Friday, October 9, 2015

Můj příběh v deseti větách & SOUTĚŽ, která stojí za to! :)

Psát blog je jako sdělovat příběh. A tady je ten můj v deseti větách.



Narodila jsem se před dvaceti pěti lety v Prostějově a mám ty nejúžasnější rodiče a geniálního (doopravdicky!) bratra Davida. Od malička jsem chodila do spousty kroužků, vyzkoušela jsem hru na keyboard, dramaťák, výtvarku, dělala jsem lehkou atletiku, různé druhy tanců, nejdéle jsem vydržela u baletu a jako malá jsem toužila být modelkou nebo herečkou (což asi není nic neobvyklého :)). V dospívání jsem si prošla obdobím poruch příjmu potravy, které dnes vnímám jako velmi užitečnou zkušenost, která mi pomohla uvědomit si, že se nemusím nechat ovládat emocemi a svými myšlenkami a "pracovat" s nimi a ne proti nim a co víc, paradoxně mě postupně naučila milovat jídlo.

V dospívání jsem si taky pravidelně začala psát deník a tuším, že tam někde se nachází prapůvod mé záliby ve sdílení "svého světa". V necelých osmnácti jsem na rok odjela do Ameriky a v mnoha směrech ta zkušenost formovala moji další cestu - naučila jsem se anglicky, mluvit s lidmi a být samostatnější, poznala jsem novou kulturu, zvládla americkou maturitu, tancovala víc, než kdy dřív a v neposlední době jsem v Americe začala psát svůj první "pořádný" blog, kde jsem sdílela svůj každodenní život, své zážitky a poznatky. Studovala jsem podnikání obchodu a služeb na střední škole a mám bakaláře z hotelového managementu - studovala jsem tedy na to, abych jednou mohla být manažerkou nějakého hotelu nebo restaurace a moje vize, můj sen od toho není zas tak daleko :) (o tom někdy jindy a tehdy, až to bude aktuální).

V necelých jednadvaceti jsem potkala Radana, vzniklo mezi námi ohromné pouto a láska, dva roky jsme pendlovali mezi Prahou a Oslem a příští rok se budeme brát. Před dvěma lety jsem se přestěhovala do Osla a před třemi lety jsem začala psát blog Sweet Melange (který právě čtete :)), který se postupně stal neoddělitelnou součástí mých dní, mých myšlenek a toho, co dělám. Věřím, že jsem plně zodpovědná za to, co se (mi) děje a vím, že přestože se svět netočí kolem mě, můžu si ho otáčet já kolem sebe. :)

To je "můj příběh" v deseti větách. Všechno ostatní postupně odhaluju s každým dalším postem, tak jak to je a tak, jak to přichází... A důvod, proč jsem "svůj příběh v deseti větách" vytáhla zrovna teď se dozvíte za chviličku... :)


Začala jsem psát Sweet Melange blog jako foodblog, v době, když jsem v sobě objevila lásku k jídlu a k pečení. Poměrně záhy mi ale došlo, že mi to "nestačí", respektive, že je pečení jen jedna z mých oblíbených forem, a že mám potřebu sdílet víc. A když jsem s tím začala - sdílet svoje myšlenky, naše cesty i každodenní život, sem tam jsem byla zmatená z toho, co tím vlastně chci říct. Mívala jsem období (a stále je občas mám), kdy jsem přemýšlela, jestli jsem "dostatečně zajímavá" na to, abych vůbec něco sdílela a ještě chtěla, aby to někdo četl. Nejsou to sebe lítostivé stavy, jsou to "normální" myšlenky, které mi pomáhají uvědomit si, že když budu žít v souladu s tím, co cítím, že je správně a budu upřímná k sobě i k vám, tak můj příběh zajímavý je a mám co říct... Psát blog a sdílet svoje dny, myšlenky, pocity i poznatky na sociálních médiích je jedna z forem života (životního stylu), pro kterou jsem se rozhodla a která mě naplňuje. Žiju a prožívám a součást toho je, že to zaznamenávám. Tvořím tak svůj osobní (veřejný) deník a tak trochu ho "archivuju", i když se k němu nutně nevracím.

A velkou část toho celého tvoříte vy. Zní to jako klišé, ale jedna z věcí, která mě na celém "blogování" baví nejvíc je povídání si s každým z vás. Společně tvoříme, i když zatím jen takto virtuálně, něco pozitivního a příjemného a snad i smysluplného a jsem upřímně vděčná a děkuju za to každý den.

