Tuesday, September 30, 2014

Cookies s jablky, skořicí a arašídovým máslem

Sedím zachumlaná v měkké dece a koukám z okna na ty čímdál žlutejší listy na stromech. Jednou za čas nějaký spadne, ale pokud zrovna nefouká, není to zatím nic dramatického. Sluníčko dneska nevylezlo, ale i tak je v Oslu "nezvykle" pěkný podzim... Jen tak přemýšlím a čekám, až se mi ozve kamarádka, která se dnes vrací domů z Kanady a rozhodli se to s přítelem vzít přes Oslo. Těším se.. Po chvilce mi oči sklouznou přímo přede mě, kde jsou na velkém talíři naaranžované cookies, které jsem pekla dnes ráno... a tak mě napadne, že když se Anička zatím neozývá, napíšu recept už teď.

Vznikl víceméně improvizovaně. Chtěla jsem něco podzimního a chtěla jsem, aby to provonělo celý být. Původně jsem se chystala na pumpkin pie, ale nepočítala jsem s tím, že tady v obchodě nebudou mít ani čestvou, ani konzervovanou dýni. Tak jsem recept odložila (ale ne až na příští podzim, fakt ne!) a místo toho si vymyslela tento "sušenkový", na který mě inspirovalo několik pinterestových fotek,

Tyto cookies jsou vláčné, měkké, šťavnaté a chuťově perfektně vyvážené. A navíc tááák krásně voní :)



Recept


na cca 12-14 cookies
doba přípravy: 10-15minut
doba pečení: 12min/jeden plech (mně se na plech vešlo 9ks, tak jsem pekla dva plechy)

115g másla
175g arašídového másla (použila jsem "crunchy", ale záleží na vás)
100g bílého cukru
85g třtinového cukru
1 vejce
190g hladké mouky
2 nastrouhaná jablka (bez slupky, ale když vám jí trošku zůstane, vůbec nic se neděje)
1/2 lžičky jedlé sody
špetka soli
1/2 lžičky skořice

postup

1. Předehřejte si troubu na 190 C. V míste rukou rozmíchejte máslo, arašídové máslo a oba druhy cukrů tak, aby se všechny ingredience spojily dohromady. Pak zapracujte i vejce. Přidejte mouku smíchanou se sodou, solí a skořicí a hněťte, dokud vám nevznikne tekutější, ale vesměs celistvé těsto. Nakonec vmíchejte ještě nastrouhaná jablka.



2. Lžící a nebou rukou oddělte hrudky/kuličky, kterou dejte na plech potažený papírem na pečení. Pečte asi 12min, vytáhněte, když začnou cookies zlátnout na povrchu. Dobrou chuť :).



P.S.: Dopisuju článek, a zrovna vysvitlo sluníčko :).

5 comments:

  1. Pustím se do nich o víkendu...
    ... Jen mě teda dokáží naštvat recepty, kde je 115 nebo nedej bože 113 (velmi časté) gramů másla... :D Moje váha važí s přesností na 20 gramů :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. jj, těch 113g je častejch u "joy of baking" (aneb 1/2 cup of butter :D) .. dej tam klidně 120g a nebo 110g, nic se s tím nestane, vymýšlela jsem to fakt jen tak "od oka" (to bych tu asi neměla psát .. ale tak když to vyšlo .. :)) .. a dej vědět, jak chutnaly :)

      Delete
  2. Miluju arašídové máslo, jablka a hlavně cookies .. tyhle vypadají fakt super. Hned bych si dala :D http://cookingwithsusa.blogspot.cz

    ReplyDelete
  3. Hanka GottwaldováFebruary 04, 2015

    Uz jsem jednou tyto cookies podle Terezky pekla a byly naprosto vynikajici! A dneska konecne nastal den, , dy je upecu zas! Jupiii! :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. juuu, tak to mám radost!! :) Pošleš mi i fotku?

      Měj se krásně, Hanko! :)

      Delete