Tuesday, September 22, 2015

Roadtrip po Norsku 2015: 2.den - Dopoledne v Bergenu, nekonečná cesta a několik trajektů

Probouzíme se do pátečního rána a venku je šedo, prší a je zima. Norský podzim v plné síle. A nás čeká další veskrze cestovní den. Ještě před odjezdem do centra Bergenu vymýšlíme trasu, jakou se nejlépe dostaneme dolů na jih do Stavangeru a zároveň rezervujeme pokoj přes airbnb na dnešní noc.

V Norsku, a zvlášť na západě a pak v horách je totálně nepředvídatelné počasí. Během hodiny a půl, co jsme strávili v Bergenu lilo, foukalo, kapalo, pak zase lilo a na pár minut jsme snad viděli i vykukovat slunce. Tomu se ale přes obrovskou mlhu, která se valila celým městem, moc nedařilo zůstat na obzoru.

Výhled z našeho airbnb bytu. To ještě bylo něco vidět.

Naše hlavní cesta vedla jak jinak, než do ... kavárny. Vyhlédla jsem si tři, všechny na podobné adrese hned u hlavního centra a ta, do které jsme se vydali na vynikající šálek kávy, byla po naší cestě nejblíž. A tak vyhrála. :) Nutno ale říct, že BKB byla fakt příjemná. Voněla v ní čerstvě pražená káva, slečna baristka se nás zeptala, jestli si přejeme kávu radši ze světle pražených zrn nebo z tmavě pražených (doporučuju ta světle pražená, káva je z nich jemnější, ale zároveň chuťově výraznější) a malé dortíky, co jsme si k ní daly, byly taky chutné. Počas pití a jezení jsme si navíc prohlíželi a pročítali knihu o srbské umělkyni Marině Abramovič. Je známá třeba tím, že když se kdysi se svým profesním i soukromým partnerem Ulayem rozcházeli, každý z nich se vydal z opačné strany Velké čínské zdi, potkali se někde uprostřed a rozloučili se. Pokud vás tato dáma zajímá víc, je tu vždycky jako odrazový můstek wikipedia :)

Jestli máte v plánu se v Bergenu zdržet déle a máte chuť na dobrou kávu, doporučuju ještě Det Lille Kaffekompaniet a Krok og Krinkel Bokcafé. Tam bych se určitě vydala já :).




Jinak toho o Bergenu moc nevím. Snad jen, že to bylo jedno z hlavních hanzovních měst a bergenský pivovar se jmenuje Hansa :). Prý tam prší asi 300 dní v roce. Nejznámější jsou na Bergenu dřevěné domečky Bryggen u pobřeží a když vejdete dovnitř, najdete tam spoustu malých obchůdků s ručně vyráběnými produkty a taky různé restaurace. Je to tam malebné a roztomilé.





A pak je taky v Bergenu rybí trh, hned naproti přes vodu od těch domečků, s velkým výběrem mořských plodů a ryb. Radan byl konsternovaný ze zabíjení obrovského kraba. Věděli jste, že se krab zabíjí tím, že ho zaživa rozříznete napůl? ...

A taky jsme zkusili velrybí maso a i když je to neetické a ne zrovna chvályhodné, jsem ráda, že jsme ho ochutnali, i když stopro naposledy. Představuju si, že tak nějak podobně chutná lidské maso ...



Po poledni už nás čekala další nádherná nekonečná cesta. Občas jsme zastavili, protáhli se, něco vyfotili, a jeli dál. Viděli jsme duhu, fjordy, hory, lesy, vodopády, tunely, mosty, tunely, fjord, hory ... A nejčastější slovo, které jsem na tomto výletě slyšela bylo "wow". Občas to Radan zopakoval třeba 15x za sebou. :)




V Gjermundshamn, asi dvě a půl hodiny jižně od Bergenu, jsme nastoupili na náš první asi půlhodinový trajekt do Årsnes. Omylem jsme jeli načerno, ale všechno dobře dopadlo a já vám pak v "souhrnném článku" napíšu, jak tady ty trajekty zhruba fungujou.

Na chvíli nám vysvitlo sluníčko, aby pak zase zalezlo za nekonečnou mlhu. Výhledy krásné tak jako tak.






Pak už zase pokračujeme dolů na jih přes Rosendal. Zastavujeme u vodopádu, já spontánně nakupuju první pohledy a jedeme dál.

