Thursday, February 12, 2015

Made with love - Limetkový dort s lesním ovocem zjemněný ganache z bílé čokolády

Láska je cítít ... ve všech kavárnách, obchodech a třeba i časopisech. I když to spíš už před měsícem. V sobotu je zase ten den v roce, kdy si máme vyznávat lásku, náklonost, dávat si dárky a jen se na sebe usmívat a být hodní. Na povel a skoro povinně... cítíte, že to píšu trošku ironicky, že jo? Jestli ne, tak to nevadí, právě jsem vám to řekla :).

Já jsem "v lásce" stále. Život je láska, prostor, proud :). Vždycky se snažím vycházet z lásky. Ať už reaguju na okolnosti, řeším nějakou konkrétní situaci, nebo mluvím s lidmi. S kýmkoliv. Když mě něco naštve, znervózní, dostanu strach - nádech, výdech - nechám sebou projít "lásku" a vidím vše jasněji a reaguju vědomě(ji). Zním jako blázen? Zkuste to někdy! :)

Mohla bych psát, dlouho, také o lásce k lidem, které mám okolo sobě. Třeba o Radanovi. Ale o tom někdy udělám samostatný článek, Bude to dlouhé a Radan bude jistě nadšený :).

ALE - dort. O tom je tento článek, přece!! Je výborný. Vláčný, sladký tak akorát a hlavně super roztomilý. Je limetkový a limetka se zdá být oblíbená příchuť skoro všech, včetně mě a spousty z vás (alespoň podle reakcí na facebooku). Ganache z bílé čokolády s hrstkou polohořké se mi k tomu hodil a pusinky mě napadly, když jsem přemýšlela, jak to trochu obzvláštnit. Podobných nápadů je ale určitě i plný pinterest :) ... Tak pojďme na to :)




Recept


Budete potřebovat dvě malé formy o průměru 12cm. Pokud takové nemáte, použijte dortovou formu, jakou máte doma a nebo můžete těsto upéct jako cupcaky, stopro to bude fungovat!

recept je inspirovaný tímto

doba přípravy: 20min pusinky + 20min těsto na dort + 10min ganache (a několik hodin tuhnutí)
doba pečení: cca 45min

pusinky (cca 2 plechy srdíčkových pusinek)

190g krystalového cukru
3 bílky
vanilkový lusk
kapka růžové vody (nemusí být)
trošku gelového potravinářského barviva barviva, já použila červené

těsto

30g mandlové moučky (stejná, co se používá na makronky)
170g hladké mouky
1 a půl lžičky prášku do pečiva
špetka soli
110g másla, v pokojové teplotě
140g cukru
60ml mléka
2 vajíčka
kúra ze dvou (očištěných) limetek
šťáva ze dvou limetek
1 lžička vanilkového extraktu
hrst mražených malin

ganache

3dl smetany ke šlehání
230g bílé čokolády
hrst (cca 20g) polohořké čokolády

jahody, borvůky nebo jiné ovoce, co máte rádi

postup

PUSINKY



1. Nejdřív si udělejte pusinky. Předehřejte si troubu na 100 C. Do misky dejte bílky, cukr, vanilková semínka i růžovou vodu a ve vodní lázní při lehce bublající vodě šlehejte, dokud se veškerý cukr nerozpustí. Potom směs přelijte do větší mísy a mixujte mixérem, dokud směs nebude studená a kompletně vyšlehaná (trvá to asi 10min, tak buďte trpěliví :)). Někdy v průběhu do směsi přidejte, pokud možno za stálého šlehání, i potravinářské barvivo.

2. Vyšlehané bílky s cukrem přesuňte do zdobícího sáčku s libovolnou špičkou (nejlépší je ale nějaká taková) a na plech vyložený pečícím papírem začněte kreslit. Srdíčka, nápisy, kytičky, cokoliv si vaše představivost žádá :). Na dort jich moc potřebovat nebudete, ale pusinky je stejně nejlepší jíst prostě jen tak! :). Plech (a nebo oba plechy naráz) dejte do trouby na 40-60min. Že jsou pusinky usušené poznáte, když se jednu z nich pokusíte odlepit a půjde to :).

TĚSTO



1. Zatímco se pusinky suší v troubě, můžete si připravit těsto na korpusy. Máte spoustu času, tak nemusíte spěchat. Nejdřív si vymažte obě formy máslem a naspod dejte pečící papír.

2. Můžete si všechny ingredience nachystat dopředu, bude to pak celé mnohem jednodušší a na nic nezapomenete :). V míse rozmixujte máslo nakrájené na kousky a cukrem (asi 3 minuty). Pak přidejte vajíčka, jedno po druhém, pak mléko, šťávu z limetek, kúru i extrakt a všechno mixujte dohromady. Zatím to bude celé takové řídké.

3. Pak přidejte prosáté obě mouky i s práškem do pečiva a solí.

4. Těsto rozdělte rovnoměrně do obou forem a do každé z nich pak dejte pár mražených malin.

5. Pokud už máte dosušené pusinky, můžete dát do trouby. Pečení trvá zhruba 45min a poznáte to tak, že těsto je napovrchu zezlátlé a zapíchnutá špekle do těsta "vyleze" čistá :).

