Recept
korpus (dodá dortu oříškový nádech)
70g másla
80g ovesných vloček
3 lžíce javorového sirupu
těsto
300g polohrubé mouky
170g mlétého máku
100g moučkového cukru
1 a půl strouhaného jablka
3/4 hrnku smetany (smíchala jsem 30% a 12%)
1/2 hrnku oleje
125g bílý jogurt
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
1 lžička mleté skořice
2 vejce
povidla
postup:
1. Předehřejte si troubu na 180 C. Formu na pečení vymažte máslem a spodek vyložte papírem na pečení. 2. Na mírném ohni sehřejte máslo, přidejte ovesné vločky a javorový sirup. Touto hmotou poklaďte spodek formy na pečení a dejte do trouby asi na 10min.
3. Mezitím si v míse smíchejte mouku, mák, cukr, prášek do pečiva, vanilkový cukr, skořici, strouhané jablka, smetanu olej, jogurt a vajíčka. Můžete míchat rukou nebo ručním šlehačem. Těsto bude takové těžké a trošku mazlavé.
4. Na ovesný základ přidejte těsto a pečte asi hodinu.
5. Potom vyndejte z trouby, nechte pořádně vychladnout. Vychlazený dort ještě můžete rozříznout v půlce, potřít tenkou vrstvou povidel a vrátit vrchní část zase zpátky. Nakonec poprašte moučkovým cukrem. Dobrou chuť. :)
Určitě byl skvělý! Já dělala zrovna makový dortík bez lepku, třeba pro inspiraci házím odkaz :-)
ReplyDeletehttp://kulturnikulinarium.blogspot.cz/2013/06/bezlepkovy-makovy-kolac-s-jablicky.html