Thursday, June 18, 2015

Gastro trip po Amsterdamu. Město plné vynikající kávy i stylových podniků.

Amsterdam. To jsou kavárny na každém rohu, kola na rohu, za rohem, před rohem a všude mezi tím. Amsterdam jsou vysoké, úzké a křivé domečky, kolikrát vystupující rovnou z vody ... Vůně zelené rostliny cítit všude, spoustu usměvavých lidí, vynikající káva a skvělé dezerty. Spoustu podniků se zdravými potravinami i jídly. A taky je Amsterdam fotogenický. Až neskutečně!

Dneska vás s sebou vezmu na takovou malou gastro procházku. No, dalo by se říct, že je to spíš procházka za kávou, kávičky tentokrát vedou. To je tak, když váš snoubenec (cožeee? :)) onemocní a ve většině podniků objednáváte buď jen jedno jídlo/dezert a nebo jídlo a polévku - na těch Radan v Amsterdamu žil a přežil :).


Podniky jsem rozdělila podle toho, jak jsem je navštěvovala za sebou, ale asi vám pak dám nějaký "rychlo tip", jak to "udělat efektivně"a dát si brunch, dezert a kávu ve třech různých podnicích, aniž byste chodili přes celé město sem a tam. Ne, že by i to nemělo své kouzlo ... Čtěte pozorně ... :)


Sweet Cup
Lange Leidsedwarsstraat 101, Amsterdam
otevřeno ve všední dny od osmi do šesti, v sobotu od devíti, v neděli od jedenácti


Pokaždé, když někam cestujem, pár dní před odjezdem si udělám takový malý průzkum a vypíšu si několik podniků, které mě zaujmou pro případ (ten bývá velmi ojedinělý!), že bych na místě na nic zajímavého nenarazila. Sweet Cup byl mezi těmi vybranými, akorát jsem myslela, že se tam rovnou i nasnídáme. "Sladký Hrnek" je ale taková ta typická hipster-mini pražírnička, kde si dáte maximálně muffin nebo croissant, což by mi vůbec nevadilo, ale v devět ráno je ještě neměli v nabídce. A tak jsme zůstali alespoň na kávu a musím říct, že jsme udělali dobře, protože cappucino za dvě pade (euro) stálo za to.

... Na dveřích od záchodu měli různé obaly od kávových zrn z celého světa, nechyběly ani dva z Osla, např. Tim Wandelboe je fakt vyhlášený po celé světě. Myslím, že je všechny měli (minimálně jednou) na mlýnku :).

Prostor je příjemný, ale opravdu malý a lehce stísněný a tak mi přijde, že lepší je si sem zajít na kávu s sebou a vychutnat si ji někde u vody. My si ji dali tam, ale nezdržovali jsme se. Kavárna se nachází v centru, nebo teda spíš na okraji "užšího" centra ... pokud do Amsterdamu pojedete a pořídíte si mapu, hned budete vědět, co tím myslím :).

Doporučuju všem, milovníkům dobré kávy ještě s vykřičníkem! :)





La Place 
v různých lokalitách


Do La Place jsme zašli tak trochu "z nouze". Radanovi začínalo být hodně zle a potřeboval si někam sednout, napít se a něco malého sníst. A La Place bylo první místo po cestě, které nás zaujalo. Nikdy předtím jsem o něm neslyšela, ale evidentně je to nizozemská síť restaurací, kde nabízejí především čestvé a zdravější produkty... Když jsme tam byli my, teprve všechno připravovali, takže jsme si nemohli dát ten skvěle vypadající a hlavně vonící vývar, na který jsme měli oba chuť. A tak jsme skončili u páje a ovoce. Bylo to dobré, ale obecně radši navštěvuju víc "lokální" podniky, i když tenhle chain je alespoň místní. Skočte si tam, když nebude zrovna nic jiného poblíž ... V Amsterdamu je ale vždycky něco poblíž... :)






De Laatste Kruimel
Langebrugsteeg 4, Amsterdam
otevřeno ve všední dny od osmi do osmi, o víkendu od devíti do osmi


Nastal čas, abychom se s Radanem rozloučili a on se šel léčit na hotel. Po cestě na tramvajovou zastávku jsem si ale všimla tohoto malého podniku. Za výlohou mají tolik dortů a dobrot, že jej prostě nejde přehlédnout. A tak jsem se tam pak vrátila sama, abych sdílela fotku pohledů, které jsem nakoupila a některým z vás poslala.