Několik svých čtenářek jsem měla možnost poznat osobně a některé se staly mými dobrými kamarádkami. Kdyby to šlo, nejradši bych si s každým jedním člověkem, co by o to stál, popovídala osobně ...

... a i když to není tak jednoduše realizovatelné, chci tomu jít alespoň maličko naproti ...

Dnes je mi 25. Přemýšlela jsem, co by mi k narozeninám udělalo radost a přemýšlela jsem, co by mohlo udělat radost vám... A rozhodla jsem se udělat

SOUTĚŽ o VÍKEND V OSLU PRO JEDNU OSOBU, v termínu 4.-6.12.2015. 

Pátek až neděle strávená ve vánočním Oslu s jednou milou sympatickou Terezkou :). Letenka (z Prahy), nocleh, průvodce a třeba i "soukromé pečení" součástí :)).

Co na to říkáte? :)

Strávila jsem nějakou chvíli přemýšlením o tom, jak dostat blog do trochu širšího povědomí. A taky jak to udělat, aby to nebylo jen bezduché "sdílejte odkaz kde vás prosím, abyste sdíleli". Chtěla jsem, aby to bylo o mně a o blogu a aby to bylo o vás - aby to bylo o nás. Upřímně, netroufám si tvrdit, že současná podoba blogu může zaujmout davy lidí a ani to není můj cíl. Možná je ale mezi vašimi přáteli někdo, kdo by si tu našel "to svoje" a kterému by se čtení blogu líbilo a přinášelo mu radost. Víc lidí, víc energie.

Podmínkou soutěže tedy je veřejně sdílet tento článek na facebooku (abych si ho mohla přečíst) a do popisku napsat váš příběh v deseti větách. Soutěž probíhá do půlnoci 10.10.2015 a výherce vyberu sama během neděle po přečtení všech příběhů. Pokud se mi bude líbit víc než jeden (což jsem si jistá, že bude :)), vyberu finalisty a který z nich cenu získá už rozhodne náhoda :).

ed. (8:25): Po několika dotazech jsem se rozhodla, že můžete soutěžit i přes svůj blog nebo instagram. Pokud napíšete na blog, pošlete mi prosím odkaz na terez.sehnalova(at)gmail.com a pokud přes instagram (musí být veřejný, abych to viděla), tak nezapomeňte tagnout @sweet_melange a dát #sweetmelangeoslo. U obojího jsou stejná pravidla - odkaz na tento článek (nebo blog) a váš příběh v deseti větách :).

Cena (teda ta zpáteční letenka) mě napadla, když jsme se s Radanem procházeli podzimním Oslem. Mnohem radši než posílat nějaký balíček do ČR, bych poznala alespoň jednu/jednoho z vás a ukázala vám místo, kde žiju. A jen teď potichu doufám, že je to něco, co by se vám líbilo :). Protože, budu-li absolutně upřímná, trochu se mi stahuje žaludek nervozitou jak to tu píšu. Možná to prožívám víc, než si umím přiznat, ale opravdu toužím vás poznat blíž.

Tak sdílejte, pište, usmívejte se a přistupujte ke všemu s láskou. Děkuju!



A o čem dnešní podoba blogu je?

O životě
- Dá se najít štěstí?
- Nekonečný zdroj lásky
- Rozhovor matky s dcerou o přítomnosti
- Jak jsem se vymanila ze začarovaného kruhu poruch příjmu potravy
- 9 tipů, jak si užít čas o samotě

O lásce
- Story of Radan & Terezka
a celý štítek LOVE

O Norsku a o tom, co tu dělám
- 5 věcí, které mi dala práce v norské kavárně
a štítek NOTES FROM NORWAY

O cestování
- Barcelona
- Amsterdam
a celý štítek TRAVEL 

a další články v kategorii PERCEPTION OF LIFE

o těch receptech tak trochu taky

TOP 5 podle návštěvnosti
1. Hanácké vdolky
2. Celozrnné muffiny s čokoládou a rozinkami
3. Čokoládový dort
4. Havre Kjeks (norské ovesné sušenky)
5. Makronkové náplně

a další recepty v RECIPE INDEXU

Mějte se nádherně!

