Minulý týden jsem začala chodit do práce. Teda, budu
upřímná, je to „jen“ brigáda, ale nemůžu si ji vynachválit. Nemám zatím moc
zkušeností, takže to, že je můžu sbírat v takovém prostředí a kolektivu,
jako je v La Bottega di Finestra, je pro mě čest. Od první chvíle se tam
cítím příjemně a pohodlně, všichni jsou ochotní a profesionální, no a v neposlední
řadě se celé hodiny pohybuju mezi největšími lahůdkami italské kuchyně :). To
je sen každého milovníka dobrého jídla, jako jsem já.
La Bottega di Finestra je obchod/bistro v centru Prahy
v Platnéřské ulici, hned vedle restaurace La Finestra in cucina. Tyto dva
podniky, stejně jako restauraci Aromi a obchod La Bottega di Aromi na
Vinohradech, společně s poměrně nově otevřenou restaurací Il Mercato v Brně,
vlastní výborný italský šéfkuchař Riccardo Lucque.
Začátkem září jsem si dala do googlu „nejlepší restaurace v Praze“
a v žebříčku na ihned.cz byly jak Aromi, tak La Finestra in cucina v první
desítce. Chtěla jsem si najít nějakou brigádu a tak jsem postupně klikala na
oficiální stránky všech restaurací v žebříku a tyto dvě mě zaujaly nejvíc.
Navíc měli na stránkách, že mají volná místa na různé pozice ve všech svých podnicích. Tak jsem poslala svůj životopis a motivační dopis a po pár dnech se
mi ozvali právě z La Bottegy. Hned po návratu z Osla jsem šla na
rychlý pohovor a o pár dní později mě
čekal zkušební den. Od začátku se mi tam moc líbí. Ten obchod je úžasný.
Vejdete dovnitř a v přední části se na vás usmívají studené mísy plné těch
nejlepších salátů z lilků, cuket, artyčoků, oliv, sušených rajčat,
nejluxusnějších sýrů, mořských plodů, prosciutta apod. O pár kroků dál je další
vitrína, tentokrát plná barevných dortů a jiných dezertů všech velikostí a
příchutí, od čerstvých křupavých croissantů, piškotových biscotti, trubiček
cannolini, ovocného mřížkovaného koláče crostata, makronek, přes tiramisu a panna cottu
ve skle, až po cheesecaky z ricotty a čokoládové dorty. Též čerstvé
pečivo, které každé ráno připravuje pekař Mimmo z italské Altamury je
výborné – měkké a zároveň křupavé, podle tradiční italské receptury. Káva do La Bottegy dodávají oěpt z Itálie
a nese jméno Giamaica café a je asi nejlepší, jakou jsem kdy ochutnala. Místo
klasického cukru k ní dostanete kávovou pěnu (cukr smíchaný s kávou) a i
když nejsem odborník na kávu, troufám si říct, že v La Bottega di Finestra
mají jednu z nejlepších v Praze.
V přední části obchodu/bistra najdete také police s čerstvými domácími těstovinami, s nejlepšími olivovými oleji, výborným pestem, mléčnými výrobky, sušenkami, také zde najdete čerstvé ovoce i zeleninu a jak postupujete dále po obchodu, dostanete se do prostřední části, kde je oddělní ryb a masa. Zatím jsem neměla čest nějaké ochutnat, ale La Bottega má výhodu ve speciálním boxu na zrání masa a specialita podniku je hovězí stařené maso z italského regionu Marche. V nabídce ryb najdete krevety, langustiny, ústřice, hřebenatky, sépie atd.
V poslední časti obchodu najdete vína, především
italská a francouzská a hlavně také speciální vitríny s nejrůznějšími sýry.
Jestli máte rádi sýry, tak tady najdete snad všechny. Kraví, kozí i ovčí,
aromatické, měkké, tvrdé .. dodává je Vittorio Beltrami, což je tuším záruka
kvality. Navíc vám je bude prodávat odborník, který vám prozradí, na co se
který druh hodí a před koupí vám dá ochutnat. To samé platí i pro salámy a
šunky…
Podávají se i snídaňová a polední a denní menu, ale za těch pár dní,
co jsem měla možnost tam být, jsem si všimla, že se mnohem víc prodává jídlo ze
studeného bufetu.. Ale všechny jídla jsou výborné - jednoduchá, nepřekombinovaná a z nejčerstvějších surovin.
Co mě taky těší je hudba, co ve Finestře hrají. Není moc
hlasitá a většinou hrají příjemný pop-jazz ve stylu Sade a Norah Jones.
Manažeři podniku, Jana a Diego se téměř nepřetržitě pohybují po place, pomáhají
personálu, ale hlavně si povídají se zákazníky a jsou ochotní splnit jakékoliv
jejich přání.
Tak to jen tak na úvod, doufám, že jsem vás dostatečně navnadila
na návštěvu :).
(zdroj fotek: oficiální stránky, google, moje vlastní)
No comments:
Post a Comment