Norové jsou posedlí "pepperkake", tedy obyčejnýma perníčkama. V kavárně je teď prodáváme v malých sáčcích, ve tvaru srdce, jako perníkovou chaloupku a kdyby se vám některý z těch vzorů náhodou nelíbil, můžete si koupit "pepperkakedeig", tedy připravené těsto, které jen vyválíte, vykrojíte a dáte do trouby. Co vy, perníčkujete doma?
Pokud ne, ale zároveň chcete na vánočním stole něco v takové nějaké sušenkové podobě, zkuste třeba tuto variaci na sugar cookies. Barevně se můžete vyhrát jak chcete (červená a zelená by mohla působit super vánočně), je to jednoduché a docela efektní.
Recept
na cca 20 cookies + několik dalších sušenek z odřezků
doba přípravy: 15min + 30min chlazení + cca 20min příprava a válení cookies
doba pečení: cca 10-12min
200g másla
400g hladké mouky
200g cukru
1 vejce
kapka vanilkového extraktu
1 vanilkový lusk
+ 1/3 lžičky mletého sušeného zázvoru
+ 1/4 lžičky mletého kardamonu
postup
1. V míse rukama hněťte lehce povolené máslo nakrájené na malé kousky s cukrem. Pokud máte food processor, můžete použít ten. Po pár minutách přidejte vejce a znovu hneťte/mixujte, dokud se těsto nezačne pojit dohromady. Nakonec přidejte mouku a vanilku (extrakt i semínka z lusků) a hněťte dokud nevznikne "celistvé" těsto. Přesuňte těsto z mísy na pracovní plochu a hrajte si s ním dokud nebude podobné tomu lineckému. Rozdělte si ho na dvě části. Do jedné z částí přidejte požadovanou barvu a znovu hněťte až dokud se neobarví celé těsto. Pokud chcete barvy dvě, opakujte to samé i s druhou půlkou těsta. Zabalte obě části do fólie a dejte do lednice na cca půl hodiny.
2. Předehřejte si troubu na 180 C. Na pomoučené ploše vyválejte obě těsta do asi 4milimetrové šířky, tak aby měly podobný tvar. Jednu část pomažte vodou a opatrně na ni položte druhou část těsta. Po okrajích těsto odřežte. (Odřezky pak můžete použít na vykrojení dalších sušenek.) Strolujte těsta do rolády. Zvenku znovu pomažte těsto vodou a vyválejte ho v barevných cukrových "sprinkles". Pak sušenkovou roládu nakrájejte ostrým nožem na asi půl centimetrové ovály, a naskládejte je vedle sebe na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby a pečte asi 10-12min, dokud sušenky nezačnou zlátnout. Vytáhněte z trouby a nechte vychládnout .. Já je ráda jím ješte teplé, ale měly by vydržet jedlé minimálně týden, asi déle, ale tam jsem se nikdy nedostala :). Dobrou chuť.
Zajímavý recept, moc se mi líbí :))
ReplyDeleteSkills of Art