Když se mi načítaly fotky do tohoto článku, docela to trvalo, protože tady v kavárně mají pomalý internet, a já si vzpomněla, že Kája kdysi psala na blog, kde jí chutná a nechutná v Amsterdamu. Tak jsem se koukla a zjistila jsem, že navštívila nebo vypsala minimálně polovinu podniků, jako já/my. Tento tam má taky, akorát píše, že ze třech pokusů o návštěvu si nesedla ani jednou. Já měla štěstí, sedla jsem si. A svou čokoládovou scone se šlehačkou na straně jsem dostala hned. Zato na cappucino jsem si počkala dobrých dvacet minut a kdybych se neozvala, asi ho ani nedostanu. Dávají ho jen do kelímků s sebou. A moc za to nestojí. Scone ano, ta byla šťavnatá i sladká tak akorát. A celkově je ten prostor útulný, s malým balkónkem s výhledem na kanál, ale tam se vejde asi 5 a půl lidí a to jen tak tak. Wifi nemají, ale dá se připojit k té, co patří mexické restauraci vedle, s malým "háčkem", že musíte lajkovat jejich facebook a ještě se v něm nevědomky "čeknete", takže se pak mým kamarádům na fb líbil můj "check in" v restauraci, ve které jsem ani nebyla ... Neva, smazat se to dá vždycky a zas o tolik nejde :).

Skočte si tam na quiche nebo limonádu nebo dortík, ale kafe si dejte jinde :).






Petit gâteau
Haarlemmerstraat 80, Amsterdam
otevřeno pondělí-sobota od deseti do šesti


A teď je kolem druhé stejného dne a já se potkávám s Markétou, se kterou se známe tak nějak přes instagram, která v Amsterdamu pracuje a na naše setkání si připravila list asi dvacetipěti míst, kam mě chce vzít a nebo které mi doporučuje. Vlastně jí tímto teď chci moc poděkovat, je to milé a některé podniky bych určitě sama nenašla. Plus bylo skvělé mít společnost.

Naší první zastávkou byla francouzská pâtisserie s ohromně příjemnou majitelkou a pekařkou a krásnými sladkými tartaletkami, které se jedly už očima. Jsou docela maličké a tak se jich dá sníst a tudíž ochutnat víc. To já ráda. Ochutnat co možná nejvíc! :)

Prostor je čistý a jednoduchý, až takový "tovární" a moc se mi líbil. Prý se tam pořádají i "pečící workshopy", což by mě stopro moc bavilo. Nenápadný podnik se nachází kousek napravo od hlavního nádraží (no dobře, ne tak kousek ... ale kousek!) a tato ulice Haarlemmerstraat se v tomto článku objeví ještě dvakrát. Takže tam "musíte" zajít! A tartaletku nevynechejte. Ať už karamelovou s čokoládovými kuličkami nebo malinovou nebo citronovou nebo jinou, všechny jsou k sežrání.







Headfirst Coffee Roasters
Westerstraat 150, Amsterdam
otevřeno ve všední dny od osmi do šesti, o víkendu od devíti do šesti


A od francouzských dobrůtek přejdem plynule zase k výborné kávě a další lokální pražírně. I tady je interiér úplně jednoduchý a sortiment taky. Prostě káva. A možná nějaká sodovka. A pár muffinů. To stačí. My jsme si s Markét daly flat white (ona) a cappucino (já) a sice jsme si dobrých deset-patnáct minut počkaly, ale po Sweet Cup to byla další káva, kde se cena rovnala kvalitě. Vzaly jsme si ji s sebou a vypily sedíc na vyhřáté zemi u jednoho z kanálů. Sice už to bylo mé třetí cappucino dne, a já se začínala trochu třást, ale nic to něměnilo na tom, že jsem si to moc užila. Další podnik, který doporučuju. Jo, a ten barista s delšími vlasy se mi moc líbil. Vypadá to, že mám "typ", který se mi líbí. :)





Lot Sixty One
Kinkerstraat 112, Amsterdam
otevřeno ve všední dny od osmi do pěti, v sobotu od devíti, v neděli od desíti


