Thursday, April 23, 2015

Pár dubnových dnů ve Varšavě

S výhledem na fjord a azurově modrou oblohu upíjím zelený čaj. Zrovna jsem se probrala těmi 600+ fotkami, co jsem vyfotila minulý týden ve Varšavě (těch cca 400 "jídlových" je v jiné složce) a tím se zase tak trochu vrátila do té atsmoféry tam. Bylo hezky. Né tak prvoplánově hezky - hned na začátek napíšu, že mě Varšava "jako město" vlastně tolik neuchvátila. Ale cítila jsem se uvolněně a spokojeně. Měla jsem možnost poznávat a objevovat a to mi samo o sobě stačí. Navíc, když se díváte kolem sebe, s otevřenýma očima a vůbec celkově s "otevřeným přístupem", najdete spoustu maličkostí, které vám budou připadat krásné. Nebo zajímavé. A i to, co se vám nutně "nelíbí" prostě přijmete, jaké to je a nemusíte to nutně hodnotit :) ...

... v hlavním městě Polska, které nemá nutně nějak moc "pamětihodností" jsem strávila necelé tři dny a víceméně prošla jen širší centrum. Zato křížem krážem :). Během druhé světové války byla drtivá větsina Varšavy vybombardována (víc ví např. wikipedia) a tak je vlastně současná podoba Varšavy "nová" a Staré Město je staré jen 50 let ... no, a tento článek bude spíš takovou "foto-procházkou" s jednou Terezkou, než nějaká studna užitečných informací ... jestli vás navnadí na návštěvu nebo vám bude připadat o ničem, to už nechám na vás. Ale klidně mi to napište :).

článek o jídle ve Varšavě najdete tady.



Do Varšavy jsem přijela po sedmé večer a první, co jsem kromě hlavního nádraží viděla - potom, co jsem se potkala s kamarádkou Verčou a její spolubydlící Dilek, bylo nákupní centrum Złote Tarasy. Nezdržely jsme se tam, ale říkala jsem si, že bych si tam pak před cestou zpátky do Osla mohla zajít. Na to už nedošlo, což mě vesměs nemrzí, ale ta střecha vypadala cool :).


... A pak jsem poprvé viděla Palác kultury a vědy, kterému se taky říká "dar bratrských národů Sovětského svazu". Byl otevřen v roce 1955 a Verča mi říkala, že Poláci tu budovu vůbec nemají rádi, protože se tehdy hlasovalo, jestli postavit tento palác a nebo metro a přestože víc hlasů bylo pro metro, nakonec byl postaven tento palác ... no, chápu že je to štve, ale mně ten palác přišel jako nejhezčí budova Varšavy :).


Večer  to v okolí Paláce vypadalo krásně ... Na mě celkově hezky působí ty noční světla ...



... a tohle je ulice hned vedle jedné z hlavních ulic Nowy Swiat a když jsme se vracely k Verči na kolej, podařila se mi vyfotit tato super akční fotka, tak jsem se rozhodla ji sem dát :) ...


A další den, kolem desáté dopoledne, mě Verča "vysadila" tady, na předměstí Starého města na ulici
Krakowskie Przedmiescie. Cítila jsem se trochu zmateně a zároveň natěšeně a trošku jsem si připadala jak v Olomouci :).


... V pozadí vidíte Stadion Narodowy, který vlastně moc nevidíte, protože splývá s oblohou .. je ale obrovský a dokáže pojmout skoro 60 000 lidí ... Každý den jsme kolem něj jezdily k Verči na kolej.


Barevné domečky mě baví vždycky ...



Vydala jsem se směrem k ulici Nowy Swiat a až díky těmto cedulím si všimla, že jsem minula infocentrum, kde jsem si chtěla vzít mapu ... tu jsem si pak ale koupila v knihkupectví a nějakou domu mi byla celkem k ničemu, protože jsem na ní nemohla najít, kde přesně se nacházím ... ale pak už se to zlepšovalo, naštěstí :)



I ve Varšavě jezdí na kolech ... já teda ještě nejezdím ani v Oslu - ale mám to v plánu!! :)



Využila jsem svou šanci - vyfotit si Nowy Swiat z prostředku silnice. Nebyla to asi nejbezpečnější volba, protože běžně na ní jezdilo spoustu aut a autobusů, ale posuďte sami - zrovna nic nejelo a vypadá to krásně!


Pomnik Mikołaja Kopernika ("astronom, matematik, právník, stratég a lékař, římskokatolický duchovní a tvůrce heliocentrické teorie" - viz wikipedia :)) a za ním knihovna.