Čekají nás ještě dva trajekty. Jeden z Nesvik do Hjelmeland a pak ještě jeden z Oanes do Lauvvik. Ty jsou ale tak krátké, že ani nevystupujeme z auta. A hlavně už nejedeme načerno! :)






Večer jsme znovu svědky zajímavého západu slunce. Pokaždé jiný, vždycky nádherný.

Přijíždíme do Sandnes, města 10km od Stavangeru. Přivítá nás sympatický Etiopan, dává nám klíče od svého obrovského bytu, který máme celý pro sebe a přestože jsme si vysnily túru na Preikestolen, pán Etiopan nám jednoznačně doporučuje Kjerag. Tak se vydáme tam!

To be continued ... :)


10 comments:

  1. Tohle fakt bodne! Do Bergenu se chystáme v únoru =), sic tam asi bude ještě pořádná zima, ale nevadí..třeba bude sníh, bude to celé zasněžené a romantické =). Aspoň tak si to idealizuju já. Takže se pak ponořím zase do těchto tvých článků a budu tvořit itinerář. Děkuju.

    Michael
    www.ontheleaf.net

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Michaeli, to jsem moc ráda, že můžou články takto posloužit :). Zima je v Norsku takový "standard", tak budete mít alespoň autentickou zkušenost :).

      Mimochodem, až budete v Oslu, klidně se ozvi, ráda s vámi zajdu na kávu :). Měj se krásně, Terez

      Delete
    2. Jdu ti poslat mail, kdyžtak zkontroluj spam složku =D

      Delete
  2. Počítám správně, že kafe stojí v přepočtu skoro tři stovky? :-O
    V.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Veru, počítáš správně, každopádně tyto ceny jsou za balíček té kávy, co vidíš na fotce :). Běžně stojí kafe kolem 25nok espresso a 35nok cappucino :) ... Takže kolem stovky na naše :)

      Delete
    2. Ahá, to už zní líp, i když bych se po návštěvě Londýna a Helsinek ani nedivila, kdyby stálo ty stovky tři :D
      V.

      Delete
  3. Terezko, tak zase paráda .!!!!!!!!!!.. ale Norsko je nádherné takže nelze jinak .... z fotek jsem hotová ... aspoň tam prostřednictvím tvého blogu taky tak trochu jsem ... miluju i ty kavárničky ...
    Měli jste i příděl deště a mlhy, ale i to k tomu patří ... i přesto nádhera ... ty poslední dvě fotky jsou nej ...
    Tady přes neděli bylo 20°C, dnes trochu míň, ale koncem týdne má být zase tepleji .. takže zatím docela dobrý ... s deštěm je to tady bída - sucho, sucho ... ani nerostou prašivky natož houbičky jedlé ...
    Opatrujte se oba a pa Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jarko, děkuju!! Jsem moc ráda, že se ti články líbí a moc mě těší, že na tebe dokážou přenést trochu té atmosféry, hlavně proto je píšu! :)

      My jsme tu dnes měli po dlouhé době krásné podzimní počasí, je chladno, ale když svítí sluníčko, vůbec to neva :). Měj se hezky, Tereza.

      Delete
  4. úplně to není k článku..ale musím toto kopírovat.. myslíš že to je co všichni hledají:)
    Pokud přijde myšlenka, nemusíš si ji přivlastnit.
    Neber si ji za vlastní, protože tvá není – je poslána z Vědomí,
    od vesmírného architekta a tvůrce všeho, co jsi schopen vnímat.
    Můžeš myšlenku pozorovat a nezaplétat se do ní.
    Nemusíš se stát jejím otrokem a sluhou.
    Uvědoměním této jednoduché a prosté pravdy se z tebe stane pozorovatel, nezúčastněný svědek myšlenek a emocí, které mylně považuješ za své.
    Přijede vlak a ty nenastoupíš.
    Otevřou se dveře a ty nevkročíš.
    To je ta pravá svoboda.
    To je prozření, které je určeno jen některým.
    A to je také prohlédnutí této bláznivé hry zvané Život.
    Být pozorovatelem toho, co se ti honí hlavou
    znamená odstup a porozumění – nejen se sebou, ale i s ostatními.
    Pokud nevznikne reakce, nevznikne ani zapletenost.
    A když tady není zapletenost, je zde svoboda pohybu a vnímání.
    A to jsou dárky s nekonečnou záruční dobou.
    Úryvek z připravované knihy Probuď se ze snu
    Karel Spilko

    ReplyDelete