GANACHE



1. Nasekejte bílou čokoládu (pokud máte chocolate chips, tak tento bod odpadá) i trošku polohořké čokolády a dejte do mísy.

2. Ve vodní lázni si sehřejte smetanu tak, že začne skoro vřít. Přelijte smetanu na čokoládu a pomalu obě ingredience spojte dohromady. Dejte do lednice, nejlépe na několik hodin. Pokud tolik času nemáte, tak alespoň na hodinu.

3. Vychládlou směs vyšlehejte mixérem (asi 7-8min)

Co se týče tohoto ganache, tuhne mnohem pomaleji než ganache z hořké čokolády. Dá se každopádně použít i v tekutější formě, dort tak dostane takový "hisperský look" :)). Jinak, přidání trošky (polo) hořké čokolády mě napadlo, když jsem nechtěla nažloutlou barvu ganache, ale spíš takovou krémovou. Výsledek chutná - hlavně druhý den - jako hodně povedená smetanová zmrzlina. Asi zbytek ganache zkusím dát do mrazáku. Dám vám pak vědět, jak to dopadlo :).

STAVĚNÍ DORTU



1. Vychlazené korpusy přeřízněte tak, že z každého korpusu budete mít dva (což dělá celkem čtyři kusy :)). Dejte na talíř první plát korpusu, dejte na ni cca 3 lžíce ganache, přiložte další plát a opakujte, dokud nebudete mít poslední kousek. Dort můžete nechat buď "holý" a nebo ho můžete i po stranách potřít ganache. Na to si ale budete muset počkat těch pár hodin...

2. Vrch dortu ozdobte ovocem, maliny, borůvky nebo jahody jsou takové "valentýnské", i když krajně nezimní ovoce. Strany můžete ozdobit srdíčkovými pusinkami :)


Zkusíte někdo? Usušíte si jen pusinky? Budete péct něco jiného? Co? :)



9 comments:

  1. Úžasné:) Zkusím sehnat tu mandlovou moučku, ještě jsem ji nikde neviděla, nebo se možná jen špatně koukala:)
    Opravdu to vypadá tak, že to bude výborné!!
    Šárka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šárko, moc děkuju za komentář i za kompliment :). Ta mandlová moučka by se měla dát sehnat v Lidlu. Vlastně je to jeden z mála obchodů, u kterého vím, že to tam prodávají, jinde jsem to v ČR taky moc neviděla (asi ještě nějaké specializované obchody a vlastně ještě v Marks & Spencer jsem ji jednou viděla). Držím palce! A dej mi pak prosím vědět, jak se ti povedla, chutnala a tak, jo? :)

      Měj se krásně, Terez.

      Delete
    2. Super, do Lidlu jezdíme často, díky:)
      Dám vědět!!

      Delete
  2. Vypadá nádherně! Já nemám skoro žádné potřeby k pečení, takže to vypadá na nějaké sušenky či muffiny, koupila jsem dokonce srdíčkové košíčky na muffiny :) Ale pusinky vypadají báječně a chutnají ještě líp, takže změna plánu: pusinkové muffiny :D Myslím, že to bude nahoře na polevě vypadat taky skvěle <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Barb, díky :)). Já jsem ty mini formy koupila v Sestrách :D, takže bys je klidně taky sehnala :)) ... každopádně, těším se na fotku pusinkových muffinů, určitě to bude chutnat i vypadat skvěle! .. Doufám, že sis užila narozky ..? :) Měj se hezky!

      Delete
    2. Ahojky Terez! Narozeniny jsem si užila moc. Já moc narozeninový/slavící typ nejsem, tak jsem si poručila místo dárku super snídani a kafíčko a nákupy v Sestrách, Tigeru a IKEA :D A na tuhle formu jsem přesně koukala!! Ale nakonec nekoupila :( Dnes jsem ale letěla do obchodu pro zdobicí sadu a už suším pusinky, krásně růžovoučké :) Už se na ně těším jak malá <3

      Delete
  3. Já si při těch tvých nadpisech vždy vzpomenu na kuchaře z Byl jednou jeden král: "Úhoři, ústřice, svitky z rybích jiker a raků, kačice divoké na rožni opékané a ve víně dovařené…" :D mimochodem to má být kompliment ;) dort vypadá krásně, posílám Honzovi odkaz a v sobotu budu velmi smutná, jestli ho nedostanu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Luci, neboj, mně to od začátku znělo jako kompliment :) ... akorát předpokládám, že dortu ses nedočkala, když jste na víkend fuč, co? :)

      Delete
  4. Dnes som piekla koláčik a pokazilo sa asi všetko čo sa dalo :-( Pusinky mi ani po 20 minutách miešania nezhustli, tak ako by mali :-( takže sa mi rozlievali a cesto mi nenafúklo :-( Takže tortička z toho nebude, ale určite to zpapáme :-) jediné čo sa mi podarilo bola ganache :-) Ďakujem za krásny receptík a snáď sa mi raz podarí :-))))

    ReplyDelete