Thursday, June 6, 2013

Hanácké vdolky (a svatební koláče) od babičky

Na přání dnes přidávám recept na hanácké koláče, které mají v podstatě stejný postup, jako kdybyste pekli svatební koláčky, takže pokud se o to budete pokoušet, může to udělat půl na půl :). Tento recept byl součástí mé bakalářské práce, která se zabývala hanáckou kuchyní. Je to recept mé babičky, která mi s nima i pomáhala. Jsem za to moc ráda, protože jsem od ní spoustu věcí pochytila a možná, pokud jednou budu mít tu svou cukrárnu v Oslu, z nich udělám "ten special product", na který budou všichni chodit :)). Tyto  vdolky jsou s tvarohem a s povidly, což je nejtypičtější hanácká varianta. Často se dělávali i s mákem, ale ty zkusím zase příště :). Svatební koláčky jsou jen s tvarohem.



Pokud budete tento recept zkoušet (a nebo jakýkoliv jiný z tohoto blogu), pošlete mi prosím fotky, moc mě zajímají výsledky :)




doba přípravy: hodinu a půl až dvě hodiny
doba pečení: jeden plech asi půl hodiny


                                                                             TĚSTO

Na těsto potřebujete 250ml vlažného mléka (teplota mléka je důležitá, protože jinak těsto nebude kynout), 100g moučkového cukru, 20g droždí, které rozdrobte do cukru s mlékem a počkejte až vyplave. Poté přidejte 500g polohrubé (a nebo hladké) mouky, jednoho panáka rumu a 120g rozpuštěného, ale ne horkého másla (rozpouštět na mírném ohni). Potom přidejte 1 vajíčko + 3 žloutky a jeden balíček vanilkového cukru. Celé to míchejte, dokud nevznikne tuhé, tahavé těsto. Nejlepší jen na tohle mít stolní mixér, který to vymíchá během pár minut (asi 6ti), rukou to jde mnohem složitěji, ale jde to. Těsto nechte vykynout asi hodinu (po 40ti minutách znovu promíchejte a dejte znovu kynout) na teplém (ale ne příliš) místě.


TVAROH 

Na tvarohovou "nádivku" budete potřebovat 750g tvarohu (nejlépe tučného), 2 lžíce cukru, 2 vanilkové cukry, 200g rozinek namočených v rumu (1 panák), 1 žloutek a 3 bílky. Tvaroh rozmíchejte s cukrem, přidejte žloutky, rozinky a sníh z bílků.


DROBENKA 

Na drobenku budete potřebovat 70g másla, 70g polohrubé mouky a 50g cukru (25g moučkového, 25 gramů vanilkového).

Až bude těsto vykynuté, lžičkou z něj oddělujte malé kousky, které pomoučíme, rukou vyvarujeme, dejte na ni necelou lžicí tvarohu a spojte dohromady. Rozdíl mezi hanáckými a svatebními koláči je ten, že na vrch hanáckých přidáte povidla a potom až drobenku a svatební jsou pouze s drobenkou. V obou případech koláče zvrchu pomažte žloutkem s kapkou rumu. Takto připravené koláče nechte ještě alespoň 15 minut kynout. Mezitím si předehřejte troubu na 180 C. V obou případech pečte koláče cca 30min, než okraje zezlátnou.



Tato dávka je na cca 60 svatebních koláčů, nebo na 30 svatebních a 20 hanáckých a nebo na cca 40 hanáckých :)



Recipe in English


This recipe was a part of my Bachelor thesis which I have written in English so I thought it would be great to put this English version in my blog as well. There may be some mistakes but I hope it will be helpful :)

How to make dough:
Into a pot pour 250 ml (1 cup) of milk and put it on a stove until it is warm, not hot. If we did not do it, the dough would not rise. Pour it in a mixing bowl. Add 3 full table spoons of powdered sugar and 1 table spoon of vanilla sugar, then crumble 20g (0,7 oz) of yeast and wait until it (yeast) will swim on the surface. It is very important to use good quality yeast, because if not, there is higher possibility that the dough will be too sticky. Add 500g of semi-purposed flour (plain flour can be used, too), 120g of melted, warm, but not boiling and hot butter and 1 shot of rum. And finally, add 1 egg and 3 egg yolks. Mix it all until it will become stretched dough. Cover the mixing bowl with towel and put it in a warm place. Wait for about 40 minutes until it rise. Then mix it again and wait another 20 minutes. While waiting, prepare quark filling and crumb topping.
How to make quark (curd cheese) filling:
Mix 750g (1,65lb) of quark with 60g (2 table spoons) of sugar and 20g of vanilla sugar (one spoon), 1 egg yolk and 3 egg whites and with 250g (0,5lb) of raisins, which must be washed in water first and then mixed with 1 shot of rum.
Crumb topping:
70g (2,5oz) of butter, 70g (2,5oz) of semi-purposed flour and one spoon of powdered sugar and one spoon of vanilla sugar mix together slightly so it would make little crumbling lumps.

After the dough has risen, sprinkle the kitchen desk with flour and with little spoon take a little bit of dough, stretch by hands, in the middle put full tea spoon of quark and close the dough together so it will look like a little flatter ball. Photo documentation is shown in appendix. Lick these little balls with egg yolk mixed with few drops of rum and sprinkle them with crumb topping. (or, if you are doing Haná kolache, first put plum jam on the dough and then sprinkle with the crumb topping.

6 comments:

  1. Terez opravdu 750g tvarohu? Hrozne mi ho zbylo...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mně zbyla fakt jen tak lžíce maximálně, tak nevím .. Každopádně pokud ti zbylo, tak příště asi použij míň, ale nevím, čím to je :)

      Delete
  2. Ve Švajcu je jiny tvaroh takovy hrozně tekutý, neco jako v Če tvaroh v krabičce ale ještě tekutější... Tak asi tím... Dnes jsem z něj dělala cheescake a žádná sláva

    ReplyDelete
  3. Super recept. Boli skvelé. ODPORÚČAM.

    ReplyDelete
  4. Robila som ich cez vikend, strasne sa mi to lepilo a tak som radsej urobila vacsie, ale boli vyborne! Dakujem za dalsi skvely recept ;-)
    Daniela

    ReplyDelete