Monday, March 9, 2015

TOP 3 seriály, které vás budou bavit a o místě, kde tento článek vznikal

Modrá obloha, zářivě svítící sluníčko a já si dnes dopoledne vyjela do úžasně roztomilé kavárny v Grünerløkka. Jmenuje se Cocoa a já si z nějakého záhadného důvodu objednala cappucino. A cupcake. Sedím tu už hodinu, tři mladí kluci za mnou v takovém výklenku vytáhli počítače a pracují na nějakém školním projektu. Paní přede mnou si čte denní noviny a popíjí čaj a majitel kavárny si povídá s kamarádem v jazyce, který nejsem schopná rozluštit. Možná portugalština? Kažopdáně mluví i norsky, dobře a srozumitelně, a pěkně jsem si s ním "pokecala", když jsem si objednávala svou kávu a vybírala konkrétní cupcake :). Kardamon nebo čokoláda? Mé konzervativní i estetické "já" promluvilo a dala jsem si ten čokoládový. Na Oslo hodně levný a naprosto vynikající cupcake.



Po stěnách jsou obrázky s nápisy jako "chocolate solves any problem" nebo "world´s best cupcakes", v poličkách spoustu roztomilých hrnečků i krabiček s různými druhy kakaa. Já své cappucino dostala v hrnečku, ve kterém jsme s Terezkou kdysi fotily cupcaky pro náš Candy Bar... Asi si objednám ještě tu horkou čokoládu. A pustím se do psaní a "hodnocení" několika seriálů, které sleduju a myslím, že stojí za to. 



... o pět minut později ... s dokonalou horkou čokoládou v ruce zjišťuju, že pan majitel je z Iráku, původně. Tedy jeho maminka. Trochu jsem se sekla, no. Žije tu už dlouho a je moc fajn. Ptal se mě odkud jsem a co píšu, tak jsem mu odpověděla, že právě píšu o tomto místě :). Je rád. A já vás sem všechny posílám při příští cestě do Osla, protože se tu vyskytuje sice nespočet příjemných kaváren, ale některé mají prostě něco "navíc" ... a tato je jedna z nich.

A teď už ty seriály ... :)

1. SHAMELESS



ČSFD - 86%
IMDB - 8,7/10
SWEET MELANGE :) - 99% 

Shameless je šílený seriál. Mluvím teď o americké verzi. Existuje totiž i britská a výjimečně není lepší, než ta "zaoceánská". Shameless je o rodině žijící v Chicagu, kde otec je beznadějný případ, nejstarší dcera se stará o pět dalších sourozenců, ale taky moc neví, co se životem a prostě o jejich "životních peripetiích", které jsou často neuvěřitelně přitažené za vlasy. Ale je to zábavné, drsné a sezónu od sezóny lepší a kvalitnější. Herecké výkony jsou nepřekonatelné a spoustu scén působí tak autenticky, prostě žádné čančání a přikrášlování...

Přiznám se, že já spíš (a ještě stále) sleduju takové ty "teen dramas", ale Shameless je rozhodně "adult drama" dotažené do dokonalosti. Budiž dalším plusem i to, že seriál patří Showtime, což je televizní síť, který má pod taktovkou spoustu dalších kvalitních seriálů. 

Shameless je teď v polovině páté sezóny a garantuju vám, že pokud se zkusíte jen tak na zkoušku podívat na pilot, už se od toho neodtrhnete. Ale stojí to za to, slibuju!


2. MASTERS OF SEX



ČSFD - 82% 
IMDB - 8,1/10

Masters of Sex je dost zavádějící název. Ale když jen trochu zjistáte o co jde, bude vám připadat dost chytrý. Tento seriál je založený na skutečné studii o "lidských sexuálních reakcích", na které spolu od šedesátých do devádesátých letech pracovali William Masters a Virginia Johnson. Už to vidíte - Masters of Sex? :) 

S Radanem jsme seriál začali sledovat loni a první sezóna neměla chybu. Mělo to spád, bylo to chytlavé, zajímavé, lechtivé, noblesní a tak trochu i informativní. Úžasná úvodní znělka...

Druhou sezónu máme rozkoukanou a trošku ztratila na své dynamičnosti. Stále jde ale o nadprůměrný seriál, se skvělými hereckými výkony (hlavně Lizzy Caplan v hlavní ženské roli) a bude bavit všechny, kteří rádi sledují seriály z lékařského prostředí a baví je 60. léta.

Já si pak o Masters & Johnson četla ještě na wikipedii a rozhodně jde o zajímavou studii, tak třeba koukněte taky. 


3. COUPLING



ČSFD - 77%
IMDB - 8,7/10

"Párování" je britských seriál s let 2000-2004 a je to jeden z nejzábavnějších a taky "nejpoučnějších" seriálů, co jsem zatím viděla. Jsou to takoví britší "Friends", jen o něco málo neotřelejší. Nic proti Přátelům!! 