A pak jsem zašla do bočních ulic. Snažila jsem se najít, kde teda jsem - na mapě, ale všechny ulice, na kterých jsem byla, se na mapě vyskytovali v "oblasti" F5 a chvíli jsme nebyla schopná lokalizovat ani Nowy Swiat... Tak jsem se chvíli cítila "ztracená" ... pak jsem si ale řekla, že "no co, tak se místo do mapy budu dívat kolem a prostě půjdu" a po cestě viděla pěkné budovy nebo super stromy a nebo prostě jen tak - ulice ... ale jsem zdravá, mladá, usměvavá a jsem v hlavním městě Polska a je to báječné ... :)



Vstup do metra ... které nakonec postavili palác nepalác ... ale stejně si na něj prý všichni stěžují, protože jezdí jen po centru ... :)


Květinová výzdoba zdobila celé město ... nebo alespoň jeho centrální část ..


 ... A pak jsem najednou došla k tomuto krásnému parku, s krásnou fontánou a s pěknýma sochama a se spoustou kytek a stromů :)

tady si po zvětšení můžete počíst polsky ...


...a na druhé straně parku je to napsáno ještě anglicky :)





Využila jsem, že bylo v parku relativně málo lidí a vyfotila jsem si "happy free cool" selfie ...:)


 ... někdy ale štelujete a štelujete a než stačíte dojít na místo a vyfotit se, někdo vám tam vleze :). Ale to neva přece.


A pak jsem po necelé hodince kličkování mezi ulicema došla zpátky do centra a tentokrát se vydala i "dovnitř" do Starého Města.












A potom už jsme se sešli s Verčou a znovu se prošli po hlavní ulici .. jen tentokrát jsem se šla podívat  i na univerzitu :)



A viděli jsme skupinku pánů s takovýma super "vozidlama" a Verča mě přiměla si alespoň jedno to vozidlo vyfitit, že to tam prý "nepotkám" často :).


 ... náš cíl ale byla erasmácká akce - guitar evening, což bylo super ... Je fakt, že jsem se po chvilce cítila šíleně unavená a ospalá, ale rozhodně to byl zážitek, být zase v kolektivu studentů, každý je z jiné země a takto se sešli, aby si spolu zahráli a zazpívali a bavili se ...


... A pak po cestě domů k Verče zase ten palác ... :)



A další den ráno znovu :) ... Když jsme jely s Verčou do centra, potkaly jsme v tramvaji Verčinu spolužačku. Říkala jsem jí, že bych ráda vyjela nahoru na Palác kultury, podívat se na Varšavu "z výšky", zvlášť když je krásná modrá obloha, a ona mi poradila, abych místo toho šla do hotelu Mariott a vyjela si nahoru - tam, že je to zadarmo a mnohem zajímavější ...


... vzala jsem ji za slovo, šla do hotelu Mariott a směle nastoupila do prvního výtahu, který přijel ... dojela jsem do třetího patra, výš to prostě nešlo... ve třetím patře byl ale zrovna personál, tak se toho mladého kluka ptám, jak že se můžu dostat do čtyřicátého patra na výhled ... a se na mě zmateně díval, že tam nic takového nemají a jak jsem na to přišla ... odpověděla jsem mu, že to mají napsáno ve výtahu - 40 - panorama bar. A on: "oh, ok." Zmáčkl za mě čtyřicítku, vystoupil z výtahu a popřál mi: "good luck" ... a já jedu jedu jedu - minimálně tři minuty (ale spíš pět), dělám si výtahové selfie a víte, kde jsem nakonec vystoupila? V přízemí! :) Nevím, co to bylo za magický výtah, ale vůbec mě nedostal, kam jsem chtěla. Možná to mělo nějaký důvod :). Říkám si, že nevadí, mám alespoň dobrý zážitek a historku a vydávám se k Paláci kultury přes podchod, že teda vylezu alespoň na ten... Ale zrovna měli zavřeno. Tak teda neva, možná příště ...


... a vydávám se znovu do Starého města, tentokrát je slunečno a zase vypadá všechno úplně jinak ... tohle je královský palác.


A tady znovu začátek Starého Města ... Radan se mě ptal, proč dávám dvakrát stejnou fotku ... když ono to vypadá úplně jinak, no ne? :)



... fotím si další selfies, nikdo kolem mě není, až na jednu mladou slečnu, která se tím myslím celkem bavila ... :)



A zrovna když jím (a fotím si :)) zmrzlinu, mi píše Verča, jestli za ní nemůžu přijít do univerzitní knihovny ... tak vyrážím ven ze Starého Města a podél řeky Wisla kráčím asi deset minut ...


... až dojdu k této krásné velké knihovně ...


... potkávám se s Verčou i jejími kamarády a společně jdeme na střechu knihovny, kde bych svůj čas trávila asi pořád, i když asi ne studováním  ...





Dilek a Verča - skvělé holky, u kterých jsem bydlela :)





A do těchto prostor jsem se dostala tak trochu "načerno", protože bez kartičky vás tam nepustí. Dilek mi ale půjčila svou a ... bylo tam kráááásně! Fakt nádherná knihovna!




