Tuesday, May 19, 2015

Káva a ještě něco navíc. Canall. Can all.

Včera večer jsem přijela domů a hned dnes kolem poledne jsem zjistila,  že celkem malé hanácké město Prostějov začíná ožívat ve formě zajímavých a originálních podniků. Nedá mi to, a jeden z nich vám představím. Jmenuje se Canall a když do něj vejdete, budete si připadat jako v hipsterském ráji. V tom nejlepším slova smyslu.


Canall byl otevřený teprve před dvěma týdny a myslím, že už teď má slušně našlápnuto. Přiznám se, že když mi asi před týdnem přišla notifikace na facebooku, abych jejich stránku lajkovala, ignorovala jsem ji. Ale pak jsem se k ní nějak vrátila a proběhlo mi hlavou, že to vypadá moc zajímavě. Takže když dneska Lenička navrhla, abychom se tam stavili, byla jsem nadšená. A pak ještě nadšenější, když jsme vešli dovnitř. Berlínský hipsterský styl jak vyšitý. V Prostějově. Dokonce jsem si hned vybavila svůj oblíbený oslovský Laundromat.


Co je na Canall pravděpodobně nejpodstatnější jsou jeho majitelé. Jeden mladý muž a jedna mladá žena, kteří oba hýří obrovskou energií a nadšením pro věc. Chtěli vytvořit něco jiného, něco osobitého, něco autentického. Něco jejich.



 




Ke kávě si můžete třeba půjčit knihu. To se velmi líbilo Leničce, která se hned nabídla, že nějaké své daruje. Máme doma stovky knih, se kterými se zatím nedokázala rozloučit, a líbí se jí představa, že by mohly potěšit i někoho dalšího. Taková proudící energie ve formě knih :).


No, a pak si taky v Canall můžete nakoupit hodně originální kousky do svého šatníku. Hlavně trička jsou jeden klenot za druhým. Tak jsme si s Radanem hned nějaké koupili :).



Cítila jsem se tam tak dobře, že jsem nechala odejít svůj stud a dala jsem se s majiteli do řeči. Vyprávěla jsem jim trochu o sobě (potěšilo mě, že mám v Prostějově dokonce tak věrné čtenáře, že jim o mně už říkali :)) a oni mi zase vyprávěli o celém jejich konceptu. 

Co se týče sortimentu, zaměřují se hlavně na alternativní přípravu kávy. Cappucino nebo latté vám rádi připraví taky, to samozřejmě ano, ale přiznali, že pěnění mléka a věci okolo se teprve učí. Espresso přesto bylo vynikající a moje cappucino taky. A věřím, že i vizuální stránka kávy se bude neustále zlepšovat. Jediné, co mi při podávání přišlo trochu "navíc", byla sušenka. Myslím, že v tomto konceptu vůbec není potřeba, a pokud je záměrem přidat nějakou pozornost, tak by to mohlo být něco netypického. 



Zkusili jsme i domácí pampeliškovou limonádu a mrkvový dort s mascarpone, který mě z nabídky zaujal nejvíc. Výborné, obojí...
A pak jsem se zeptala, jestli by měli zájem, abych jim něco upekla... a setkala se s kladnou odpovědí, což mi udělalo obrovskou radost a už teď se těším na to, co vymyslím. Prostějováci, máte nějaké přání nebo návrhy :)? Dám vám zavčas vědět, kdy můžete přijít ochutnat výsledek.


Jak jsem už psala, v Canall se zaměřují hlavně na alternativní přípravu kávy. Vycítila jsem, že dnes bych mohla prolomit své "kávové barbarství" a nechala jsem si vysvětlit rozdíl mezi chemexem a vacuum pot(em). Nejpodstatnější pro mě byla asi informace, že z chemexu je káva jemnější a víc se v ní projeví všechny její "tóny"...


Dostali jsme na výběr ze čtyř typů kávy a já jsem svým "profesionálním" čichem vybrala tu z Indie. Prý je taky nejoblíbenější :).


Byla to výborná volba, protože káva (mimochodem čerstvě namletá) byla vynikající. Určitě jsem ji neměla naposledy.


A to je pro dnešek všechno. Jsem nadšená a tak nějak nabitá energií. Pokud jste z Prostějova a okolí, vydejte se sem. Na Wolkerovu 27. Atmosféra a výborná káva dostane i vás. :)


13 comments:

  1. AnonymousMay 19, 2015

    Krásný článek Terezko :) Původně jsem ho nechtěla vůbec otevírat, protože mám teď aspoň na týden (po dopsání diplomky) detox od kávy :D, ale nějak mi to nedalo. Vůbec jsem netušila, že jsi z Prostějova :) Tak až někdy pojedu domů směr Zlín, tak bych se tam mohla zastavit, vypadá to tam báječně :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Marti, děkuju moc! :) Vůbec se nedivím, že se ti článek ani nechtěl otvírat, ale o to jsem nakonec radši, že jsi ho otevřela :). Nooo, já jsem Hanačka :D. A Prostějov je krásné město, byla jsi tu někdy? :) Pokud budeš mít čas a příležitost, tak se tam určitě stav, bude se ti tam líbit :). Měj se krásně! Tereza

      Delete
  2. Terezko, je fajn, že díky nadšení lidí se rodí něco nového pěkného. Škoda, že jsem tak daleko, hned bych na kafíčko zašla, vypadá to tam příjemně. Jsem zvědavá co upečeš. Měj se tady doma moc hezky a užívej si to!
    Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, souhlasím, že je úžasné, že se stále víc a víc lidí pouští do takových aktivit, mám z toho velkou radost :). Když jsem tento článek psala, uvědomovala jsem si, že pro některé čtenáře to může být maximálně "hezký článek", ale asi se tam nikdy nepodívají .. na druhou stranu doufám, že se líbil i tak :) ... Taky jsem zvědavá, co vymyslím :)). Děkuju moc a měj se krásně, Tereza.

      Delete
  3. Terez díky za tip. V Prostějově pracuju, takže mám tip, kam s holkama na kafčo 👍😀

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Alčo, tak to mám velkou radost, že jsem ti mohla tuhle kavárnu "představit" :)). Kde v Prostějově pracuješ? Kdybys chtěla, tak teď v úterý (26.5) pro ně budu něco péct, tak můžeš přijít ochutnat :). Měj se krásně, Tereza.

      Delete
  4. Vypadá to tam krásně :) Škoda, že se tam nedostanu, jinak bych tam hned zavítala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Julčo, děkuju za komentář :). Nikdy neříkej nikdy, třeba někdy cestu do Prostějova mít budeš :). Měj se krásně, Tereza.

      Delete
  5. Podle fotek a samozřejmě i popisu je to tam opravdu pěkné. Úplně cítím tu atmosféru až sem:) Něco takového bych taky u nás potřebovala, byla bych tam pečená vařená!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šárko, děkuju moc za komentář :). Moc mě těší, že se mi to pomocí těch slov a fotek podařilo předat :). Odkud vlastně jsi? :) Měj se krásně, Tereza.

      Delete
  6. Jééé, Prostějov zdraví Prostějov:-) Moc hezká recenze, určitě půjdu omrknout..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Any :). Díky za komentář :). Určitě tam zajdi, je to fakt příjemné místo a lepší kávu si v Prostějově asi nedáš :). V srpnu pro ně budu asi zase péct, tak když budeš chtít, můžeš pak přijít ochutnat :).Měj se krásně, Tereza.

      Delete