Friday, March 7, 2014

My week in pictures IV

Dnes je nezvykle jasno. A tak i z výšky 11 593m je krásně vidět až dolů. Už dlouho jsem to takto neviděla. A je to krásný pohled. Sedím v letadle a letím do svého druhého domova.

Abych byla upřímná, měla jsem rozepsaný článek o tom, co pro mě znamená "domov", ale pak jsem si uvědomila, že mám jen něco přes hodinku čistého času a tak o tom napíšu třeba příště. :) Nakonec jsem se rozhodla udělat "foto článek" s fotkami z mého uplynulého týdne. Tedy, zjistila jsem, že jsem si (nečekaně) fotila v podstatě (zase) jen jídlo. Ale i tak, tady to je :)

Jedna z mých nejoblíbenějších knih je "Sofiin svět" od Joestein
Gaardera. Poprvé jsem ji četla před 4mi lety. Zjistila jsem tehdy,
že ji máme doma. A že ji Lenička nečetla. Už ji několik měsíců
přesvědčuju o tom, že tuhle knížku si prostě přečíst "musí".
Tak mi tentokrát asi hodinu předčítala a já se rozhodla, že
si ji musím přečíst znovu. Českou verzi jsem nechala doma,
v Oslu máme anglickou a já tajně doufám, že si ji jednou budu
moct přečíst v originále - tedy v norštině... Stejně je to dobrá náhoda,
že jsem tu knížku četla ještě dááávno předtím, než mě vůbec napadlo,
že bych se mohla do Osla jenom podívat :). Jostein Gaarder je úžasný
spisovatel. Zkuste třeba i jeho knihy "Hrad v Pyrenejích" nebo
"Dívka z pomeranči" :)
V poslední době si guacamole dělám při každé příležitosti. Teď
doma jsem to stihla dvakrát. Dělám ho úplně jednoduše. Oloupu
avokádo (nebo dvě), nakrájím na malé kousky, přidám nadrobno
nakrájená rajčátka, 1-2 stroužky česneku, sůl, pepř. Někdy to
projedu ponorným mixérem, někdy mi stačí vidlička.
Zdravé, rychlé, chutné. :)
Doma jsem se úplně poprvé pokusila upéct "sugar cookies"
a tohle je moje první ozdobená v životě. Nikdy jsem nezdobila
ani vánoční perníček. V nejbližší době se je chci naučit opravdu dobře,
budou součástí našeho sortimentu :)
Smoothie. Přišel nám domů balíček, který Lenička nedávno
objednávala a jedním z těch věcí byl "smoothie maker". Stihla
jsem si ho za těch pár dní velice oblíbit a tak se obávám, že si
ho budu muset pořídit i do Osla. A nebo alespoň mixér.
Líbí se mi, že se do toho dá dát snad všechno a máte
z toho opravdu chutnou a vyživnou snídani nebo svačinu.
Budoucí smoothie :)
Tohle je pražma. Jeden z mých obědů. Jedla jsem jí jen takto :)
Kvůli tomuto steaku jsme jeli s bráchou do Makra. Je to
argentinská svíčková. Neuvěřiteně křehké a dobré maso.
Děláme ji takto: Nejdřív se nakrájí maso na tyto steaky,
nechá se asi hodinu odležet v pokojové teplotě. Potom
steaky opepřete a osolte a potřete trochou oleje.
Rozpalte si pánev zase s trochou oleje a pak maso
prudce osmahněte z každé strany cca 45 sekund. Pak maso
sundejte z plotny a nechte asi 4 minuty na talíři, podložce.
Znovu potřete olejem a dejte do rozehřáté trouby na 180C
na 6-10 minut (podle toho, jak moc chcete maso propečené
a jak moc jsou steaky vysoké). A to je všechno. :)
Podávejte třeba takto :))
Asi (pro mě) nejlepší kafe v Prostějově maji v kavárně Corso.
Jinde bývá většinou dost hořké a celkově nedobré.
Moje rodné město :). Fotka pořízená při čekání na kamarádku.
V poslední době, vždycky když jsem doma, chodím s kamarádkami
na nějaký drink. Tohle je Margarita. V Oslu
si drinky nedávám, protože ty ceny za jeden jsou prostě šílené.
Vezu sebou ale z duty free vodku, tak myslím, že si brzy uděláme
nějaký drink doma za pár korun.
Nemyslete si, že jsem nějaký alkoholik :)). Jen ty koktejly se
čas od času tak hezky pijou .. no ne? :)
Pobyt doma vždycky vnímám (taky) jako velký nákup všeho,
co je v Norsku docela dost drahé. Tohle všechno je koupené
v Prostějově, buď v Tescomě nebo v obchodě, který se
jmenuje Modrý ráj. Za ten týden jsem pak těchto "maličkostí"
nasbírala ještě o něco víc, ale to už není zas tak zajímavé :)
Takto nějak vypadá můj kufr. Vlastně skoro vždycky :)
Jedna "selfie" z letiště :)

A nakonec. Jedna skákací.