Psala jsem něco o tom, že jsem se z přemíry kofeinu začínala třást? Tak si pojďme dát další kávu! Tentokrát ledovou. No, já měla spíš mléko s kávovou příchutí, ale za to to vypadalo pěkně stylově, ne? :) Lot Sixty One je další amsterdamská pražírna a další výborná. Pobočka, ve které jsme byly s Markét je ta "hlavní", já jsem ještě toulkama po městě našla jednu v rámci nějakého "konceptového obchodu", kde měli boží klobouk - ale za 40 eur? Ďakujem, neprosím! ... Tu kávu si ale prosím znovu a nějaký zákusek k tomu. Děkuji. :)

Kavárna je celkově tak trochu neútulná, svůj styl ale má. :)







Naši gastro-coffee tour jsme zakončily hranolkama. Typickýma belgickýma, které jsou v Holandsku moc populární. Stánek nebo výklenek s nimi mají skoro všude. Speciální jsou na nich hlavně omáčky, hlavně ta hnědá, co si dala Markét, která je z arašídů. Já ji ochutnala a chutnala jako sójové maso. Ta, co jsem si dala já se jmenuje Joppie a je to víceméně taková majonéza s kari a cibulí. Moc moc dobrá! Hranolky nevynechte, jo? :)



Vinnies
Haarlemmerstraat 46, Amsterdam 
nebo 
Nieuwezijds Kolk 33, Amsterdam
otevřeno ve všední dny od půl osmé do šesti, v sobotu od devíti, v neděli od půl desáté


Vinnies byl další podnik, který jsem měla vyhlídnutý už dopředu. Našla jsem ho na tomto božím blogu, jako spoustu dalších podniků.  Vinnies má dvě pobočky, u jedné z nich jsme vystoupili z tramvaje, ale najíst jsme se šli do té druhé. Haarlemmerstraat podruhé, všímáte si? :)

Přišli jsme tam kolem desáté a skoro nikdo tam nebyl. Zato tam zrovna měli profesionálního fotografa, a tak jsem si to místo fotili spolu, Ne, že bych byla profesionál! :)

S Radanem jsme si oba objednali zázvorový čaj a já si na snídani dala vynikající domácí chléb s hummusem z černých fazolí a avokádem. Bylo do dokonalé. Moc se mi ten můj talíř líbil vizuálně a bylo to vynikající a zasytilo. Doporučuju možná i zkusit něco podobného doma, já se na to chystám :). Radan si dal rajčatovou polévku a přestože rajčatům zrovna neholduje, chutnala mu.

Vinnies bylo taky místem, odkud jsme facebooku dali vědět, že jsme zasnoubení :).

Milý, příjemný, přiměřeně drahý podnik, kam bych chodila, kdybych žila v Amsterdamu. A nebo až tam pojedem příště, jakože určitě pojedem :). Mimochodem, trochu mi to připomělo Brunch&Cake v Barceloně.







Quartier Putain
Oudekerksplein 4, Amsterdam
otevřeno ve všední dny od osmi do šesti, o víkendu od deseti



Quartier Putain byla zcela náhodná zastávka. Něměli jsme ještě ten den kávu a tahle kavárna nás zvenku zaujala, když jsme procházeli okolo. Je úplně v centru.

Vlastně ani nevím, co bych napsala, prostředí příjemné, ale trochu chladné, cappucino nic moc. Byli jsme zrovna po jídle, tak jsme si nic jiného nedávali. Když budete mít cestu kolem, stavte se tam, ale "nutné" to není, věřte mi :)






Při procházce centrem jsem zahlédla makronky, tak jsem se hned musela jít kouknout. Dutch Homemade je taková holandská síť, která se zaměřuje hlavně na zmíněné makronky, čokoládky a zmrzlinu. Vzali jsme si dvě makronky s sebou, jednu red velvet a druhou malinovou. Nakonec jsem je jedla jen já a až doma v Oslu. Byly moc dobré, hlavně co se týče chuti té příchuti ... co se týče konzistence, byly takové sušší, ale možná to bylo tím, že jsem je jedla až třetí den.