40 comments:

  1. Tyjo, to je super soutěž! Rozhodně originální :)
    Také jsem strávila rok v USA a musela jsem se pousmát nad větou "zvládla jsem americkou maturitu" :-P Na ten rok ráda vzpomínám, ale s jejich kulturou bych se nedokázala sžít na delší dobu. A vlastně mě to tam přivedlo k výživě, když jsem viděla, kam až může dojít všeobecná pohodlnost (fastfoody, chybějící chodníky...). No, miluju Evropu! :D
    Verča

    ReplyDelete
    Replies
    1. A ještě mě napadlo... Já bych vlastně fakt ráda soutěžila, protože jsi jedna z mých (dvou :D) nejoblíbenějších blogerek a Oslo musí být krásné! Ale mám trošku problém se sdílením takových věcí na fb přes svůj profil... Vlastně tam moc věcí nedávám, a pokud ano, tak hlavně fotky s přáteli a tak podobně, svůj život v 10 větách bych se asi neodvážila, i když vím, že to je stejné jako sdílet něco na blog. I když ten čtou aspoň jen lidi, které to zajímá :) No a tak mě napadlo, co říkáš na sdílení na blogu? :) Nebo aspoň na fan page? :-P

      Delete
    2. Ahoj Verčo, no já se taky smála, když jsem psala "zvládla jsem americkou maturitu" a jsem ráda, že víš proč :) ...

      Co se týče tvé druhé části komentáře, tak tomu rozumím a fan page je stále facebook, ne? :) Takže to klidně může být, každopádně ten příběh je podmínka :)... Budu moc ráda, když se do soutěže zapojíš! A krásný den!

      Delete
    3. Super, děkuji moc za změnu pravidel :) Instagram je ještě lepší!
      V.

      Delete
  2. Terezko moc hezký článek a tvá soutěž je doopravdy originálni:-) Ráda bych se zapojila, ale jak píše Verča o tom sdílení na fcb je to takové krkolomné.Nemůže probíhat sdílení třeba na Instagramu nebo na blogu?:-) Hezký den:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Anetko, tak jsem pravidla trochu poupravila a můžeš sdílet i na instagramu nebo na blogu. Podmínky jsem doplnila do článku :).

      Měj se krásně a díky za zájem :)

      Delete
  3. Tak to je opravdu povedená soutěž, snad nejlepší co jsem kdy viděla. Dneska mě čeká uválený nemocný den v peřinách, a tak nebude problém dát těch 10 vět dokupy a ráda se zúčastním :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak to jsem moc ráda a těším se! :) A brzo se uzdrav!

      Delete
    2. Děkuju. A málem bych zapomněla. Všecko nejlepší!! :)

      Delete
  4. Hezké fotky z Opery ;-)

    ReplyDelete
  5. Ještě jednou Terezko všechno nejlepší! Úsměv na tváři, elán do života a taky špetku štěstí =)

    A musím říct, že soutěž je naprosto úžasná! Fakt palec nahoru za nápad =). Já se teda nezúčastním, protože se uvidíme už příští pátek (jak já se těším =)) )
    Soutěž vysdílím u sebe na blogu =)

    Krásný víkend,
    Michael
    >>Giveaway<<

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Majki, děkuju moc! :) I za kompliment a i za to sdílení, moc si toho vážím! Měj se krásně a těším se na tebe příští týden :). Terez.

      Delete
  6. Terezko, to je challenge, sesumiroat vse do deseti vet. Uz mam tedy plan na dnesni vecer. A jsem uz jen na to psani desne natesena, jupiiii

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jani, jů, jdeš do toho? To je super a těším se na tvůj příběh! :) Krásný den, Terez.

      Delete
    2. Terez, napsano :) , uzivej oslavy, mam te rada.

      Delete
    3. Jani, a kde to najdu? Na blogu to nevidím ... :) každopádně moc děkuju, jsi super!

      Delete
    4. This comment has been removed by the author.

      Delete
  7. "V necelých jednadvaceti jsem potkala Radana" a mně naskočila při čtení husí kůže. :) Poslední dobou jsem dost labilní, ale že i tohle konstatování mě tak rozněžní a dojme ... Asi se ti skvěle povedlo v průběhu času sdělit nám, jak to mezi vámi neskutečně funguje.

