"Sýta, vláčna a ... báječná :)," mi teď Radan "povedal", že ta bábovka je. Teda už moc není. Zbyl nám poslední kousek. Třetinu jsme včera rozdali a zbytek jsme snědli sami. Tak "báječná" je :).
Zkuste ji taky, upravte nebo neupravte podle vašich přání a pak mi třeba pošlete fotku, když se vám bude chtít. Potěší mě. :)
Recept
doba přípravy: cca 20min
doba pečení: cca 40-45min
300g hladké mouky
1 sáček prášku do pečiva (12g)
špetka soli
170g cukru
120g másla, v pokojové teplotě
3 vejce
1 lžička vanilkového extraktu
1/2 lžičky mandlového extraktu
250ml mléka
cca 100g různých druhů čokolád (já použila zbytek Snickers, řádek mléčné a řádek hořké čokolády)
hrst pekanových (vlašských) ořechů
hrst ovesných vloček
postup
1. Předehřejte si troubu na 170 C. Pokud máte keramickou bábovkovou formu, vymažte ji máslem a vysypte moukou, pokud silikonovou - tento krok vynechte.
2. Nachystejte si všechny ingredience, abyste na nic nezapomněli a čokoládky a ořechy si nakrájejte na málé kousky.
3. I máslo nakrájejte na malé kousky, dejte do větší mísy a rozmixujte nejdřív samotné. Já to takto neudělala a pak jsem dost dlouho "zápasila" s tím, aby v těstě nebyly máslové hrudky. Tímto jednoduchým krokem tomu předejdete.
3. Pak k máslu přidejte prosátou mouku s práškem do pečiva a solí, cukr, vejce, mléko i extrakty a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady. 3/4 těsta přelijte do formy a do zbylé čtvrtiny přimíchejte čokolády, ořechy a ovesné vločky a pak přilijte do formy ke zbylému těstu. Tak jsem to udělala já, ale v podstatě můžete čokolády, ořechy a vločky přidat rovnou do celého těsta, asi to pak bude celé takové rovnoměrnější.
4. Dejte do trouby a pečte, dokud vám špejle zapíchnutá do těsta, nevyleze čistá, mělo by to trvat zhruba 40min. Po vytažení z trouby nechte bábovku chvilku odpočívat ve formě a asi po deseti minutích ji vyklopte na talíř a nechte schládnout... A nebo nenechte, pokud jste tak netrpěliví, jako já :)... Nakrájejte a můžete podávat.
Dnešní snídaně :) |
TIP
- Bábovku jsme dnes jedli třetí den a byla stále úžasně vláčná. Skladovala jsem ji naříznutými stranami směrem k talíři a v igelitové tašce.
- Pokud nemáte mandlový extrakt a můžete sehnat jen esenci, které se běžně prodávají v obchodech, tak ho radši vynechte. Místo vůně a lehké mandlové chuti by bábovka získala takovou pachuť. Bez něj ale bude stejně dobrá! Brzy bych se ale ráda pustila do domácích extraktů, tak se pak určitě podělím o recepty a zkušenosti.
- Na domácí vanilkový extrakt potřebujete tři věci - Čistý alkohol (vodka) + vanilkové lusky (podélně rozříznuté) + 2-3 měsíce času. :)
- Do těsta můžete přidat opravdu téměř cokoliv vás napadne. Různě kombince čokolád, ořechů, sušeného ovoce, sušenek ... pohrajte si s chutěmi, co máte rádi :).
Mějte se krásně a dobrou chuť
Tereza
Děkuji za recept, Terezko! Na bábovku mám chutě už hrozně dlouho, tak ji norečkovi upeču asi na neděli k snídani :) Chtěla jsem se zeptat, jestli by se ti někdy nechtělo upéct nějaké "hrnkový" recept? Já jak nemám váhu, tak mi to málokdy vyjde, že to vypadá stejně :D
ReplyDeleteAhoj Baru, myslím, že norečkovi bude chutnat :). Hrnkový recept můžu zkusit, ale je vtipné, že pár lidí mi zase říkalo, že je super, že "hrkové" recepty nedělám, protože se v tom vůbec nevyznají :D. Ale přiští recept zkusím udělat tak, aby tam byly jak přesné gramy, tak "hrnky". To by neměl být zas takový problém to udělat naráz! Dej pak ale vědět, jestli se povedla i tak, jo? :)
DeleteTerezko, bábovka je opravdu základ. My jí mívali doma snad každou sobotu nebo neděli (olejovou). Je fakt, že klidně kolik dní vydrží a pořád je fajn. S čokoládovými kousky musí být dobrá, to mám ráda, když "narazím" na čokoládu.
ReplyDeleteMěj se hezky. Jarka
Jarko, děkuju! :) No, já s olejem moc nepeču, ani nevím proč, určitě je to výborné, ale pečení mám nějak spojené s máslem :). Jsem si ale jistí, že ta olejová bábovka je výborná! :) A s tou čokoládou - to s tebou naprosto souhlasím :). Měj se krásně. Tereza
DeleteTo jsou nádherný fotky Terezko! A ačkoliv normálně bábovku nijak nemiluju a připadá mi taková "nudná" (oproti všem těm cheesecakům a mrkvovým dortíkům:D), tahle by hned nalákala i mě!
ReplyDeleteAhoj Markét, děkuju moc! :) Já jsem měla vždycky dost podobný názor jako ty ... že bábovka je "nudná" ... ale zároveň je to fakt i klasika, že jo :D ... Podle mě záleží, jak moc vláčná je ... už jsem jedla i naprosto "suchou" a ta teda byla nic moc ... tahle byla boží ... ale příště asi zkusím nějakou zdravější verzi, nebo teda celkově mám teď tendence a chuť pustit se do zdravějších sladkostí .. asi mi i tvůj blog bude inspirací :). Měj se krásně! :)
DeleteTerezko, je moc krásná.
ReplyDeleteJá bábovky nikdy moc nemusela, ale jednou mamka udělala nějakou kávovou dle časopisu a byla to slast. Bohužel recept se poděl někam do nenávratna, a tak ho pořád marně hledám :)
Ahoj Magdi, děkuju! :) A teda kávová, ta zajímá i mně! :) Kdybys někdy ten recept přecejen našla, tak se těším, až ho zase já najdu na tvém blogu a tu bábovku upeču :). Měj se krásně! :)
Delete