Co jsem začala pracovat v Tranenu, tak se na mě sype spousta a spousta norských specialit, o kterých jsem nikdy dřív neslyšela. A postupně bych ráda alespoň některé z nich vyzkoušela a podělila se s vámi o ně.
Tento dezert je dost jednoduchý na přípravu a je nepečený, lehký a šťavnatý, podle mě se docela dost hodí jako sladká tečka po dobrém jídle. V původním receptu se nejčastěji používá strouhanka z rýžového chleba, ale v modernějším pojetí se tilslørte bondepiker dělá s klasickýma sušenkama. Nejlepší je podávat ho ve zmíněných skleněných dózách, ale můžete použít jakékoliv skleničky, třeba na víno :).
Recept / Recipe
4 porce / 4 portions
doba přípravy / preparation time: 30min
Jablkové pyré / Apple puree
3 jablka / 3 apples
10g vanilkového cukru / 10g vanilla sugar
1 lžička skořice / 1 tsp cinnamon
30g cukru / 30g sugar
360ml vody / 360ml water
Sušenky / Biscuits
20g másla / 20g butter
120g sušenek / 120g biscuits
Šlehačka / Whipped cream
400ml smetany (33% a výš) / 400ml whipped cream
1 lžíce cukru / 1 tbs sugar
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract
postup / process
1. Jablka zbavte slupky a jadřinců a nakrájejte na tenké malé plátky. Vložte do vařící vody s cukrem a skořicí, pak ztlumte plamen a nechte vařit asi 10-15min, dokud jablka nezměknou. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.
EN: Peel the apples, remove the core and cut into thin small slices. Place into the water with sugar and cinnamon and cook for about 10-15min, until apples are tender. Remove from the heat.
2. Rozdrťte sušenky, podobně jako když děláte základ na cheesecake, ale můžete nechat větší kousky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a sušenky a promíchejte dohromady. I sušenky nechte vychladnout.
EN: Crush the biscuits, the same way as when you are doing the base for cheesecake expect you can leave bigger pieces. Melt the butter in a pan, add sugar and biscuits and mix together. Remove from the heat as well.
3. Smetanu vyšlehejte s cukrem a extraktem. Z jablek, společně s částí vody, udělejte ponorným mixérem pyré. Pokud nemáte mixér, použijte vidličku.
EN: Whip the cream with sugar and extract. Blend the apples with the water in which they were cooked together.
4. Skleněné dózy naplňte nejdřív vrstvou jablek, potom sušenek a pak šlehačky, opakujte ještě jednou a šlehačku posypte ještě troškou sušenek. A nebo můžete zkusit úplně jiné "aranžmá" :). Nechte chvíli vychladit v lednici. Dobrou chuť. :)
už jen ten název zní báječně! hrozně bych si ty sušenky dala a v téhle kombinaci to musí být vážně paráda :) v těch sklenicích to vypadá moc pěkně :)
ReplyDeleteUrčitě to zkus, je to fakt dobré! :) Těším se na případnou odezvu!
DeleteMňami, vypadá to božsky :)
ReplyDeleteMyslím, že nastal čas, abych vyzkoušela nějaký tvůj recept :-). Miluju rozvařená jablka
ReplyDeleteTak ať chutná! :)
DeleteTo vyzkouším :)
ReplyDeleteTerez, tohle je famózní dobrota!
ReplyDeleteZkoušelas? Jsem ráda, že zachutnala (dobrota) :)
Delete