Už musím končit, budeme přistávat. :)

10 comments:

  1. Všechno to jídlo je báječný, jako vždycky :)) Muselo být super zase se vrátit domů, i když já z tohohle pohledu bych se nemohla dočkat návratu do Norska :D :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju, Moni :). Bylo to úžasný, zvlášť tentokrát jsem si to fakt užila :). Ale chápu, že člověk chce často jinam, než právě je :). V Norsku je úžasně, ale upřímně bych ještě pár dní doma ráda pobyla :). Ale příště zas :)

      Delete
  2. Krásné fotky:). Já dělám taky smoothie, ale pomocí tyčového mixéru:). Dělá smoothie-maker rámus, nebo je tichý:)? Protože já si ráno smoothie udělat nemůžu, jelikož všichni spí a mixér dělá strašný rámus:).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju :). Ten smoothie maker, co máme, hluk bohužel dělá .. trvá to sice jen chviličku, ale hluk dělá. Jinak je ale super, že je takto na porce a v tom se pak dá teoreticky i vypít, navíc má člověk představu, kolik si toho na jednu porci dělá :) .. v Oslu mám ponorný mixér, tak asi vyzkouším ten, jestli to půjde, slyšela jsem, že jo :))

      Delete
  3. Ten koktejl vypadá lákavě, ráda si občas nějaký s chutí dám. :-) Když budeš mít chvilku, mrkni: http://roma450.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  4. :) moc pěkný článek.
    Musím se zahanbeně přiznat, že jsem Soffiin svět také nečetla, nebo lépe řečeno, nedočetla. Nicméně jsem si ho přála domů a už mi několik let straší v poličce. Za rok budu brát filozofii, tak po ní snad sahnu... Věříš mi, že jsem vůbec netušila, že autor je Nor? a že napsat také Dívku s pomeranči? Jsem to ale ostuda ostudná :)
    .
    Koukám, že si doma dopřáváte pěkný jídelní luxus :) :)
    .
    Jinak fotka kufru mě vážně pobavila - připomnělo mi to můj batoh, který jsem vezla z vídeňských trhů :D. Teď mě ještě napadá k muffinovému článku - já se teď v pečení vracím ke klasice. Mamka zrovna dnes upekla bábovku a já si říkala, jak je možné, že je tak dobrá a proč jsem ji nikdy nepekla :) Njn, poslední dobou spíš vařím (a naivně doufám, že to bude mít na moji postavu méně špatný vliv :D )
    .
    ach jo, to jsem se zase rozepsala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já jsem ráda, že ses tak rozepsala, těší mě číst všechny komentáře, a čím jdou delší a "o něčem", o to lépe :)
      .
      Nejsi ostuda, ono je fakt, že na tu knížku musí být člověk tak nějak "připravený" a když přijde ve správný čas, tak mu opravdu dokáže rozšířit obzory. Mě teď jeho knížky dávají o to větší rozměr, protože často píše z prostřědí Osla (jako právě Dívka s pomeranči, ta se odehrává v Oslu) a jsem schopná si ty místa i představit. A opravdu doporučuju Hrad v Pyrenejích, to je taky úžasná knížka :)
      .
      No jo, byli jsme teď doma všichni, i s bráchou, který jinak žije v Brně a fakt jsme si dopřávali :). Ale třeba ty steaky určitě vyšly levněji takto, než kdybysme si ho všichni čtyři dali někde v restauraci :). A navíc je přidaná hodnota v tom, že jsme si ho udělali sami :). Tentokrát to ale bylo doma opravdu úžasné.
      .
      Kufr... fakt jsem tentokrát vezla 17kg téměř jen jídla a pomůcek na pečení a vaření (košíčky, nože, ozdobné válečky, barviva a já nevím, co dalšího) .. my teď s kamarádkou rozjíždíme tady v Oslu business (brzy napíšu víc) a budeme se zaměřovat právě na tyto všechny "moderní dezerty", takže teď piluju ty. Ale je fakt, že někdy není na škodu něco "tradičního", možná se taky do nějaké takové bábovky pustím :) ..
      .
      uf, taky jsem se docela rozepsala :))

      Delete