Wednesday, February 12, 2014

O Norech a životě v Oslu

Už dlouho se chci pořádně rozepsát o Norech a o Norsku, respektive spíš o (životě v) Oslu, protože si myslím, že Oslo se přece jen od "zbytku" Norska liší. Asi jako Praha a "zbytek" ČR. Oslo je opravdu multikulturní město se spoustou přistěhovaleckých čtvrtí, ve kterých, když se ocitnete, tak na chvíli zapomenete, že jste vlastně v nejbohatším státu světa. V těchto čtvrtích najdete spoustu etnických restaurací, obrovský výběr zeleniny, ovoce a exotických potravin, taky spoustu secondhandů a v určité dny se konají "blešáky", kde můžete najít super věci za pár kaček, když dobře hledáte. Každý pátek dopoledne si v Grønlandu můžete vystát řadu na jídlo zadarmo, třeba až v hodnotě 3-4 tisíce korun, takže pak můžete mít na celý týden (i víc) vystaráno a na jídle tak ušetřit. Nikdo se vás neptá, jaká je vaše finanční situace, takže tam může přijít opravdu každý, ale buďme upřímní, vyšší střední vrstva si tam asi pro jídlo moc nechodí. My jsme to s Radanem absolvovali jen jednou v létě, když k nám náhodou na ulici přišli Čech a Češka, protože zaslechli, že mluvíme česky/slovensky, a ti nás tam vzali ... píšu to jako jeden z příkladů, že i v Oslu se dá žít skoro zadarmo, zvlášť v létě. Je to ale extrém. Na druhou stranu, pokud máte v Oslu práci, jakoukoliv, tak se s tím  prostě dá vyžít a čím míň utratíte, tím víc ušetříte :). A práci tu má skoro každý, v Norsku je 2% nezaměstanost.

Spousta lidí, alespoň co často pozoruju, tady má pohodlný život. Váš čas v práci je většinou velmi dobře ohodnocený a zároveň se tu ctí volný čas a tak když se odpoledne procházíte po centru, vidíte přeplněné kavárny lidmi, kteří si po práci zajdou na dobrou kávu a zákusek, kde nechají 90 norských korun a poté, co si nakoupí pár věcí na sebe se vydají ještě do restaurace, kde svoji večeři začnou aperitivem za stovku. Dvakrát třikrát ročně si zaletí na dovolenou, protože mají čas a všude ve světě je levněji než tady. Možná teď trochu zacházím do extrémů, ale to, co jsem právě popsala je docela běžné a nebo to tak alespoň působí z venku.

A pak jsou tu lidi, ke kterým se myslím "řadíme" my, kteří mají průměrný, možná statisticky trochu podprůměrný plat a většinou nakupují spíš "akční" nebo levnější potraviny (ještě, že je tu ten losos tak levný :)) a občas si zajdou někam na večeři, na kávu nebo do kina. My ještě docela často létáme domů a pak se vracíme s kufry naplněnými sprchovými gely, dobrým medem, čajem, kořením a kdoví čím dalším :).

Myslím si, že není pravda, že by tu všichni a všechno bylo dokonalé, jak často slýchám. Jasně, je tady spousta krásných blondýnek, které všude chodí ve sportovních legínách a teniskách, protože pravděpodobně právě jdou do/z posilovny nebo jiného tréninku. T-bane, tedy norská obdoba metra, je v zimě přeplněná lyžemi a běžkami, protože si hodně lidí chodí po práci provětrat hlavy a trochu si zasportovat. Sportuje se tu hodně a to je super. Najdete tady spoustu luxusu a spoustu lidí, kteří si ten luxus můžou dovolit. Ale troufám si říct, že je tady ještě víc těch, kteří žijou "úplně obyčejný život", nijak zvlášť odlišný od života jinde v "západním" světě (a do toho počítám i ČR nebo Slovensko)

Moc se mi tady líbí servis, jak v obchodech, tak třeba na úřadech nebo v bankách. Ještě jsem tady nepotkala nikoho, kdo by nebyl ochotný pomoct nebo poradit a vždy s úsměvem. Teď jsme si třeba kvůli našemu projektu s Terezkou půjčovaly spoustu nádobí a "rekvizit" v jednom dražším obchodě a všichni pracovníci tam na nás byli milí, ochotní a usměvaví a očividně je vůbec neotravovalo, že musí trávit tolik času balením a o pár dní následným vybalováním věcí, za které v konečném důsledku nic nemají. Už teď víme, kde si budeme všechny potřebné věci kupovat :). Nebo v bance, v posledních týdnech jsem tam byla několikrát, většinou kvůli banalitám, a nikdo na mě neprotáčel panenky, nikomu nevadilo, že jsme mluvili anglicky a všichni bez rozdílu mi pak ještě popřáli krásný den. Určitě se s tím setkáme i u nás, ale myslím, že to není pravidlo.