    Do soutěže se kvůli prosincovým plánům zapojit nemůžu, i když je ta cena krásná a nápaditá, ale souhlasím s Veronika a Andrea, že popsat v 10 větách veřejně svůj život je dost intimní. Ano, máme fb, tak o co jde, ale přecijen pustíme na něj jen určité informace či fotky a jen určitému okruhu lidí, a tenhle "úkol" pro někoho může být už za hranou. Na druhou stranu je to takový bobřík odvahy. Kdo chce za Tebou, čistou bezelstnou upřímnou duší, ať se jí také na chvíli stane. :)
    L.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj L., děkuju za krásný komentář :).

      A děkuju i za tu "zpětnou vazbu", uvědomuju si, že to není lehká "podmínka soutěže", na druhou stranu jsem to opravdu a upřímně zamýšlela tak, že to je možnost, jak vás trochu víc poznat a vytvořit spolu něco hezkého. Mých deset vět je dlouhých a rozvinutých a vím, že ne každý má takto otevřenou povahu a možná i nějakou "potřebu" něco o sobě sdělovat jako já :). Na druhou stranu jsem nikde nepsala, jak dlouhé nebo osobní ty věty musí být, je na každém, jak to pojme :) ... Věřím, že to s některými rezonovat bude a pokud ne, mám poučení pro příště :). Děkuju znovu za krásná slova, moc si toho vážím! Měj se hezky, Terez.

      Delete
  8. Všechno nejlepší k narozeninám :-*

    ReplyDelete
  9. Terezko, posílám Ti do Osla velkou gratulaci a přání ať se Ti krásně žije. ♥☼
    Tvoje soutěž je tak trochu bomba ... jsi úžasná!
    Měj se moc hezky. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, děkuju Jarko, moc si přání vážím! I komplimentu! :) I ty se měj moc hezky, Terez.

      Delete
  10. Terezko, přeji ti vše nejlepší k narozeninám, spoustu lásky, dobrodružství a spokojenosti. Jsem ráda, že jsem se o tobě zase dozvěděla něco nového. Ráda bych se zúčastnila soutěže, protože jsi jedna z mála blogerek, které bych chtěla poznat osobně, navíc když jsme ze stejného města a byly jsme na stejné škole :)..momentálně k těm deseti vetam nevím, jak začít, pokusím se promyslet si, jak to poutavě podat. Ještě jednou krásné narozeniny

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Andie, děkuju moc za komentář i za přání i za chuť sdílet, moc si toho vážím a těším se! :) Měj se zatím krásně, Terez.

      P.S.: Kdyby to náhodou nevyšlo v Oslu, tak se klidně můžem potkat v tom PVčku :)

      Delete
  11. Terezko přeji ti krásné narozeniny!!

    Článek jsem sdílela, ale soutěže se zúčastnit nemohu, protože pátek 4 mám pracovní akci, která nejde přesunout. Ale ještě než jsem viděla ten datum, tak se mi úplně rozbušilo srdce, že kdyby to náhodou vyšlo :) To by byl víkend snů, ještě i s pečením!!! Od té doby, co jsem začala číst tvůj blog (asi rok?) se chci strašně moc podívat do Norska, do Osla. Ty tvoje popisy a fotky mě tam neustále lákají a pořád o tom doma mluvím :))))

    Moc ráda tě čtu a jsem ráda, že se články prolínají i s recepty, protože také ráda peču.

    Přeji krásný narozeninový den!!!

    Šárka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šári, moc ti děkuju za krásný komentář a mrzí mě, že se soutěže nemůžeš zúčastnit... Ale třeba bude někdy jiná příležitost! :) Jsem moc ráda, že se ti na blogu líbí a já zas někdy i nějaký ten recept přidám :).

      Měj se krásně! Terez

      Delete
  12. Milá Terez, všechno nejlepší k narozeninám. To je krásné výročí!!! Ať máš pořád čemu se smát, ať máš lásku kolem sebe a ať máš i dál sílu a odvahu jít za svými sny!! :)
    A co se soutěže týče, je naprosto originální, krásná, bezelstná, prostě super :). Popsat svůj život v 10ti větách je výzva. Nepovažuju to za intimní, protože autocenzura je přece na mně :) A smekám...., přečíst tolik příběhů bude náročné. Já se soutěže nezúčastním, protože mám dvouměsíční miminko. Ale dá se říct, že svůj život taky odhaluju na svém blogu :)
    Dostala jsem se k Tobě přes Ráďu z "lesa". I když nesoutěžím, získala jsi tak minimálně další pravidelnou čtenářku :)
    Krásný narozeninový den! Kat....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Kat, děkuju - za přání i za tak milý a otevřený komentář :).