Coupling je o skupince 6 přátel, někteří z nich spolu průběžně randí a povídají si o vztazích a o sexu a o lásce. Nic víc, nic míň. A bohatě to stačí. :)

Seriál pro všechny, kterým chybí nějaký zábavný sitcom a nevadí jim, že se vrátí 15 let zpátky :).

------

Seriálů, které mě baví a které sleduju je samozřejmě daleko víc. Glee, které bude za dva týdny končit a mě tak trochu přepadá nostalgie, protože byly doby, kdy jsem ho dost prožívala. Pretty Little Liars, které sleduju každý týden přesto, že už to dávno ztratilo na své dynamičnosti. 2 broke girls, které mě kupodivu baví stále víc. Nebo American Horror Story aneb druhá strana Ryana Murphyho. Obdivuju, jak jeden člověk dokáže psát a režírovat Glee a zároveň American Horror Story. Dvě verze kýče. Vyšperkované do detailu :). ... 

No a tak. Jenže to bych tu seděla ještě další hodinu a já už asi budu muset jít. Z poloprázdné kavárny se najednou stalo rušné místo plné mladých slečen vychutnávajících si svůj šálek horké čokolády a já už tu asi tak trochu zabírám místo. Všechno mám dávno snězeno i vypito. Ale vrátím se sem. Brzo. A s nějakou milou společností.

Mějte se krásně a napište mi i vy, jaké seriály sledujete. A nebo jen tak mi napište. :) Těším se.

Tereza

10 comments:

  1. Já teda sleduji jenom dva seriály... Game of Thrones a Vikings... :) Jinak dřív jsem milovala MASH a Star Trek :)

    Zuzana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zuzko, tak to sleduješ trošku "jinou" kategorii seriálů, než já .. Game of Thrones jsem měla v plánu, ale nakonec to sleduje jen Radan :) ...

      Delete
  2. Terko ty mi jdeš jako na zavolanou!! Teď už jen doufám, že alespoň jeden z nich najdu na Netflixu, strašně jsem zlenivěla co se týče stahování :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Luci, no super, to jsem ráda! :) Myslím, že Masters of Sex i Shameless by na Netflixu být měly, u Couplingu si jistá nejsem, vzhledem k tomu, jak "starý" (2000, ehm) seriál to je ... Dej pak vědět, jak se ti líbi(ly), jestli se k nim dostaneš :)

      Delete
  3. Já sleduji hodně seriálů, ale z těchto ani jeden:)) Tedy z těch prvních tří. PLL jsem sledovala taky, ale opravdu to už není ono, tak jsem už asi sérii pozadu, ale stejně se na to asi někdy při nemoci podívám. Moje nejoblíbenější jsou Arrow, Flash, Forever, Scorpion, Hart of dixie a určitě jsem ještě na nějaký zapomněla:) Jo a 2 broke girls vlastně taky sleduju.
    Šárka
    Jo a kavárna vypadá krásně!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tyjo, Šárko, já z těch, co jsi zmínila, slyšela snad jen o Arrow a Hart of Dixie. Ty mi doporučovala kamarádka. Ale to budu muset zase "někdy příště", protože už tak jich mám rozkoukaných spoustu a už to ani nestíhám skoro sledovat .. což je možná i "dobře" :). Každopádně si tvé tipy dám na imdb do watchlistu :). Děkuju a měj se krásně! :)

      Delete
  4. Terezko, ta kavárnička vypadá útulně, ani se ti nedivím, že ti tam chutnalo.
    No a seriály moc nesleduji. Jen bych se chtěla někdy podívat na Svatby v Benátkách v naší TV. Scénář píše jedna bloggerka, jejíž blog ráda navštěvuju. Taky začli dávat nový seriál Policie Modrava a tam mi láká prostředí, v kterém se to odehrává - na mé milované Šumavě. I když je to trochu jiný šálek kávy, než seriály, o kterých píšeš.
    Měj se hezky jarně. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé, Jarko, a jaká blogerka ten seriál píše, to bych se ráda podívala! :) Já z českých seriálů sleduju přes internet Ulici, tím, jak jsem s tím tak trochu "vyrůstala" a začala to znovu sledovat i po roční pauze v Americe, už jsem u toho tak nějak zůstala a stále mě to docela baví ... :)

      Děkuju za další milý komentář! A i ty i maminka se mějte hezky a zdravě! Tereza

      Delete
    2. Tak ten blog je ...zase ta Lucie!!!
      Mějte se s Radanem taky moc hezky! pa Jarka

      Delete
  5. Seriály síce nesledujem, nemám na nich čas, ale ak sa raz dostanem do Osla, určite nevynechám tú úžasnú kaviarničku :) Prajem príjemný deň! :)

    monpetitmondedereves.blogspot.sk

    ReplyDelete