Thursday, April 2, 2015

Kakaové cupcaky s marshmallow uprostřed

Před pár dny jsem konečně vytáhla svůj malý notýsek, který jsem si koupila před několika měsíci. Je na něm napsáno "notes to remember" a až do tohoto pondělí zel prázdnotou. Jenže pak mi to nedalo. Co si tak trochu "pohrát" s volným časem a napsat si, co bych za den chtěla (a něco snad i měla) stihnout, říkala jsem si. A tak si tam píšu všechno možný. A pak si to odškrtnu a nebo přeškrtnu a napíšu si, co jsem dělala místo toho. Žádná zbytečná pravidla, prostě taková hra, díky které jsem o něco produktivnější :).

Včera jsem tam měla mimo jiné napsané "péct" a pak pod sebou vypsané

- sjokoladeboller
- pomerančovo-čokoládová buchta
- cupcaky

... a všechno to upekla. A nafotila. A jeden recept hned napsala, místo přečtení pár stran knížky :).

A dneska tu mám další recept. Cupcaky. Receptů na cupcaky tady mám asi nejvíc. Lenička mi sice minule říkala, že už je to trochu nuda, jenže - jak to může být nuda, když mě to baví, že jo. :) Tak budu doufat, že to baví alespoň některé z vás a pro ty, co to moc nebaví je tu pořád spoustu jiných receptů a článků celkově! A příští recept cupcaky nebudou, slibuju! :)

Ty dnešní jsou inspirované s´mores, ale tak trochu tam chybí grahamové sušenky. A je to tím pádem fakt jen inspirace a jsou to prostě krásně vláčné kakaové cupcaky s marsmallow uprostřed. Víc než cupcaky samotné mě ale potěšilo, že mě při focení z ničeho nic napadlo udělat "stěnu" s papírových brček, které jsem původně chtěla ke cupcakům jen tak pohodit. A tak bych sem ty fotky chtěla dát asi i kdyby se ty cupcaky nedaly jíst. ALE DAJÍ! Slibuju! :)



Recept


12 cupcakes
doba přípravy: 20min
doba pečení: 18-20min

těsto

120g hladké mouky
40g kakaa
80g bílého cukru
80g třtinového cukru
1/2 lžičky jedlé sody
3/4 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička vanilkového extraktu
kapka čokoládového (pokud máte)
80g másla (v pokojové teplotě)
2 vejce
120ml kefíru

frosting

200g másla (v pokojové teplotě)
200g moučkového cukru
30g kakaa
cca 100ml smetany ke šlehání
vanilkový/čokoládový extrakt (lžička)
špetka soli

12ks marshmallows + pár mini na ozdobu, pokud máte
1-2 ks sušenek, kterými taky můžete ozdobit frosting



postup

1. Předehřejte si troubu na 180 C. Cupcakovou formu vyložte papírovými košíčky.

2. V míse spolu rozmixujte máslo s cukrem. Pak přidejte vajíčko, jedno po druhém. A hned potom jsou na řadě extrakty, vanilkový, a pokud máte, tak i čokoládový.

3. A pak už jen postupně přidávejte prosátou mouku se sodou, přáškem do pečiva, solí i kakaem a střídejte to s kefírem. Míxujte, dokud se všechny ingredience nespojí.

4. Košíčky naplňte do poloviny, já na to používám naběračku na zmrzlinu a dejte do trouby na 18-20min.

5. Vytáhněte z trouby, nechte tak 2-4 minuty odpočinout a pak si vezměte lžičku a uprostřed cupcaků vydlabejte důlek a do něj dejte jednu marshmallow. Pak cupcake zase "zavřete" vydlabaným těstem. Opakujte se všemi cupcaky.

6. Zatímco cupcaky chládnou, můžete si připravit frosting. V menší míse si nachystejte cukr i s kakaem, bude se vám potom jednodušeji prosívat k máslu. V jiné větší míse nejdřív rozmixujte samotné máslo do krémova. A pak postupně přidávejte prosátou cukrovo-kakaovou směs a smetanu ke šlehání. Další dávku vždycky přidávejte, když se ta původní celá spojila dohromady. Pokud vám frosting bude připadat moc sladký, můžete použít buď méně cukru a nebo přidejte špetku soli :)

7. Vezměte si cukrářský sáček a špičku a cupcaky ozdobte. Pokud chcete růžičku - začněte zdobit uprostřed cupcaku a pak pokračujte směrem ven. Druhé základní zdobení funguje přesně naopak - začnete na kraji cupcaku a pokračujete směrem doprostřed. Příště to zařídím tak, abych to mohla natočit :).

