Blíží se Halloween. Slavila jsem ho jen jednou, v Americe, v roce 2008. To už je tááááák dávno. Na svém americkém blogu jsem našla i pár fotek, je celkem šílené se na ně dívat :). Ale vlastně se mi díky nim připomněla tak atmosféra, co tam byla. Byla to dobře vymyšlená halloweenská párty se všemi "strašidelnými" aspekty, které k tomu patří :)
Letos mi naskakovaly myšlenky o tom, že bych mohla připravit nějaké recepty, které mají navodit tu "správnou" halloweenskou atmosféru, ale nemůžu to v sobě nějak najít. Kdybych se do něčeho takového pustila, bylo by to v mém případě jen napodobání už vytvořených věcí a tak jsem místo toho radši vytvořila "board" na pinterestu, kam jsem hodila pár fotek, které mě zaujaly. Takže pokud plánujete halloweenskou párty a stále hledáte inspiraci, koukněte tam. Dají se tam strávit i hodiny :).
A nebo ... můžete upéct tyto skořicové cupcaky, které na sobě sice nemají ani pavouky, ani klobouky a ani krev, ale zato jsou fakt moc dobré. Skořice je taková příchuť mého letošního podzimu, v posledních týdnech s ní zkouším skoro všechno :).
Jaká je příchuť vašeho podzimu?
Recept
12 větších cupcaků (nebo 15 menších)
doba přípravy: 20min
doba pečení: 18-20min
těsto
180g cukru
240g hladké mouky
2 lžičky skořice
1/4 lžičky jedlé sody
1 lžička prášku do pečiva
3 bílky
170g másla v pokojové teplotě
1 lžička vanilkového extraktu
130g zakysané smetany
130ml mléka
kakaovo-skořicová náplň
60g změklého másla
40g moučkového cukru
30g kvalitního kakaa
2-3 lžíce mléka
1 lžička skořice
frosting
250g mascarpone
250g krémového sýra (třeba gervais)
100g moučkového cukru
1 lžička vanilkového extraktu
skořice na ozdobení
mandle ve skořici
postup
1. Předehřejte si troubu na 175 C a vyložte cupcakovou formu papírovými košíčky.
2. Ve velké míse smíchejte mouku se skořicí, sodou, práškem do pečiva a s cukrem.
3. Pak postupně přidávejte bílky, máslo v pokojové teplotě, exktrakt, smetanu i mléko. Mixujte asi 5 minut, dokud vám nevznikne hladké, trochu nadýchané těsto.
4. Naplňte košíčky do třičtvrtiny a dejte péct do trouby na 18-20min
5. Mezitím si připravte kakaovo-skořicovou náplň. V míse rozmixujte nejdřív samotné máslo. A pak už jen postupně přidávejte prosátý cukr i kakao, společně se skořicí. Podle potřeby zjemněte mlékem, vychází to tak na 2-3 lžíce.
6. Pokud vám zbyde čas, můžete připravit frosting, který je nejlepší dát před zdobením na chvíli do ledničky. Nejdřív rozmixujte mascarpone a krémové sýry spolu dohladka. Pak přidejte prosáty moučkový cukr a extrakt a mixujte asi další 2minuty, dokud se cukr nespojí s krémem. A to je všechno :)
7. V úplně vychládlém cupcaku (teda ve všech :)) udělejte, třeba vidličkou, důlek, který pomocí cukrářského sáčku naplňte čokoládovým krémem až po okraj. Pomocí jiného cukrářského sáčku s vaší oblíbenou špičkou ozdobte cupcake frostingem. Přes sítko posypte frosting trochou skořice a dozdobte skořicovou mandlí.
8. A teď už si jen vychutnávejte a užívejte. Dobrou chuť :).
Moc dobré! Korpus krásně vláčný a nadýchaný, krém klasika, ale ta náplň tomu dodává nový rozměr. Fotku dodám :)
ReplyDeleteDěkuju moc za zpětnou vazbu, jsem za ni fakt ráda :). A těším se na fotku :)
Delete