Friday, May 1, 2015

Red Velvet Cupcakes plněné třešňovou marmeládou

V našem malém bytečku, co si pronajímáme s Radanem se včera konal první malý večírek, kdy nás tu bylo víc, než čtyři. A zároveň asi i poslední - během července se totiž budeme stěhovat. Těším se na to a snažím se nemít žádná velká očekávání. Představy mám - jak má byt vypadat, jakou má mít lokalitu (to hlavně :)), jak drahý bude... ale nelpím na tom. Alespoň většinu času :)). Ale o tom (bytě i (ne)lpění) zase někdy jindy.

Asi před rokem mě poprvé napadlo, že bychom u nás mohli uspořádat "bryndzový večírek" ... A včera jsme ho konečně realizovali. Z původních jedenácti lidí (včetně nás dvou) nás sice nakonec bylo jen sedm (a pak chvíli osm), ale o to víc jsme si mohli povídat všichni spolu, což mně osobně vyhovuje víc. Samozřejmě, na "bryndzovém večeru" byla bryndza v hlavní roli - připravovali jsme halušky, pirohy a pomazánku. A já si reálně můžu "vzít" kredit jen za to poslední, což - přiznejme si, není žádné velké terno (i když byla ta pomazánka výborná, to zas jo :)). Radan je úžasný, šikovný a trpělivý. A brynzdové recepty vám společně rádi napíšeme. Udělaly by vám radost? :)

Tento článek je ale hlavně o red velvet "kapkejcích" :). Už tak dlouho jsem nic "červeně sametévého" nepekla. Můj poslední pokus asi před rokem se zrovna moc nepovedl a protože je za pár týdnů budu péct pro jednu paní, chtěla jsem si "ověřit", jestli je tedy jako zvládnu. No, zvládla jsem a nekriticky musím říct, že jsou to chuťově jedny z nejlepších cupcaků, co jsem kdy upekla. Troufám si říct, že i všem, co je včera ochutnávali. Ale nevím to jistě, kdyžtak si je musíte upéct a ochutnat sami :).

Red Velvet má svou typickou sametovou chuť převážně z kombinace kefíru, bílého octu a špetky kakaa. Na blogu už jeden red velvet recept najdete, ten dnešní je ale malinko pozměněný. Inspiraci jsem na něj našla tady.



Tak pojďme na to :)

Recept


18 cupcaků
doba přípravy: 20 min + cca 20-25min příprava frostingu a zdobení
doba pečení: 18-20 min

těsto

330g hladké mouky
220g cukru
1 lžička jedlé sody
1/2 lžičky soli
20g neslazeného kakaa
180g másla, rozpuštěného a trochu schládlého
250g kefíru
2 vejce
1 lžička bílého octu
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička čokoládového extraktu, nemusí být 
červené barvivo

frosting

50g másla, v pokojové teplotě
400g krémového sýra
cca 2 lžíce smetany ke šlehání
120-150g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu

třešňová marmeláda (nebo malinová nebo jahodová nebo ...)



postup

1. Předehřejte si troubu na 190 C. V malém hrnci si na mírném ohni rozpusťte máslo a sundejte z plotny, aby vám co nejvíc schládlo, než ho přídáte do těsta. Cupcakovou formu si vyložte papírovými košíčky.

2. Do větší mísy prosejte mouku, sodu, sůl a kakao. Promíchejte, aby se všechno spojilo dohromady.

3. Ve sklenici si spolu smíchejte ocet s kefírem a červeným barvivem. 

4. Do menší mísy dejte cukr a vejce a smíchejte dohromady. Přídejte extrakty, kefírovou směs i máslo a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Tuto tekutou směs pak přelijte k "suché" směsi a mícehjte, dokud se vám nevytvoří hladké, lehce husté, těsto.

5. Naplňte papírové košíčky do zhruba třičtvrtiny (je to jedna zmrzlinová naběračka) a dejte péct do trouby asi na 18-20min, dokud špejle zapíchutá do těsta nevyjde čistá :).

6. Zatímco se cupcaky pečou, můžete si připravit frosting. Nejdřív si rozmixujte samotné máslo nakrájené na malé kousky, asi 2-3 minuty. Pak přidejte krémový sýr a extrakt a znovu mixujte dohladka. Potom postupně přidávejte prosátý moučkový cukr a smetanu ke šlehání. Hotový frosting dejte alespoň na půl hodiny do ledničky, aby trochu ztuhnul a lépe se vám s ním pracovalo.

7. Upečené cupcaky nechte úplně vychládnout. Potom v nich - druhou stranou lžičky nebo třeba hůlkou na sushi udělejte důlky a ty naplňte marmeládou. 

8. Cupcaky ozdobte podle vlastní fantazie a "servírujte" :). Dobrou chuť! :)







P.S.: Nejsem žádný marcipánový odborník, ale ráda vám ukážu, jak jsem udělala tyto trochu "vágní" kytičky ... máte o to zájem? 

Krásný a láskyplný první máj vám přeju! :)


8 comments:

  1. Vypadají fakt úžasně!! Já dělám jen ty větší cupcakes, ale tenhle recept taky ráda vyzkouším :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Julčo, díky za komentář :). Jak to myslíš - větší cupcakes? :). Každopádně, vyzkoušej, klidně pošli fotku a hlavně, ať chutnají :)). Měj se krásně, Terez.

      Delete
  2. AnonymousMay 01, 2015

    Děkuji za recept. Hned jsem je udelala. Jsou skvělé, teda už nejsou. Hned se po nich zaprasilo. Krem sice nebyl na jedničku, ale presto chutove skvělé!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, moc děkuju za komentář! :) A týjo, jsi pěkně rychlá s tím zkoušením, to mám radost :). Mrzí mě, že krém nebyl "na jedničku", ale věřím, že pokud se tak rychle snědly, tak to bylo výborné! :) Měj se moc hezky, Tereza.

      Delete
    2. AnonymousMay 02, 2015

      Krem byl mojí vinou spatně udělán. Věřím, že tvuj recept je dokonalý. Těším se na novou možnost tuto dobrotu znovu upect a to dokonale :-D Dnes jsem byla opet opevovana za skvelý dezertik. Takže chvála je i pro tebe. Díky Petra.

      Delete
  3. Teda Terezko, brynzový večírek - to je dobrý nápad a jak musí chutnat - já brynzu miluju - takže, kdyby byly recepty, byla bych ráda. Ty kytičky - fakt parádní - papají i oči.
    Užívej si ten krásný měsíc máj. Jarka

    ReplyDelete