Saturday, July 25, 2015

LOVE: (4) O tom, jak jsme se bavili o nedůležitých maličkostech a dortová foto-inspirace

Sedím ve svojí oblíbené francouzské kavárně v Oslu, je pátek a jela jsem sem rovnou z práce. Včera jsme dostali klíče od našeho nového bytu, a tak nás teď čeká docela náročný týden, ale o tom dnešní článek nebude. Sobotní články jsou totiž o lásce, o svatebních (ne)přípravách a vůbec všem okolo toho. Minule jsem se rozepsala o několika důvodech z nekonečna, proč miluju Radana. No a dneska to vidím na "klasickou" foto-inspiraci. Prostě fotky, díky kterým získávám lepší představu, jak by to celé mohlo "reálně" vypadat.

Ještě předtím mi ale dovolte napsat pár postřehů z posledních dvou týdnů. Nebavíme se s Radanem o svatbě zatím nějak aktivně, spíš prostě občas, když nás něco napadne. Možná i proto tu zatím nejsou žádné "užitečné" články, prostě zatím jen tak "plácáme". Tohle jsme uplácali:

  •  O rozpočtu jsme se zatím bavili stylem: "Nejdřív si všechno vymyslíme jakoby žádný limit nebyl a pak postupně budeme zvažovat, co opravdu chceme/"potřebujeme". Radanův návrh. Větší detaily, na čem šetřit nebudem a co klidně oželíme určitě napíšu, až v tom budeme mít víc jasno :).
  • Chtěli bychom "svatební logo" (trochu doufám, že nám ho vytvoří moje úžasně šikovná sestřenice) a hashtag na instragramu. Asi #radanaterezka. Velice originální :). Určitě lepší, než #miláčikovia :D.
  • Postupně nás napadají písničky, které chceme, aby nám hráli. Zatím je neprozradím, jen jednu. Chtěla bych určitě v jeden moment zahrát "Human Nature" od M. Jacksona. Tancovali jsme na ni, když jsme měli naše roční výročí na Letavách a nějak mi ta vzpomínka, ten okamžik, utkvěl v paměti. Plus je krásná. 
  • Koukala jsem na netu na pár míst, kde by se svatba mohla konat a těším se, až je společně obejdeme.
  • Taky jsem koukala na stránky jednoho z fotografů, který byl v mém (zatím malém) výběru "oblíbených", a 11.6.2016 už fotí jinou svatbu. Musím opravdu dát na radu kamarádky Verči a začít zrovna tohle řešit BRZO. Máte nějaké oblíbené fotografy? ¨
  • Hlavní drink svatebního dne bude rybízové víno. Takové hodně speciální a nejlepší na světě! Jeho název si zatím nechám pro sebe, protože se blíží Letavy a žádné by nám nezbylo, protože byste ho všichni chtěli (měli chtít!) ochutnat. Promiňte :D.
  • Pozornost pro hosty/dárek bych nechtěla mít na hlavním stole, chtěla bych na ně vyhraněný prostor.
  • Začala jsem si psát seznam hostů ze své strany ... zatím jsem na čísle 42 :).
  • Co se týče barev, zatím to vypadá na rustikální/dřevěnou v kombinaci s bílou/starorůžovou a dalšíma "vintage" barvama. V mojí hlavně to vypadá krásně, uvidíme, jak to pak bude vypadat v praxi :)... pravděpodobně se to ještě milionkrát změní ... moc se mi líbí ještě třeba fialová :).

... To je asi všechno, co mě teď napadá... samé docela nedůležité věci, ale zato máte průřez toho, co se mi honí v hlavě. A já se vypovídám :)


Dorty

Co se týče foto-inspirace, dneska se podíváme na dorty. Chtěla bych velký dort, Klidně třípatrový, pokud nás nakonec opravdu bude hodně. V příchutích ještě jasno nemám, ale určitě mi na chuti záleží. Takový šťavnatý vanilkovo-malinový dort nezní vůůůbec špatně. To mi připomíná, že bych se měla začít koukat po někom šikovném, kdo nám ho upeče. A začít ochutnávat :).

