Tuesday, September 18, 2012

Čokoládový dort


Jak jsem naznačovala v předchozím příspěvku, v poslední době jsem začala často péct. Jeden z mých posledních výtvorů byl můj první pokus o čokoládový dort. Vzhledově ještě potřebuje pořádně doladit, ale chuťově byl dokonalý - vláčný, čokoládově-sladký a rozplývající se na jazyku.
Když neuděláte tu chybu jako já - že budete nedočkaví a vytáhnete ho z formy dřív než pořádně vychladne, pravděpodobně vám nepopraská. A pokud vám i tak popraská, od toho je tu poleva :).



Recept:
Příprava: 20-30min
Doba pečení: 35-40min

Těsto
250g cukru (můžete nahradit třtinovým)
150g hrubé mouky (můžete nahradit celozrnnou)
1 a 1/2 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky soli
250ml mléka
2 lžičky vanilkového extraktu
100g neslazeného kakaa
2 vejce
150ml oleje
150-200ml vařící vody

Čokoládová poleva:
120g másla
90g neslazeného kakaa
250g práškového cukru
100ml mléka
1 lžička vanilkového extraktu


Postup
1. Předehřejte si troubu na 180 °C. Vymažte máslem a moukou kulatý pekáč.
2. Ve velké míse smíchejte dohromady cukr, kakao, mouku, prášek do pečiva, sůl. Přidejte vajíčka, mléko, olej a vanilku, pořádně promíchejte, ručně nebo mixérem. Přimíchejte vařící vodu. Těsto by mělo být řídké. Pak ho nalijte do připraveného pekáče.
3. V předehřáté troubě pečte cca 35-40min
4. Zatímco se dort peče, připravte si polevu - rozpusťte máslo, přimíchejte k němu kakao, poté moučkový cukr, mléko a vanilku. Podle potřeby můžete ještě přidat mléko, aby byla poleva řídká. Nechte ji trochu ztuhnout.
5. Na vychlazený dort naaranžujte polevu, nejdřív nahoře, potom po stranách. Na ozdobení se dají použít ještě kousky mandlí nebo lesního ovoce. Dobrou chuť.

3 comments: