Každopádně, včera jsem měla konečně volno a tak jsem se rozhodla, že si s Radanem uvaříme něco dobrého a pořádného, protože moje obědy v posledních dnech jsou dost monotónní (pečivo s máslem a marmeládou a kafe/čaj, voda). Už dlouho mám chuť na pořádný burger, a tak jsme si ho řekli, že si ho uděláme doma.
Zadělala jsem na těsto, podle tohoto receptu, přesně podle pokynů ho nechala kynout až na plechu a o chvíli později jsem se chystala do obchodu pro ostatní ingredience. Mezitím ty housky Radan strčil do trouby. V obchodu jsem si připadala jak typická Norka, protože jsem kupovala norský kilový sýr (ne ten jejich "brunost", prostě normální sýr), norskou majonézu, norské mleté maso a pak taky nějaký norský natírací sýr, který má rád Radan, norskou šunku a norské kyselé okurky. Všechno norské, protože tady skoro nic nenorského nenajdete. Je mi to docela sympatické, u nás jsou hrozně populární "české výrobky", ale jestli jsou skutečně české musíte skoro luštit s lupou, tady tento problém odpadá :). Důvod, proč jsem si tentokrát připadala jinak byl ten, že většinu těch potravin nekupuju, ale většinou jsou to potraviny, které nakupují lidé, co stojí přede mnou v řadě ...
Příšla jsem domů a Radan mi naznačil, že ty housky asi moc použitelné nebudou ... ony totiž tak nějak moc nenakynuly a tak z nich byla jen taková malá houstička, do které by se nevešel ani ten nejmenší burgříček, natož ty naše 180g velké kusy masa. Trochu mě to naštvalo a rozesmutnilo, ale Radan hned vyhledal další recept a začal s přípravou dalších. Takže teď vlastně budu psát o houskách, které dělal převážně Radan, já mu pomohla až ke konci... i když jsem ho po očku pozorovala, jestli to dělá "správně" :)). Každopádně jsme už nechtěli čekat dvě hodiny, než nám vykyne těsto (bylo už kolem druhé) a tak se Radan vydal do obchodu pro housky kupované. Navíc jsme mysleli, že nám to těsto ani nevykyne a tak už jsem si říkala, že tentokrát prostě recept na blogu nebude. Nakonec ale vykynulo a tak jsem housky dodělala a na večeři jsme už měli burgery s houskama, které nechutnají jako .. ani nevím, nechutnají nijak. A rozhodla jsem se o to s vámi podělit, i když samozřejmě receptů je na netu spoustu. My ho dělali podle tohoto, jen je malinko upravený.
EN: The recipe can be found here.
Recept
8 housek
doba přípravy: asi 3-4 hodiny (včetně kynutí)
doba pečení: cca 18-20min
1 lžíce sušeného droždí
1/2 hrnku teplé vody
1/2 hrnku teplého/vlažného mléka
1 vejce
2 lžíce oleje
2 lžíce cukru
1 lžička soli
3 hrnky hladké mouky + něco málo navíc podle potřeby a na poprášení
kousek másla
jeden žloutek
sezamová semínka na posypání
postup
1. Ve velké míse smíchejte droždí s teplou vodou a nechte asi 5 minut stát, dokud se droždí "neprobudí" :).
2. V jiné míse smíchejte mléko, vajíčko, olej, cukr a sůl a tuto směs přidejte k droždí s vodou a dobře spojte.
3. Přidejte všechnu mouku a hněťte, dokud vám nevznikne tuhé tahavé těsto, které je trošišku lepivé, ale ne tak, aby vám ho polovina zůstala na vařečce/prstech. Možná budete muset přidat trochu mouky, já k původním 3 hrnkům musela přidat asi ještě 3/4 dalšího, ale nedávejte ho tam automaticky, každé těsto je jiné. Ve finální fázi je nejlepší si s těstem pohrát rukama. Přesuňte do mísy vymazané máslem.
4. Nechte kynout asi 2-3 hodiny na teplém místě. Pokud housky plánujete použít v ten samý den, co je děláte, doporučuju si na těsto zadělat ráno.
6. Dejte do trouby a pečte asi 18-20min, dokud nezezlátnou.
4 velké burgery/8 menších
700g mlétého hovězího masa
1 vejce
sůl
pepř
červená paprika
1 lžíce oleje (pokud nemáte moc tučné maso) + cca 3 lžíce na restování
postup
1. V míse smíchejte maso s vejcem a kořením a poté ze směsy vytvořte 4 velké kulaté burgery (nebo 8 menších). Na rozpáleném oleji maso restujte z obou stran asi 6minut.
A takto vypadaly ty první, malinkaté housky a burger s kupovanou houskou. |
+ Náš burger obsahoval ještě list salátu, rajče, cibuli, kyselou okurku, sýr, hořčici a trošku majonézy. Místo obyčejného sýru je výborný taky měkký sýr typu Brie nebo cammembert. Ale fantazii se meze nekladou.
+ Můžete podávat taky s domácimi hranolkami (oloupané brambory nakrájejte do tvaru hranolek, dejte na plech, osoljte a zakápněte olivovým olejem a při cca 220 C pečte v troubě asi půl hodiny)
Aneb jak norské okurky dokáží vzbudit trochu nacionalismu :)
ReplyDelete