Pár postřehů ...
... všímám si, že všude po městě se válejí gumičky do vlasů. Netuším proč, ale vždycky mě to celkem pobaví.
... V supermarketech balí papriky jednotlivě do plastového obalu a naposledy jsem si všimla, že to tak dělají i s kousky zázvoru. Opět netuším proč, ale přijde mi to dost neekologické. (Nejlepší je ji stejně kupovat v přistěhovaleckém Grønlandu :)).
... A je to trochu v kontrastu s tím, že se tu velmi pečlivě třídí odpad. V každém supermarketu si zadarmo můžete vzít modré a zelené sáčky a třídit. Zelený je na přírodní odpad, modrý na plas a pak obyčejný na směsný odpad. Papír se většinou dává ještě vedle. Všechny tři sáčky (modrý, zelený i obyčejný) vhodíte do stejného kontejneru a nějaký stroj už si to pak přebere sám.
... téměř všechny chleby v supermarketech vypadají jako toustový chléb. Je tu sice spoustu dobrých pekáren, když jsem pracovala v Tranenu, tak jsem mohla denně nosit dobrý čerstvý chléb domů, ale tyto chleby stojí cca 50 NOK, což je více než 150Kč
... ve většině cenově dostupných restaurací se vyplatí si vzít jídlo s sebou. Např. když si chcete dát sushi přímo v restauraci, zaplatíte o 10% vyšší cenu, než když si ho vezmete s sebou.
... dlouhou dobu tady neměli Starbucks, jen na oslovském letišti. Teď jsou v centru dva. Pokud vám ale Starbucks připadá drahý v ČR, tak si českou cenu vynásobte dvěma a máte v přepočtu tu norskou. Lepší je zajít do některé z lokálních kaváren a nebo skandinávských "sití kaváren". V odpoledních hodinách, kolem třetí čtvrté a o víkendech je sice riziko, že si nesednete, ale kávu mají většinou výbornou.

Už budu pro dnešek končit. Přemýšlím, jestli dneska něco upeču, zaznamenávám hluboký pokles v pečení oproti minulému týdnu, kdy jsem pekla každý den :). A nebo se možná vyřádím až na Valentýna, nakonec jsme se rozhodli ušetřit peníze a "luxusní" večeři si připravit doma :)

A ještě se chci všem, co mě nesledují na Facebooku, "pochlubit" se svými nedávnými cukrářskými výtvory. (To aby v tomto článku nechyběly fotky, a taky trochu sladkého :))

Jeden z mých prvních "růžičkových" cupcaků.
cupcake s fondánem
.. a další cupcaky :)
cake pops :)
a moje první makronky. nebo teda druhé, ale ty první (nepovedené),
 jsem dělala ve stejný den jako tyto, tak to počítám jako stejný pokus :)


11 comments:

  1. makronky su asi moja najoblubenejsia sladkost ever, a nakuk do Norska bol velmi sviezi a pobavili ma tie gumicky :D asi ked tolko sportuju, tak im padaju z vlasov alebo co... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) To je docela zajímavá teorie s těmi gumičkami :)) .. a díky.

      Delete
  2. Do Norska bych moc chtěla jet. Vůbec...projet všechny ty "severní země" by bylo super :) V září pojedu do Švédska, moc se těším :) Norsko mám tedy v hledáčku hned druhé na řadě :)
    Ty makronky jsou tak nádherný :)) Jako z cukrárny :)) A vůbec...všechno je moc krásný :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mně nikdy severské země moc nelákaly, ale je fakt, že opravdu mají něco do sebe. Švédsko bych taky jednou ráda prozkoumala, zatím jsem jím projížděla jen jednou, když jsme autem cestovali do Osla, ale to jsem viděla převážně jen dálnice :)
      .
      Děkuju moc, měla jsem ze sebe celkem radost (což nemyslím nijak namyšleně, jen mi udělalo radost, že to celkem dobře vyšlo :))

      Delete
  3. Gumičky mě také pobavily. :)
    Máš moc milé postřehy :)

    ReplyDelete
  4. olala konecne po dlhom case zaujimavy blog, budem ta sledovat

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju :). O Norsku a mých postřezích odsud se určitě ještě chystám napsat, ale tento blog je přece jen primárně o jídle a receptech, tak abys pak nebyla zkamaná! :)

      Delete
    2. neboj nebudem, ja sa idem uciet piect, kedze som zienka domaca a mam konecne ruru na pecenia, tak nieco vyskusam, co tu ukazujes

      Delete
  5. Moc hezký blog, taky ráda peču a už se těším, jak vyzkouším některé tvé recepty :-) Postřehy ze života v Oslo se mi líbily, hodně se shodují i s mým pohledem na život v Oslo (i já tady momentálně žiji) akorát jsem teda vůbec nevěděla, že v Grønlandu se dá dostat jídlo gratis :-) Zajímavá informace.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Mirko, děkuju za komentář :) .. Jsem ráda, že se chystáš zkoušet nějaké mé recepty, budu ráda, když mi dáš vědět, jak dopadly :) .. já jsem teď doma na prázdninách, ale až se vrátím zpátky do Osla, tak se klidně můžeme i potkat, s pár lidmi, které jsem potkala díky tomuto blogu, jsem se už setkala a byla to vždycky fakt příjemná setkání :). Tak když budeš mít zájem, já jsem určitě pro :)

      Delete