8. Cupcaky můžete ozdobit rozdrcenými sušenkami nebo mini marshmallows. A nebo jakkoliv chcete :).







Sáčky na zdobení používám tyto. Ty z Tescomy jsou pevnější, ale mnohem dražší (asi 50-60kč za 10ks). Ty další sáčky jsem koupila u Vietnamců v Prostějově, 50ks za 35-45kč a většinou používám ty a bohatě stačí. Tak pokud je někde uvidíte, kupte si je.

Špičku na zdobení používám v drtivé většinu takovou. Mám spoustu jiných, ale žádná se zatím nevyrovná této, kterou jsem náhodně koupila v jednom obchodě v Oslu, kde se prodávala takto samostatně a už ji bohužel nemají (jinak bych si koupila ještě alespoň další tři do zásoby :)). Je na ní napsáno 852.


15 comments:

  1. O můj bože! Ty vypadají naprosto úžasně...!!! A věřím, že stejně úžasně chutnají.. ;-) Radost pohledět máš je nádherně nazdobené a ty košíčky... <3 Jsi úžasná! :-)
    Debie
    www.thingsbydebie.blogspot.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Debie, děkuju moc za krásné komplimenty! :) Měj se hezky a Veselé Velikonoce :) Terez

      Delete
  2. Krásné cupcaky!! Dohromady s marshmallows mě teda zatím nenapadli, ale ráda bych to zkusila.. Každopádně zrovna dneska zkusím udělat domácí marshmallows - snad se povede.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Juli, děkuju za komentář :). Domácí marshmallows jsem ještě nezkoušela, ale už několikrát jsem koukala na recept, že je zkusím :). Tak mi můžeš pak napsat, jak se to povedlo :) .. Měj se moc hezky, Terez

      Delete
  3. Skutečně vypadají nádherně. Cupcakes s marshmallows - mé nejoblíbenější dvě skladkosti dohromady :)

    alittletimewithzettie.blogspot.cz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Zettie, děkuju moc! :) Tak to je musíš zkusit, co říkáš? :)) Měj se krásně, Terez

      Delete
  4. Terezko, ty nám děláš chutě. Ten krém vypadá tak lákavě, hned bych ho slupla.... a líbí se mi ta růžička...
    Ptala ses na tvoje video-kafíčko - to jsem viděla na facebooku. Jak jsem psala o nádivce, tak jak tvoje maminka dává bylinky, tak mi dáváme pouze kondrhejl - tak tomu říkáme. Nevím jak se to správně jmenuje.Děsně aromatická tráva,bylina. Kontryhel (dobrý pro ženské potíže) to není, to je něco jiného. Tím jsem si vzpomněla, jak jsme tenkrát pod Hollmenkolenem na louce sbírali špičky - dobré houbičky do polévky. Že je potkám i v Norsku, to mi nenapadlo.
    Tak Terezko, užijte si hezky velikonoce a měj se moc fajn. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, tak to jo, já vůbec nevěděla, že mě "sleduješ" i na facebooku, to je fajn :).. Tady ty bylinky vůbec neznám, možná bych si to mohla trochu nastudovat :). Krásné Velikonoce i tobě a tvé rodině, měj se moc hezky, Tereza

      Delete
  5. Hmmmm já marshmelows moc nemusím, ale napadlo mě burákové máslo, tak přemýšlím jestli by to šlo s tím? Jestli by se to spíš nějak nerozlezlo do těsta nebo tak něco.... Fotky nádherné:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šárko, děkuju! Já samotné marshmallows taky až tak nemusím, ale v této kombinaci mi to moc chutná .. možná je to tím, jak tam ta marshmallow tak trochu "roztaje", tak se to hezky spojí dohromady. Ale burákové máslo určitě půjde. Můžeš ho tam dát třeba po deseti minutách po vytažení cupcaků z trouby a to máslo měj předtím v lednici, aby bylo trochu tužší ... a tak by to mělo fungovat :). Kdyžtak mi napiš, jak to dopadlo, pokud to budeš zkoušet :). A měj se krásně! Terez

      Delete
  6. To je strašně roztomilé!
    http://apinchofglamor.blogspot.cz/

    ReplyDelete
  7. No ty vypadají úžasně! Taky je někdy musím zkusit protože mě taky baví pořád péct cupcaky..ale vzhledově se mi moc nevedou...jinak Krásný blog a krásné cupcaky! :)

    sweetdreambaking.blogspot.cz

    ReplyDelete