Sunday, January 19, 2014

Nepečený cheesecake ve sklenici / No bake cheesecake in a jar

Už několik dní se chystám napsat tento recept. Dokonce mám v "draftech" už 3krát uložený tento nadpis/název receptu, ale dál jsem se nedostala ... venku sněží. Pořád. Už týden vkuse, minimálně. Většinou jen tak jemně, romanticky, takže zatím se dostaneme ven, ale mnohem příjemnější je zůstat doma, rozhrnout záclony a na ty padající vločky se jen dívat. S teplým nápojem v ruce. Tento týden byl docela akční, tedy záleží, co si pod tímto pojmem představujete. V pondělí večer jsem přiletěla, dva večery jsem strávila s přáteli, stihla jsem banku, zajít do bývalé práce, absolvovala jsem schůzku na servisním centru pro zahraniční pracovníky, taky několik (ani ne tak, ale říkejme tomu) pracovních emailů, jednu schůzku, na kterou jsem byla zvědavá, ale její obsah vůbec není pro mě, s kamarádkou Terezkou nákupy na náš rozjíždějící se projekt .. a taky jsem občas vařila a pekla a právě o recept na nepečený cheesecake se s vámi chci podělit.

Udělat tento dezert mě napadlo jen tak spontánně. Nechtěla jsem připravovat nic velkého, abychom se tím zbytečně nemuseli přejídat, taky nic moc náročného, ale chtěla jsem, tak jako skoro vždy, vyzkoušet něco, co jsem zatím nedělala. Recept jsem si vymyslela, i když prezentací mě určitě inspiroval pinterest, což je server, na kterém občas zabíjím hodiny. Pokud na něm svůj profil ještě nemáte, ale jste milovníky fotek a nápadů všeho druhu, vřele vám ho doporučuju.

Udělat tento cheesecake je jednoduché, pomeřně rychlé (odpadá nekonečné čekání na stuhnutí sýrového krému), a chutově je to moc dobré. Ideální dezert po večeři a nebo třeba jen tak :).




Recept / Recipe


3 porce / 3 portions

doba přípravy / preparation time: 25-30min
doba chlazení / cooling time: 45min+


cca 100g oblíbených sušenek / approx. 100g biscuits
25g másla / 25g butter

250g krémového sýra (může být Philadelphia, ale nemusí. Já jsem použila místní krémový sýr konzistencí podobný gervais) / 250g cream cheese
1 vrchovatá lžíce créme fraiche nebo zakysané smetany / 1 full tbs créme fraiche or sour cream
60g cukru / 60g sugar
1 lžička vanilkového extraktu / 1 tsp vanilla extract
2 lžíce čokoládového baileys, nemusí být / 2 tbs chocolate baileys, not necessary

M&M´s, lentilky, čokoláda, ovoce na ozdobu / M&M´s, Smarties, chocolate for decoration

postup / process

1. Sušenky nahrubo rozdrobte, čím víc budou rozdrobené, tím lépe to bude výsledně vypadat, ale větší kousky jsou zase lepší chuťově. Smíchejte je s rozpuštěným máslem.

EN: Crumble the biscuits and mix them with melted butter. 

2. Smíchejte sýry s créme fraiche, s cukrem, extraktem a baileys. Mixujte dohladka.

EN: Mix together cream cheese, créme fraiche, sugar, extract and baileys. Mix until smooth.

3. Vaše oblíbené nádobky, můžou to být dózy, skleničky apod. naplňte nejdřív sušenkami, potom "sýrovým krémem", pak zase sušenkami a nakonec krémem. Můžete ozdobit podle vaší představivosti. Já jsem původně chtěla udělat mangovou omáčku, ale kvůli baileys se k tomu už nehodila. Pokud beileys přidávat nebudete, nějaké ovoce k tomu bude úžasné!

EN: Fill your favorite jar or glass. First with biscuits, then with cheese cream, then biscuits again and finally cheese. The decoration is up to you. If you do not use baileys, some fruit sauce will be awesome :)





4 comments:

  1. Prima recept... Pinterest je žrout i u mě.

    ReplyDelete
  2. No jo, pinterest je veký zdroj inspirace, ale opravdu ještě větší žrout času :). Ale tak nějak ho trávit musíme, ne? :)

    ReplyDelete
  3. Replies
    1. Tak mi pak dej, Leni, vědět, jak ti chutnal :)

      Delete