Friday, October 10, 2014

Narozeninový dort & Narozeninový den

Včera jsem v Oslu oslavola svoje druhé narozeniny. Teda 24té narozeniny, ale druhé v Oslu, chápete :) 


Loni jsem trávila den s Radanem, zajeli jsme si na jeden z poloostrovů a byli jsme na výborné večeři. Letos to bylo trošku jiné v tom, že nejsem zdravotně úplně v pořádku a vlastně bych měla ležet. Ale místo toho jsem chodila do práce a vlastně ani moc neležela. A taky v noci ze středy na čtvrtek přiletěl Radanův nejlepší kamarád Lubo, který teď bude v Oslu žít a první noc spal u nás.



A tak jsme včera brunchovali všichni tři, což bylo moc fajn. Kluci mi zazpívali "hodně štěstí zdraví", Radan nakoupil moc dobré šunky a sýry, které v kombinaci s úžasným chlebem z kavárny, kde pracuju, neměly chybu. A dokonce se vrátil do obchodu i pro svíčky na dort, který jsem si upekla ve středu v noci. A jehož recept najdete dole :).

Procházka podzimním Oslem.

Až do oběda bylo venku docela "škaredě", foukalo, pršelo a rozhodně nás počasí nevybízelo k tomu, abychom se vydali ven. Pak se ale kolem jedné vyčasilo a tak jsme šli Lubovi ukázat takové ty "základní" atrakce Osla, jako je opera, hlavní ulice Karl Johan, parlament a nebo palác. Jenže mi po chvilce nebylo moc dobře a tak jsem jela domů. Po chvíli pak přijel i Lubo, Radan zůstal v centru, protože potřeboval něco vyřídit v práci...

TEN úžasný balónek, hortenzie, po kterých jsem sama ten den pokukovala
a úžasná krabice plná krásných věcí.

.. a pak mi kolem šesté Radan volá, že je před domem a nemůže najít klíče, tak jestli mu nemůžu jít otevřít .. bylo mi to teda trochu divné, ale šla jsem ... a našla jsem tam Terezku a Lucku s kráásným velkým balónkem, hortenziema a krabicí s dárkama. To bylo hrozně milé a fakt mě to potěšilo. :) Nemám za sebou v životě moc takových překvapení, ale vždycky jsem si nějaké takové "tajně" přála... a pak jsme šly na drink. Holky mě přesvědčily, že vzít si ten obrovský balónek s nápisem "Happy Birthday" je dobrý nápad a vlastně docela byl. Občas bylo sice obtížné ho korigovat, ale dva náhodní lidé mi díky němu popřáli "Gratulerer med dagen". A v baru nám to možná pomohlo mít slevu. Teda kromě faktu, že pán za barem je Slovák a pamatoval si nás z minula.

Krásné a milé bylo, jak Terezka s Luckou tak nějak podvědomě vybíraly dárky v "našich" Candy Barových barvách :)

Celý ten večer byl moc příjemný, s Terezkou i s Luckou jsme se zas poznaly z trochu jiné stránky a v jeden moment si k nám přisedl i takový mladý kluk z Ameriky, který se do Osla přestěhoval snad před týdnem a pravděpodobně pomalu zjišťuje, že jen tak oslovit Norku nebo Nora není úplně nejjednodušší, protože jsou tu lidé přece jen zdrženlivější. Nás se asi nebál.

Přestože jsem žádné plány na narozeniny neměla, potěšilo mě, že nakonec byly přesně takové, jaké byly :). Protože i když jsem je nikdy nijak extra neslavila, zvlášť v mém "dospělém životě", takové překvapení a pár drinků s kamarádkama je něco, co jsem si představovala vždycky! :)

Jo, a taky mě veeeelmi těšíte VY! Včera mi od vás přišlo tolik krásných přání ... DĚKUJU ZA NĚ, moc si toho vážím! :)

A teď už tedy recept. Na podzimní čokoládový narozeninový dort :). Původní recept najdete tady.


