychladnou. Dají se ale jíst i teplé. Dobrou chuť. :)

3 comments:

  1. Dlouho jsem hledala nějakej dobře vypadající recept na muffiny z celozrné mouky a právě jsem ho našla! Co nejdřív musím vyzkoušet :)
    Nikol (readeatandlive.blogspot.cz)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak jsem vyzkoušela (http://readeatandlive.blogspot.cz/2015/02/celozrnne-muffiny-s-cokoladou.html). jen s malými změnami, a byly opravdu vynikající :)

      Delete
    2. jéé, tak to jsem ráda, Nikol :). Jdu se podívat na tvůj blog! ... Měj se hezky, Terez

      Delete