A ještě jedno náhodné take away, tentokrát však kapkejkové. Van Ness je taková mini málá prodejnička na "začátku" centra, na ulici Spuistraat, na které Radan dvakrát nastupoval na tramvaj, která ho zavezla k nám na hotel. Díky tomu jsme na to narazili. A ještěže, protože výlet bez cupcaku není ono :). Koupili jsme si "čokoládový cheesecake cupcake" a chutnal jako čokoládový pribináček. Mám ráda pribináčka a cupcake byl výborný. A hlavně mě potěšila krabička s sebou, v té budu od teď vozit ochutnávky pro své kamarádky :)




Screaming Beans
Haarlemmerstraat 68, Amsterdam 
otevřeno ve všední dny od osmi do šesti, v sobotu od devíti, v neděli od desíti


Haarlemmerstraat potřetí, stále jste v obraze? Takže ... na brunch do Vinnies, pro dezert do Petit gâteau a na kávu sem do "Křičícíh Zrn". Přesně tak to vychází i po cestě.

Sem jsem šla na kávu už sama, Radan se zase vrátil na hotel. Vzala jsem si ji s sebou, protože zavírali za půl hodiny a taky bylo venku třicet stupňů, v Amsterdamu, tak proč být uvnitř? :) Každopádně, další výborná káva. Po celém centru tak najdete několik výborných kaváren, kam se vyplatí zajít. A to je super, ne? :)




Na večer jsem koupila "jen" nějaké pečivo a tak, které jsme si snědli v našem hotelovém pokoji. Holandský Albert je skvěle zásobený vším možným, co vás napadne, ve vysoké kvalitě a za docela dobrou cenu.

... No, a teď už se dostávám poslednímu dni a naše malá tour po podnicích v Amsterdamu se chýlí ke konci. I když, pár zajímavých míst tu ještě máme ... :)

Bakken Met Passie jsme viděli po cestě na brunch a je to taková pekárna, kde to vypadalo moc hezky. Tak to dávám alespoň jako tip pro vás, i když jsme nic nevyzkoušeli :).



Venkel
Albert Cuypstraat 22, Amsterdam 


Venkel jsem našla na instagramu jedné nizozemské módní blogerky a moc se mi tam líbilo. Prostor byl krásný a co mě zaujalo nejvíc bylo to, že jsem si mohla za osm euro namíchat svůj vlastní salát. A tak v něm byla cizrna a mrkev, ředkvička i hrášek, kozí sýr nebo jogurtovo-kokosová zálivka. Kupodivu mi ta kombinace vyšla. Otázka je, jestli to jde, aby nevyšla? :) Na pití jsem si dala "mátový sirup" a byl to fakt sirup, přeslazené příšerně. A Radan měl polévku, jak jinak. Tentokrát cibulovou.

Venkel se nachází na Albert Cuypstraat, což je ulice, nebo možná spíš třída?, kde se nachází úžasné trhy ... ty jsem se ale rozhodla zařadit do "městské" části, takže ty příště.

Venkel moc moc doporučuju. Je to "jiné" a zdravé ... a cool :).






Trust - Come as you are, pay as you feel
Albert Cuypstraat 210, Amsterdam 
otevírací dobu jsem nenašla


Procházíme se tak po těch trzích a najednou mě zaujmě tady ta výloha. Moderní, "hipsterská", navíc se jmenuje Trust, no nejděte tam... Vzápětí zjišťujem, že je to taková trochu "jiná" kavárna. Její koncept - z "ekonomického" hlediska je o tom, že za to co dostanete na stůl, zaplatíte tolik kolik "cítíte". Ze "spirituálního" hlediska je to trochu na hraně. Na jednu stranu mě celý koncept ohromně přitahoval, na druhou jsem se nevyhla "vědomému" kroucení hlavou, přestože míň a míň soudím kohokoliv. Jenže mi tam prostě něco "nehrálo". Číšníci a kuchaři a všichni zaměstnanci se třeba  jen tak, z ničeho nic začali "čistit" nějakým modlením se, v jiné chvíli přestali krájet zeleninu, koukali si jeden druhému do očí a třásli a fuňěli a zaživali nějakou "nadpřirozenou chvilku". Vlastně mě to upřímně fascinovalo a tak trochu děsilo. Ještě jsem se nepodívala "do sebe", co mě na tom děsilo, protože ve své podstatě na tom nic děsivého není. Prostě se rozhodli jít takovou cestu, tvoří něco pěkného a nikomu tím neubližují, naopak se snaží vytvářet "pozitivum"... Já bych si (jsem si) vybrala jinou cestu, ale nač soudit.

To místo je moderní, ty "trust" plakáty jsou boží, káva sice dobrá nebyla, ale kolik lásky a důvěry do ní vložili, že jo ... Pokud budete v Amsterdamu, běžte tam, bez předsudků, zažijte to...Nemusí vám to být blízké, ani s tím nemusíte souhlasit, každopádně odsouzením, odsuzováním a averzí omezujeme jen sami sebe :).