Recept




budete potřebovat 2 kulaté formy s průměrem 22cm
doba přípravy: 15-20min + dalších cca 30min na ganache a jablka s hruškama :)
doba pečení: 30-35min

250g kyselé smetany
250ml vody
165ml oleje (nejlépe nějakého neutrálního)
320g cukru (zní to jako hodně, ale ten dort nechutná přeslazeně)
2 vejce
1 lžička vanilkového lusku
2 lžičky prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1/2 lžičky soli
300g hladké mouky
1/3 lžičky namletého pepře
1 lžička skořice
1/3 lžičky kardamonu

ganache

300ml šlehačky
230g kvalitní čokolády (já použila 70% karamelovou a klasickou)

jablka a hrušky navrchu :)

2 jablka
2 hrušky
400ml jablečného džusu
100g cukru
hrst sušených brusinek

+ trochu meruňkové marmelády, pokud máte a pokud chcete

postup

1. Předehřejte si troubu na 175 C. Obě formy vyložte pečecím papírem a strany vymyžte máslem

2. Ve velké míse postupně smíchejte smetanu, vodu, olej, cukr a vejce. Na celý proces vám bude stačit klasická ruční metlička. Pak přidejte prášek do pečiva, sodu, sůl, vanilku, mouku a všechno koření a míchejte, dokud vám nevznikne hladké těsto. To pak stejným dílem rozdělte do forem a dejte péct na zhruba 30-35min, až špejle zapíchnutá do jednoho z těst vyjde čistá.

3. Vytáhněte z trouby, nechte asi 10min chládnout přímo ve formě, tu pak sundejte a nechte úplně vychladnout.

4. Mezitím si připravte ganache. Čokoládu nasekejte na malé kousky a  ve vodní lázni sehřejte šlehačku, až začne probublávat. Stáhněte z hrnce a nasypte do ní čokoládu, kterou stálým mícháním ve šlehačce rozpusťte. Nechce schládnout na pokojovou teplotu a pak dejte tak hodinu do ledničky, aby se dostala do takové "správné" natírací konzistence :).

5. A pak si připravte ještě jabka a hrušky. Umyté si je nakrájejte na teňoučké plátky. V pánvi nechte v jablečném džusu rozpustit cukr a když to začne vřít, přidejte jablka a hrušky a brusinky. Přikryjte pokličkou a na mírném ohni nechte asi 2 minuty probublávat. Pak stáhněte z ohně a nechte ještě tak 5minut dojít. Nakonec šťávu slijte.

6. A pak už dort jen "poskládejte" (v momentě, kdy je úplně vychlazený). Na talíř, tác nebo stojan položte první korpus (nejlépe spodní stranou nahoru), potřete ho meruňkovou marmeládou (dodá tomu takovou vláčnější chuť) a na ni pak natřete ganache. Přidejte další část korupusu, kterou znovu potřete ganache. Můžete ho rozetřít i po stranách, já ho nechala "holý". Nakonec vrch poklaďte ovocem.... a můžete podávat. Dobrou chuť :).


4 comments:

  1. Dortik vypada uzasne, mohu se zeptat, proc se pece ve dvou formach, stejne jsko red velvet? Nemam dve stejne, tak jestli by byl problem to upect v jedne, dekuji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj, děkuju za komentář :). Upřímně, neznám nějaký vyloženě hlavní důvod, proč se to tak dělá, kdysi, když jsem začínala péct, jsem to tak odpozorovala od "joy of baking" a dalších velkých jmen. Myslím, že hlavní důvod, proč se to tak dělá je, že kdybys pekla celou dávku v jedné formě, bude se to péct dost nerovnoměrně a zatímco napovrchu už bude dort dávno upečený, uprostřed bude pořád syrový. Takže pečení by se mohlo třeba prodloužit na dvě hodiny a předpokládám, že by se musela změnit i teplota, aby se dort napovrchu nespálil... další důvod je to, že pečením ve dvou formách už dostaneš dva rovnoměrné pláty, které stačí jen spojit (a nebo klidně ještě rozříznout) ... a taky myslím, že kdybys celou dávku pekla najednou, tak by těsto nemělo "prostor" k tomu, aby se tak zvedlo... doufám, že jsem alespoň trochu pomohla. Měj se krásně :)

      Delete
  2. Ahoj dekuji za odpoced, no tak taky jsem si tak myslela, budu muset holt koupit druhou formu ��

    ReplyDelete