Sunday, December 1, 2013

Tilslørte bondepiker aneb jablka se šlehačkou a sušenkami / Apples with whipped cream and biscuits

O Tilslørte bondepiker, což v doslovném překladu znamená "zahalené rolnické dívky" jsem se poprvé dozvěděla v práci. Když jsem tam nastoupila, měli tento dezert ve večerním menu. Momentálně už v nabídce není, ale stejně mi utkvěl v paměti, protože mi přišlo hrozně originální podávat dezert ve skleněné dóze, což je nejtradičnější způsob prezentace. Ve smlouvě mám, že nesmím veřejně prozrazovat recepty, které podáváme, ale já recepturu naší restaurace stejně neznám, takže by to mělo být v pohodě :).

Co jsem začala pracovat v Tranenu, tak se na mě sype spousta a spousta norských specialit, o kterých jsem nikdy dřív neslyšela. A postupně bych ráda alespoň některé z nich vyzkoušela a podělila se s vámi o ně. 

Tento dezert je dost jednoduchý na přípravu a je nepečený, lehký a šťavnatý, podle mě se docela dost hodí jako sladká tečka po dobrém jídle. V původním receptu se nejčastěji používá strouhanka z rýžového chleba, ale v modernějším pojetí se tilslørte bondepiker dělá s klasickýma sušenkama. Nejlepší je podávat ho ve zmíněných skleněných dózách, ale můžete použít jakékoliv skleničky, třeba na víno :).


Recept / Recipe



4 porce / 4 portions

doba přípravy / preparation time: 30min 

Jablkové pyré / Apple puree 

3 jablka / 3 apples
10g vanilkového cukru / 10g vanilla sugar
1 lžička skořice / 1 tsp cinnamon 
30g cukru / 30g sugar
360ml vody / 360ml water

Sušenky / Biscuits

20g másla / 20g butter
120g sušenek / 120g biscuits

Šlehačka / Whipped cream

400ml smetany (33% a výš) / 400ml whipped cream
1 lžíce cukru / 1 tbs sugar
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract

postup / process

1. Jablka zbavte slupky a jadřinců a nakrájejte na tenké malé plátky. Vložte do vařící vody s cukrem a skořicí, pak ztlumte plamen a nechte vařit asi 10-15min, dokud jablka nezměknou. Stáhněte z plotny a nechte vychladnout.

EN: Peel the apples, remove the core and cut into thin small slices. Place into the water with sugar and cinnamon and cook for about 10-15min, until apples are tender. Remove from the heat.

2. Rozdrťte sušenky, podobně jako když děláte základ na cheesecake, ale můžete nechat větší kousky. Na pánvi rozpusťte máslo, přidejte cukr a sušenky a promíchejte dohromady. I sušenky nechte vychladnout.

EN: Crush the biscuits, the same way as when you are doing the base for cheesecake expect you can leave bigger pieces. Melt the butter in a pan, add sugar and biscuits and mix together. Remove from the heat as well.

3. Smetanu vyšlehejte s cukrem a extraktem. Z jablek, společně s částí vody, udělejte ponorným mixérem pyré. Pokud nemáte mixér, použijte vidličku.

EN: Whip the cream with sugar and extract. Blend the apples with the water in which they were cooked together.

4. Skleněné dózy naplňte nejdřív vrstvou jablek, potom sušenek a pak šlehačky, opakujte ještě jednou a šlehačku posypte ještě troškou sušenek. A nebo můžete zkusit úplně jiné "aranžmá" :). Nechte chvíli vychladit v lednici. Dobrou chuť. :)

EN: First, fill the glass jar with layer of apple puree, then biscuits and then cream, repeat again and you can sprinkle the top with some more biscuits. Or not :). Let it cool in the fridge for a little while. Enjoy :).



8 comments:

  1. už jen ten název zní báječně! hrozně bych si ty sušenky dala a v téhle kombinaci to musí být vážně paráda :) v těch sklenicích to vypadá moc pěkně :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Určitě to zkus, je to fakt dobré! :) Těším se na případnou odezvu!

      Delete
  2. Mňami, vypadá to božsky :)

    ReplyDelete
  3. Myslím, že nastal čas, abych vyzkoušela nějaký tvůj recept :-). Miluju rozvařená jablka

    ReplyDelete
  4. Terez, tohle je famózní dobrota!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zkoušelas? Jsem ráda, že zachutnala (dobrota) :)

      Delete