Kdysi dávno mě na pinterestu zaujal tento "pillow cake". Pořád se mi ohromně líbí, ale pocitově cítím, že se ke mně/k nám až tak nehodí. A navíc jsem nenašla žádnou jinou fotku "polštářového dortu", která by mě zaujala a tak je tento dort asi čistá výjimka a určitě hezká inspirace :). Takový dort se myslím nejvíc hodí na elegantní a lehce (nebo těžce) luxusní svatby.

Zdroj

Pak je tu další kategorie, co se mi docela líbí a tou jsou "naked cakes", tedy "nahé dorty", bez marcipánu i krému okolo. Takový by asi zapadal do nějakého "konceptu", co mám o naší svatbě, ale ani tady mi něco nesedí a nevím přesně co. Naked cake může být ale opravdu krásný! Tak možná ... možná, uvidíme. :) Určitě zapadá do každé rustikální, vintage i "vílí" svatby :).

Zdroj: pinterest
Zdroj: pinterest

Třetí kategorii, kterou dneska zmíním budou květinové dorty, tedy dorty ozdobené živými květinami. Ty můžou být s marcipánem/fondánem i bez. A jsou asi nejrozšířenější a osobně se k nim přikláním nejvíc. Spíš k těm bez marcipánu. Přijde mi, že takový dort se hodí snad na každou svatbu. Vždycky se dá přizpůsobit barevně a květiny jsou "univerzální" ozdobou, která rozzáří i podtrhne cokoliv.

Zdroj: Pinterest
Zdroj: Pinterest
Zdroj: Pinterest
Zdroj: Pinterest
Typů dortů je samozřejmě (téměř) neomezeně. Třeba čerstvé ovoce - borůvky, jahody, maliny, zvlášť v létě, vypadají určitě krásně. Líbí se mi i "krajka" na dortu. Nakonec ale věřím tomu, že "v jednoduchosti je krása" a není nutné snažit se být za každou cenu originální. Spíš zkusme všichni být "svý", to je originální ze všeho nejvíc :).

Jaké dorty se líbí vám? Máte vůbec nějaké preference nebo je vám to jedno? Napište mi do komentářů/email (s předmětem LOVE :)), moc se těším! Mějte se krásně! :)

11 comments:

  1. Jééé, já úplně vzpomínám, jak to bylo úžasné, když jsme ještě neměli jasnou představu a jen se tak bavili a společně tvořili koncept svatby :-). Třeba jsem byla nemocná, v obýváku si rozložila gauč, pustila televizi jako kulisu a donekonečna projížděla různé fotky, malovala návrh svatebních šatů a Matějovi psala nadšené smsky, co jsem zas vymyslela :-). Teď už začínáme pomalu zařizovat, musím obvolat místo obřadu a místo hostiny a pořád na to nemám čas :-D. Ale už fakt musím, mamka se pokaždé, když se vidíme, ptá, jestli jsem to už udělala :-D.
    Dorty jsou moc krásné! Jsem zvědavá, jaký nakonec vyberete :-). Já mám už celkem jasno, ale nemůžu to nikde říct, je to překvapení pro Matěje :-). Tak snad jen, že na něm nebude fondán ani marcipán.

    Přeji příjemné plánování a jsem zvědavá, o čem bude další článek :-).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Adri, děkuju! :) Stejně jsi fakt dobrá, že už to máš takto naplánované a to se tuším budete brát ještě později, než my, nebo se pletu? Měla bych si z tebe vzít příklad, alespoň trošičku :))). Je hezké, že máš dort pro Matěje jako překvapení, my jsme domluvení s Radanem, že až tu budu mít článek o šatech, tak ho nebude číst :D. Jinak mám v hlavě jiné "překvapení", ale ještě jsem ho nezačala realizovat, tak uvidíme...Já se taky přikláním k těm bezmarcipánovým/fondánovým, moc mi to nechutná a hlavně to vypadá moc uhlazeně, i když jsou ty dorty samozřejmě krásné a obdivuju, že je někdo dokáže upéct.

      Děkuju a já jsem taky zvědavá o čem bude další článek, zatím mám "no idea", to většinou přichází tak ve čtvrtek večer :D... Těším se i na tvé další články. Měj se krásně, Terez.

