
Tento cheesecake jsem dělala podobně jako ten první, ze sýru Philadephia. Jen, protože jsem neměla některé ingredience, tak jsem trošku experimentovala. Ale nebojte, do Babici mám daleko :D.
Recept
příprava: 25-30min
doba pečení: 80-90min
doba chlazení: 3-4hod v troubě, v lednici podle potřeby, nejlépe přes noc
korpus
cca 150g Club sušenek Opavia
50g rozpuštěného másla
sýrový základ
875g sýru Philadelphia (v ČR se prodávají po 125g, to je 7 balení)
230g cukru
3 vejce
1 lžička vanilkového cukru
200ml zakysané smetany
pár kapek mandlového extraktu (to je jeden z těch mých experimentů, nemám vanilkový extrakt, tak jsem tam zkusila dát mandlový a i když je dost aromatický a budete ho tam cítit, tak to tomu cheesecaku dává příjemnou, trošku netypickou chuť. Navíc, tento cheesecake je s ořechovou polevou, tak to k sobě hezky ladilo)
ořechová poleva
cca 150g para ořechů
hrst mandlí
vlašské ořechy (a jiné ořechy, co doma najdete)
cca 6 rozdrcených sušenek Club
kousek másla
javorový sirup
1. Troubu předehřejte na 120 C, pečící formu si vymažte kouskem másla.
2. Rozdrťte sušenky, třeba v sáčku. Smíchejte s rozpuštěným máslem, nasypte do formy, rukou nebo vařečkou je upravte, aby byly po celé šířce. Dejte je na pár minut do trouby.
3. Mezitím si v míse smíchejte cukr s vajíčky, potom přidejte vanilkový cukr, pár kapek mandlového extraktu, postupně sýr a nakonec zakysanou smetanu. Všechno vymíchejte do pevného, ale "hladkého" těsta.
4. Sušenky vytáhněte z trouby a přelijte na ně sýrové těsto. Dejte do trouby a nechte péct asi hodinu a dvacet až třicet minut. Musí se to péct déle, protože je trouba na nižší teplotě. Výsledek ale stojí za to. Cheesecake je vláčnější a krémovější.
5. Poté, co vypnete troubu a necháte v ní cheesecake odpočívat, můžete začít připravovat ořechovou polevu. Na pánvičce rozpusťte trošku másla a nechte na něm opražit ořechy. Poté přidejte 2 lžičky třtinového cukru a po chvíli ještě rozdrcené sušenky. Nechte celou směs chvilku pražit a nakonec zalijte javorovým sirupem (tak 100ml). Směsí poklaďte cheesecake a společně to celé nechte nějakou dobu v troubě. Až cheesecake vychladne, dejte ho ještě minimálně na 2-3hodiny do ledničky. Nejlepší ale je, když ho v ní necháte celou noc.
Bože, právě jsem asi potkala svojí dvojnici :D Cheesecaky taky přímo miluju a to, co jsi psala o tom pečení, snad každá věta byla, jako bych jí řekla já! :D Opravdu, mám stejný (pro někoho) problém, že chci vyzkoušet všechny možné recepty a asi mě to baví i víc péct než jíst :D A další věc v čem se shodneme je, že by jsme chtěli mít svojí cukrárnu! :) Já bych teda chtěla vlastnit teda spíš takovou kavárnu, ve které bych podávala i svoje upečený dobrůtky (moje nejmilejší cheesecaky, cookies, muffinky atd) :) Dokonce i s tim mandlovym extraktem jsme stejný :D Nedávno jsem opět vytvářela svůj cheesecake podle toho co bylo v lednici a hlavne podle chuti, udělala jsem méně sladký ale chuťově zajímavý mandlový cheesecake a mamka mi řekla, že chutnal jako od profesionála :D
ReplyDeleteJeště jsem nestihla projít tvůj blog, narazila jsme na netu na tvůj článek, ale určitě se tu ještě porozhlédnu. Doufám, že jsem tě svým dlouhatánským komentářem nějak nezaskočila :D Tvůj blog si dávám k oblíbeným :)
Vůbec si mě nezaskočila, naopak moc potěšila :). Moc lidí mi to tu nekomentuje, navíc nepřispívám až tak pravidelně, takže jsem ráda za každý komentář. A máme toho evidentně dost společného :).
ReplyDeleteZatím jsem nestihla přešíst moc z tvého blogu, ale podle názvu a tak soudím, že se zajímáš o zdravou výživu. To máme tak trochu taky společné :). Strávila jsem asi 5 let svého života čtením odborných knih o zdravé výživě a zdravovala se opravdu zdravě. Dnes už to tolik neprožívám, teď mě spíš baví péct a vařit a třeba se mi s tím někdy podaří "prorazit". Uvidíme:) ..
Děkuju za přidání :)