Friday, May 30, 2014

Nepečený cheesecake se slanými tyčinkami, jahodami a borůvkami

Od té doby, co jsem začala pracovat, si mnohem víc užívám volné dny. Předpokládám, že je to proto, že předtím jsem měla "volný den" každý den a někdy se stávalo, že jsem celý den prostě nedělala nic. Teda dělala - jednoduše jsem byla, ale víte jak to myslím :). Teď, když mám volno, tak mám tendence častěji chodit ven, nebo když má volno i Radan, tak si udělat hezký den s ním (třeba včera jsme byli v kině na nových X-Menech a pak na dvouhodinové procházce) a nebo jednoduše dělat něco produktivního (číst si, cvičit, psát ..).

Dnes se mi zachtělo připravit nějaký dezert. Už dlouho jsem nic nepřipravovala "jen tak" (naposledy, když jsem pekla, tak to bylo pro Candy Bar před skoro 14ti dny) a dnešní sluneční počasí doslova vybízí k vytvoření nějakého "svěžího" a lehkého dezertu. A co je lehčího, než nepečený cheesecake (kalorie nepočítejte, jo? :)) Ale od klasických verzí jsem chtěla nějakou inovaci. Vzpoměla jsem si, že miluju slané preclíky v čokoládě, tak mě napadlo, že by mohly být jako základ. V obchodě jsem našla jen tyčinky, ale to nevadí, je to v podstatě to samé, a zbytek stejně sní Radan, protože je má rád. Zbytek ingrediencí je už víceméně klasika. Poměry odnikud nemám, dělala jsem to "od oka", ale zároveň si to všechno poctivě zapisovala. Pro vás :).



Už mám jeden kus v sobě, a je to velká dobrota, fakt. Zkusíte taky?


Recept


máslo nakonec nebylo potřeba, ta čokoláda stačí bohatě :)

dortová forma 21cm
doba přípravy: 20min
doba chlazení: 3+ hod (a nebo míň, ale nebude úplně ztuhnutý :))

160g slaných sušenek
100g čokolády (70%)

500g krémového sýru (Philadelphia)
3dl smetany ke šlehání (31-33%)
135g cukru
vanilkový lusk (není nutný)

ovoce (jahody, borůvky, maliny, ostružiny, třešně ....)

postup

1. Dortovou formu vyložte pečícím papírem a na stranách vymažte máslem (půjde vám potom snadněji oddělat). Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a do rozpuštěné čokolády nasypte na kousky nalámané slané tyčinky a promíchejte. Přesuňte na tác nebo do mísy a dejte chladit do ledničky.

2. Mezitím si připravte náplň. V míse mixérem vyšlehejte šlehačku, až úplně dotuha. V jiné míse mixerém smíchejte krémové sýry s cukrem a případně semínky z vanilkového lusku. Potom, už ručně a opatrně, přimíchejte šlehačku do sýrové směsi.


3. Vychlazené kousky tyčinek v čokoládě přesuňte do formy a rovnoměrně rozprostřete. Potom na ně přesuňte sýrovou směs. Poklaďte kousky ovoce a dejte na několik hodin chladit do ledničky.

Dobrou chuť! :)

TIP
- pokud nemáte rádi hořkou čokoládu, tak do ní přidejte lžíci cukru a kapku mléka a nebo rovnou rozpusťte mléčnou. :)






6 comments:

  1. Ty tyčinky jsou zajímavý nápad! Zrovna dnes jsme s holkama řešili, zda nám chutná slanej rohlík s nutelou :)

    ReplyDelete
  2. Páni, to by mě nikdy nenapadlo. Musí to chutnat moc dobře, zní to skvěle :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Já vůbec nevím, jak mě to napadlo, ale jsem ráda, že napadlo, je to fakt moc dobrá kombinace .. myslím, že to budu používat častěji :) .. Děkuju! :)

      Delete
  3. tak recept me natolik zaujal, ze ho jdu za chvili vyzkouset, doufam, ze se mi to podari, pak dam vedet:-)), kazdopadne diky moc za nej:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jéé, super! Těším se na tvůj výsledek, pošly třeba i fotku, budu moc ráda! :) . A děkuju za komentář :)

      Delete