      Delete
    2. Nepleteš, máme svatbu až v srpnu. Jenže už taky rok plánujeme, to se představy dost vyjasní :-). Jsem zvědavá na článek o šatech - tak nějak tuším, že budeme mít opět stejné představy :-D.

      Delete
  2. Já určitě můžu doporučit http://www.2foto.cz, jsou dva a jsou nejlepší, holka a kluk, fotí krásně, fotí každý jinak, a tím, že jsou dva, tak ti nic neunikne. Jeden fotí, jak se líbáte, druhý, jak maminka brečí, chápeš :) Jsou úžasní, milí, mladí a takoví otevření všemu :) Ale obvykle jsou taky už zabraní hodně dopředu, ale zkus :)

    Dorty jsou krásné všechny! Mně se ještě líbí takové ty dorty, jak je jakoby každý kousíček zvlášť, zabalený třeba do marcipánu. Připadá mi to i docela praktické třeba na venkovní svatby. A pak je to třeba jen na třípatrovém stojanu naskládané. Ale celý dort má asi taky něco do sebe! Těším se na další pokroky :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baru, děkuju za super tip na fotografy, posílala mi ho pak ještě jedna slečna a určitě se jim ozvu, fotky vypadají skvěle a to, jak to "funguje", když jsou dva, si popsala skvěle :D.

      Co se týče dortů, mně se právě takové ty malé dortíky obalené v marcipánu moc nelíbí, nevím proč. A navíc bych chtěla i Candy Bar, takže tam se vyřeší ty individuální porce, a asi jsem prostě "konzerva" a o klasický dort bych nechtěla přijít. Ale chápu, proč se ti to líbí a že je to praktické a docela i elegantní a originální. Děkuju! A brzo se uzdrav!

      Delete
  3. Terezko, já ti tyhle "starosti" tak přeju a zároveň závidím :)) sice se mě to ještě zdaleka netýká, ale čtu o tom moc ráda a strašně Vám fandím <3

    ReplyDelete
    Replies
    1. Domi, ty si skvělá, diky :). Mně to zatím fakt baví, uvidíme, jak budu mluvit, až už se to bude blížit a budu to muset reálně zařizovat a ne se jen zasnívat na fotkách z pinterestu :)). Moc se těším, až se tě to jednou začne týkat, protože si myslím, že vy dva s přítelem budete opravdu svý a originální :). Měj se krásně, Terez.

      Delete
  4. AnonymousJuly 26, 2015

    Ahoj Terezko, určitě se nakonec rozhodnete správně, bude to jen váš den a jen vy určíte, jaký bude. Zkus se podívat na FB Úžasné dorty - Markéta Sukupová. Dělá nádhernou práci, její dorty jsou krásné a chutné. Jen je potřeba domlouvat se s ní hodně dopředu, nejméně půl roku. Přeji hodně takových příjemných starostí!
    Jana M.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jani, děkuju moc za komentář a za skvělý tip. Markéta měla/má i pořad v televizi, nebo ne? Zatím to vypadá, že ze všech cukrářek/cukrářů, na které jsem koukala, by ona naše představy mohla splnit "nejlépe". Navíc dělá i celé Candy Bary, což je jen výhoda :). Děkuju, určitě jí napíšu co nejdřív. Měj se krásně, Terez.

      Delete
  5. Ahoj Terezko, prohlížela jsem si fotky a narazila na jednoho fotografa, který mimo jiné fotí i svatby a nestává se mi často, spíš vůbec, že by mě zaujaly fotky ze svatby. Tak jsem si vzpomněla na tebe.

    http://www.petrhricko.cz/weddings

    Má hodně atmosférické, netradiční a zajímavé fotky. Místy mi přijdou surrealistické (hlavně ty levitující), což je naprosto senzační. Blíž ho neznám, takže netuším zdali má nebo nemá čas, ale (minimálně) pro inspiraci jsem si řekla, že ti jej pošlu :).
    Měj se hezky.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jani, děkuju moc za odkaz! Ty fotky jsou fakt zajímavé a netradiční a krásné! Postupně zjišťuju, že je spoustu dobrých fotografů a bude nakonec těžké vybrat jen jednoho/jednu :). Tento je ale fakt jedinečný! Děkuju ještě jednou a měj se krásně, Terez.

      Delete