      Co se soutěže týče, jsem ráda, že to tak vnímáš, protože tak nějak jsem to mínila já - že to sice je výzva, ale každý to může pojmout po svém. Prostě se na chvíli zastavit, podívat do sebe a něco sdělit. Ta "motivace" ve formě "jedné poletující letenky do Osla" už je spíš takový bonus :) ... Každopádně plně chápu proč se soutěže neúčastníš a malé miminko je krásná "povinnost" a radost a upřímně musím říct, že se na to období už docela těším :).

      Děkuju ještě jednou, mám radost a moc si toho vážím! :) Měj se krásně! :)

      Delete
  13. Ahoj Terezko :)
    Vše nejlepší k narozeninám :) Jako vždy říkám (nebo píšu) přeji hodně štěstí a zdraví (neumím být v přáníčkách originální :D) Soutěž je opravdu úžasná! Můj život sice není zas tolik dlouhatánský ale i já se pokusím napsat svůj život v deseti větách a zapojit se tak do tvé soutěže :) Fotky jsou krásné moc ti to sluší :)
    Tak se měj hezky a pá! ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Aničko, moc ti děkuju za přání, jsem vděčná a ráda za každé jedno, ať už se domníváš, že je originální nebo ne :). Štěstí a zdraví je v životě určitě potřeba!! :))

      Jsem ráda, že se chceš účastnit soutěže, jsem zvědavá, jak to pojmeš a moc se těším na čtení :). Měj se krásně a děkuju! :)

      Delete
  14. Jen to nejkrásnější k Tvým narozeninám, milá Melánž (takhle familiérně Tě nazývám, když o Tobě mluvím; věřím, že to nevadí :)). Lucka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Milá Lucko :), děkuju za tvé přání a upřímně, to, že pro mě máš takový "důvěrný" název/jméno, je pro mě velká poklona :). Děkuju a měj se hezky! Terez

      Delete
  15. Ahoj Terez, konečně jsem si mohla vzít noťas na klín a hezky si u Tebe počíst :)
    Já na soutěže a giveaways moc nejsem a proto jsi mi tímto gestem lehce vyrazila dech a udělala obrovskou radost. Smekám před tímto nápadem, má smysl.
    Ráda bych se za Tebou podívala, ne že ne, tak zkusím sepsat i svůj příběh.
    A abych nezapomněla - všechno nejlepší k narozeninám! :))
    Kristý

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Kristý, děkuju za komentář, i za to, že jsi sem nahlédla, jsem moc ráda :).

      Já na soutěže ani giveaways taky moc nejsem, v podstatě jsem za celé tři roky měla jen jednu a posílám tedy pohledy z cest, ale to neberu jako giweaway/soutěž, jako spíš další z forem komunikace s čtenáři :) ... Což je v podstatě i tato soutěž, hlavní myšlenka je prostě se zastavit a zamyslet, ta výhra je takový "bonus" :) ... A jsem moc ráda, že se chceš zapojit a upřímně se velmi těším, jak to pojmeš! :) Pak mi dej vědět, kde na internetu to najdu :))

      Děkuju i za přání a měj se krásně! :)

      Delete
  16. Terez, mam to na facebooku, verejne s hastagem

    ReplyDelete
  17. Ahooooj, taky jsem z Prostějova! Byla by to teda ultra mega náhoda, ale nemáš příjmení na G? (protože se mi zdáš podobná mýmu spolužkovi ze ZŠ, kterej se jmenoval David G. :)) ).
    Hodně štěstí k narozeninám!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Kamčo :). Moje příjmení na G. nezačíná, ale je to sranda, protože můj brácha se jmenuje taky David. :) Ale moc zdravím do Prostějova a děkuju! :) Měj se hezky!

      Delete
  18. Cesta do Amerik je i mým celoživotním snem a jen tak být nepřestane, protože se tam v dohledné době nepodívám. S manželem bychom chtěli jet na Floridu, do New Yorku a samozřejmě do Vegas do casina :-D . Oba hrajeme automaty přes internet, tak bychom si chtěli pořádně zagembleřit :-D .

    ReplyDelete