... A pak jsme se s Verčou svezly trochu na jih a vystoupily u jednoho parku, abychom mohly jít do jiného parku :)


Cestou jsme narazily na venkovní "posilovnu" ... prý je jedna taková i v Prostějově ... až budu doma, musím tam zajít, protože tohle mě fakt bavilo a vůbec mi nepřišlo, že "cvičím"! Možná to bylo tím, že to celé trvalo tak deset minut ... :)


... A už jsme na místě určení - Łazienki Królewskie. Krásný, obrovský park, který byl otevřen v roce 1918.




Promenádovali se nám tam i dva pávi :). Jeden se předváděl, ten druhý moc ne ...


... ha, tohle není páv ... ale předváděla jsem se taky :D




... a teď už se přesouváme k mému poslednímu dni ve Varšavě. To jsem se rozhodla jít vyzkoušet, jestli se už konečně nahoru na Palác Kultury dostanu ...

... a mám další selfie z výtahu a zase takového, který mě nikam nedostal :)). Dostat se nahoru paláce stojí 20pln, ale paní u vchodu mi řekla, že tam můžu jet tímto a tímto výtahem ... bohužel to není pravda, což jsem se dozvěděla od jiné ne zrovna příjemné paní v osmém patře, že takto se tam rozhodně nedostanu ...


Ale nakonec jsem to zvládla a konečně se na Varšavu podívala z výšky ... Nevím, jak to působí na vás, ale já moc ohromená nebyla... I tak jsem si to tam nahoře ale užila ... mít trošku "nadhled" má vždycky něco do sebe, ať už v teoretické nebo faktické rovině :).






A nakoenc jedna fotka z ještě větší výšky :). Létat mě asi nepřestane bavit nikdy!


Tak co? Co říkáte na Varšavu? "Ohodnoťte" to trochu a napište mi :) ... a Veru, děkuju za super výlet!

8 comments:

  1. Nemáš zač Terezko, my děkujeme za tvoji příjemnou společnost! :)

    ReplyDelete
  2. Když vidím teď ty fotky celkově, ne jen fotky kavárniček a uliček, připadá mi Varšava jako dost rozmanité městečko! Vypadá to super! Pořád u mně ale vede knihovna! A výlet výtahem nechápu, fakt asi nějaké kouzlo :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru, ono to bylo celkem rozmanité, to určitě jo, jen prostě nic, co by ve mně zanechalo nějaké hluboké stopy :). I když ta knihovna zrovna speciální byla :)

      Delete
  3. Výtahová Varšava!:D Jsem na sebe zítra zvědavá, nestíhám, nemám nic zjištěno a to jsem měla takových plánů:D Ale kavárničky mám od tebe opsané a to je hlavní! Ráda vidím ty kola, možná to vyzkouším, přeci jen je to Varšava veliká, tak se to možná i vyplatí! A vzhledem k tomu, jaká panorámata má Oslo se ti vůbec nedivím, že tě Varšava neohromila. Fakt se mi stýská a už přemlouvám Davida, že se vydáme zpět spolu!.-)

    ReplyDelete
  4. Terezko, já byla docela Varšavou nadšená. Jediné co jsem věděla, že byla dost vybombardovaná, z fotek jsem znala ten palác a tak jsem nic zvláštního neočekávala. Ale staré město, uličky, domy, parky, ta knihovna - se mi moc líbily.
    Byl to pro mě fajn výlet. Beru to proti času, tak jdu do kavárniček a cukrárniček....
    Jarka

    ReplyDelete
  5. Terezko, moc hezký článek (i první jídelní část) :-) My byli ve Varšavě na konci března, psala jsem ti i na IG ohledně toho info centra :-) Já se musím přiznat, že mě Varšava nijak za srdce nechytla. Jo, některá místa jsou vážně krásná, "historické" centrum za to rozhodně stojí a pak po královské cestě dojít až k parku Lazienki. Pak jsem obdivovala všechny ty mini podniky, kterých je ve Varšavě tolik! Mají nadání na to tvořit malé kavárničky, restaurace a bary s duší, to jo. V Zapiecku jsme byli na obědě, je to teda taková dost masová záležitost, obsluhují holky s odpuštěním "blbé jak necky" a ten servis není nic moc, ale jejich pirožky za to stály! Na mě je Varšava taková dost..socialistická no.
    Já víc doufám, že se někdy podíváme s přítelem do Osla, už padlo dokonce i něco na způsob vycestování za prací..Ale to vůbec nedokážu odhadnout, jestli bychom to zvládli.
    No nic, měj se krásně!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Terezko, děkuju za komentář :). Pamatuju si, jak jsi mi na intagramu psala :). A v podstatě souhlasím s tím, co píšeš. Kaváren a hezkých podniků mají celkem dost, ale celkově město nemá až tak úžasnou atmosféru ... každopádně jsem ráda, že jsem se tam podívala, těší mě každé "prozkoumané" místo :) ... Co se Osla týče, tak se toho určitě nebojte. Je fakt, že na dálku je asi shánení práce o něco těžší, ale určitě nic nedáte na zkoušku .. a nebo se sem nejdřív přijeďte podívat, jestli by se vám tu vůbec líbilo :)) ... Měj se krásně, Tereza.

      Delete