Wednesday, July 22, 2015

Mini cheesecakes s arašídovým máslem a čokoládou

Dneska mám takový celkem aktivní den. Je středa, od rána něco dělám a líbí se mi to. Peru, koukám do lednice a vymýšlím, co budu péct, peču, vařím, pak jdu do posilovny když prší a když odcházím už neprší, a tak spontánně volám kamarádce, aby se mnou šla na rychlou kávu. A teď jsem doma, před chvíli jsem nafotila, co jsem dopoledne upekla, teď to tu všechno píšu a snad se mi podaří připravit si ještě sobotní článek. Zítra bychom totiž měli dostat klíče od našeho nového bytu a když to dnes nestihnu, bude o dost složitější si udělat čas. Tak uvidíme, možná zvítězí "prokrastinace". :)

Jak jsem psala o pár řádků výš, dnešní recept vznikl tak, že jsem koukla do lednice a zjistila, co máme doma. Tím, jak se budem stěhovat se snažím už toho tolik nekupovat, protože to jsou pak zbytečně další věci, které budeme muset převést... Vidím čtvrt sklenice arašídového másla a tím je základní ingredience jasná. V krabici se "suchými ingediencemi" zas nacházím polomáčené digestivní sušenky z Marks&Spencer, které už mají namále. No a tak se rozhodnu pro peanut butter cheesecake, ale v mini formičkách. Pro mě je to asi ta nejvíc dokonalá kombinace dortíku, co může být. A protože vím, že je na světě spoustu milovníků arašídového másla i cheesecaků, říkala jsem si, že by tento supr jednoduchý recept mohl zaujmout i vás.

Tak konec okecávání a pojďme na něj!



Recept




6-7ks
doba přípravy: 20-25min + pár hodin chlazení
doba pečení: 20-22min

sušenkový základ
150g digestivních sušenek, polomáčených a nebo obyčejných
20g másla

těsto 
300g krémového sýra
130g arašídového másla
80-100g moučkového cukru
1 vajíčko

ganache
150g smetany ke šlehání
160g polo-hořké čokolády (já použila cca 50%)

slané arašídy na ozdobu

postup
1. Předehřejte si troubu na 160 C. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky.
2. Ve food processoru nasekejte sušenky společně s máslem. Pokud food processor nemáte tak "klasika" - sáček, kladivo na maso a ručně :). Pak smíchat s rozpuštěným máslem.
3. Papírové košíčky tímto sušenkovým základem naplňte, vychází to tak jedna lžíce na jeden košíček.
4. V míse rozmixujte krémový sýr, arašídové máslo a cukr, cokud se ingredience spolu nespojí. Pak přidejte vajíčko a znovu mixujte.
5. Košíčky naplňte sýrovým těstem, nebojte se klidně až po okraj, cheesecakové těsto se nenafoukne tak, jako jiná těsta.
6. Pečte 20-22min, až se těsto už nebude "klepat" :)
7. Zatímco se mini cheesecaky pečou, připravte si ganache. Ve vodní lázni sehřejte smetanu ke šlehání tak, že bude skoro vřít. Tu pak přelijte na kousky čokolády, nechte minutu stát a pak ingredience míchejte, dokud se nespojí dohromady. Dejte do chladu, ale jednou za čas zkontrolujte a promíchejte, ganache z hořké čokolády má tendence tuhnout celkem rychle.
8. Z vychládlých cheesecaků sundejte košíčky, polijte je čokoládovým ganache a hned posypte arašídama, aby se do čokolády hezky zabořily a držely.

Dobrou chuť :)




13 comments:

  1. Jsou krásný a určitě chutnaj skvěle.♥

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju Wendy, chutnají fakt skvěle :). Měj se krásně, Terez.

      Delete
  2. Týjo, to je super! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj V., děkuju! :) Vyzkoušíš? :) Měj se hezky, Terez.

      Delete
  3. Terezko, po ránu tohle vidět ... to se mi sbíhají sliny... dala bych si a udělala dobrou kávičku a jen tak si seděla a vychutnávala mlsání i tu chvíli...
    Měj se fajn a držím palce se stěhováním ať vše klapne... a těším se na tvé povídání...
    Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jarko, no jo, mně se taky sbíhají sliny, ale už nemáme, některý jsme snědli a některý rozdali ... jeden vzal dneska Radan majiteli našeho bytu ... a Radan už má klíče (já byla v prácie), takže od zítřka to vypukne :). Akorát ten sobotní článek jsem "nestihla", tak uvidíme, co z toho vyleze ... v pondělí by možná mohl být o novém bytu :) .. Děkuju moc a měj se krásně :). Terez

      Delete
  4. Krásně nafocené a vypadají opravdu lákavě :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Jani, děkuju moc :). Měj se krásně, Terez.

      Delete
  5. Mňááám, to chci! :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahooj :). No, tak si je musíš upéct :D. Měj se krásně, Terez.

      Delete
  6. Ty jsou dokonalé, ty fakt doufám někdy upeču:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ahoj Šárko, to jsem moc ráda, že tě zaujaly :). Ať chutnají :). A měj se krásně, Terez.

      Delete
  7. Ahoj Terezko, minicheesecakes jsem pekla o víkendu a povedly se na výbornou! Děkuji moc za recept, zařazuji ho mezi oblíbené :-). Navíc ta mini varianta je opravdu perfektní na servírování a příprava je rychlá, takže bude brzy další opakování :-). Měj se hezky!

    ReplyDelete