Juice Brothers
Van Woustraat 151, Amsterdam
otevřeno ve všedni dní od půl osmé do desíti večer, o víkendu od devíti


A pak jsme šli na zdravý džus. Prodavačce jsme prozradili, že jsme čerstvě zasnoubení, tak ta byla taková dojatá, a chtěla si povídat...

Vypadá to tam tak jednoduše, tak moderně, takový ten podnik, kam chodí lidi, kteří se snaží žít zdravě a jsou moderní a jdou s dobou ...

Upřímně, ty džusy se nedaly pít ... Vždycky to "zkazili" nějakým kořením nebo nějakou zvláštní přísadou. Přála bych si, aby mi to chutnalo, abych taky byla "moderní zdravě žijící mladá žena" (to je hezká forma života, ne? :)), ale prostě ne, nebylo to dobré. Všechny džusy jsme ale nezkoušeli ... :)





Yoghurt Barn 
Eerste van der Helstraat 80, Amsterdam


Poslední zastávkou před projížďkou po kanálech a odjezdem na letiště byl Yoghurt Barn. Podnik, kde si necháte namixovat domácí jogurt s čím jen chcete. Já si dala s brownies a ořechy a mangem a medem a bylo to lepší, než kdejaký dort.

Všechny podniky z posledního dne se nacházejí v úžasné čtvrti u toho Albert Cuypstraat, kam se určitě vyplatí zajít, takových podniků je tam milion a atmosféra je tam o trochu jiná, než v centru.




Hned naproti "jogurtu" je tento malý podnik, ten vypadal taky lákavě ...


... a co vy? Vy jste nalákaní? Na Amsterdam? Na jídlo? Na něco jiného? :) Líbila se vám naše společná procházka? Nelíbila? ... Dejte mi vědět :).

Na závěr ještě cupcake z letištního "Cupcake Chic", který Kája tak propaguje, že jsem ho nemohla vynechat.
A ještě že, byl vynikající. Red Velvet. A prstýnek na závěr! :)

6 comments:

  1. Terezko, paráda. Musela to být nádhera, projít všechna ta místa a ochutnávat. Tak to by mě bavilo. Amsterdam vypadá moc lákavě. Díky moc za sdílení, je to fajn, jako bych tam tak trochu byla. Těším se na pokračování (už jsem si zvykla, že je druhý díl).
    Doufám, že už je Radanovi dobře.
    Mějte se oba moc hezky! Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, děkuju moc! :) Jsem ráda, že ses cítila, jako bys tam byla se mnou a s námi taky :). A pokračování bude, zvykla sis dobře :). Radan už je v pořádku! :) Měj se krásně, Tereza

      Delete
  2. komentář jsem chtěla napsat ještě před přečtením článku:D takové tipy zbožňuji!:) letos se chystám, už po několikáté, do Holandska, tak se mi určitě budou tvoje tipy hodit:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jé, Ivano, tak to jsem ráda :). Je moc fajn si číst, že se to někomu bude hodit :). Měj se krásně a užívej si :). Tereza

      Delete
  3. Když na to všechno tak koukám, mrzí mě, že jsem byla v Amsterdamu jen 7 hodin - i když pořádně využitých :)
    Cupcake z Van Ness jsme s Kájou měly, a ještě teď pořád mluvím o tom, jaká dobrota to byla - cheesecake s burákovým máslem, aaaa! :)

    všechny ty podniky vypadají tak lákavě, ale kdybych si musela vybrat jen jeden, byly by to asi ty jogurty se vším možným dobrým:)
    Každopádně doufám, že tvůj seznam a doporučení někdy (a brzo?) využiju!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Markét, já o tom cupcaku, co jste měly s Kájou četla, ale už dávno, když jste o tom psaly články a pak to úplně zazdila. Naštěstí jsme šli kolem!!! :) ALe teda cheesecake s burákovým máslem něměli, tak jsem se musela spokojit s tím čokoládovým cheesecakem :).

      Jsem ráda, že jsi tu našla ještě něco, co jsi neznala, ten jogurt byl fakt bomba a ta čtvrť ve které je, je fakt skvělá i na procházku .. taky doufám, že se tam brzo budu moct vrátit :). Měj se krásně! :)

      Delete