Wednesday, December 17, 2014

Cappucino cupcakes

Minulý týden jsem dostala krásný email, díky kterému vlastně vznikl tento recept. Jedna milá slečna mi psala o tom, jakými recepty se na tomto blogu už inspirovala a zároveň mi položila otázku, jestli nechci zkusit upéct kapučínové cupcaky... "to není vůbec špatný nápad", napadlo mě hned a tak jsem se do nich pustila při nejbližší příležitosti.. Ta byla minulou sobotu, když jsme pořádali večírek v práci a Radan měl ve stejný den ve své práci Julebord. Kromě těchto kapučínových cupcaků jsem pekla ještě makronky a svoje nejoblíbenější vanilkové cupcaky plněné raspberry curd. Moji kolegové takto ode mě něco chutnali vůbec poprvé a (neskromná chvilka!) tolik komplimentů, spokojených výrazů a dokonce potlesk! :) jsem fakt nečekala. Navíc mě podpořili v jednom mém nápadu, který se po Novém roce, až se zase vrátím zpátky do Osla (na Vánoce budu v ČR), realizovat.

Recept na kapučínové cupcaky jsem vymýšlela tak nějak za pochodu, ale čerpala jsem určitě z těch cupcakových receptů, které už jsem pekla. Upečené jsem je pak naplnila ještě bílou čokoládou nebo polohořkým čokoládovým ganache. Bez mučení přiznávám, že trocha čoko ganache mi zbyla z toho, jak jsem dělala makronky a bílou čokoládu jsem měla rozpuštěnou, protože jsem chtěla dělat cake pops... jenže ta čokoláda byla tak hustá, že jí ten cake pop jen tak projel a žádnou čokoládu na sebe nezachytil, o ou :). A tak jsem si teda poradila jinak a vlastně jsem s výsledkem fakt spokojená... baví mě plnit cupcaky. Dokáže to obzvláštnit i ten nejobyčejnější cupcake. Na druhou stranu - třeba tyto cupcaky určitě nejsou obyčejné! :)



Recept


12-14 cupcakes
doba přípravy: 20-25min
doba pečení: 18-20min

těsto

200g másla
200g cukru
200g hladké mouky
4 vejce
2 lžičky uvařené kávy
1 a půl lžičky rozpustné kávy (v suchém stavu)
2 lžičky prášku do pečiva

náplň

cca 80g bílé čokolády (rozpuštěné)
cca 80g čokoládového ganache
nebo různé poměry mezi těmito

frosting

400g mascarpone
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička rozpustné kávy (zase v suchém stavu)
asi 4-5 lžic krystalového cukru

postup

1. Předehřejte si troubu na 180 C. Dejte si na mírném ohni rozpustit máslo, nakrájené na malé kousky. Smíchejte prosátou mouku s práškem do pečiva, cukr, kávu (limonádu .. ne, tu ne! :)), i vejce a mixujte dohromady. Nakonec přidejte rozpuštěné, trochu schládlé máslo a znovu mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí dohromady.

2. Muffinovou formu vyložte papírovými košíčky a naplňte je zhruba do poloviny a něco :). Dejte do trouby péct asi na 18-20min.

3. Mezitím si můžete ve vodní lázni rozpustit bílou čokoládu a v jiné vodní lázni připravit čokoládový ganache. Pokud se vám jedno z toho dělat nechce, tak udělejte jednoduše jen jednu variantu. Za mě se ke cupcakům víc hodí ta bílá čokoláda.

4. Pokud vám zbyde ještě čas, připravte si i frosting. Nejdřív mixérem rozmixujte samotné mascarpone. Pak přidejte extrakt a kávu a znovu chvíli mixujte. Nakonec přisypte krystalový cukr a ještě jednou mixujte na mírných otáčkách. Krém není moc sladký, ale díky krystalkám cukru příjemně křupe, díky kávě chutná kávovoě (nečekaně :)) a jeho krémovost dokonale doladí cupcakové těsto, které je, i díky (bílé) čokoládě naopak sladší. Pokud nejdete hned zdobit, dejte frosting do lednice.

5. Upečené cupcaky nechte úplně vychladit, pak v nich, třeba druhým koncem vidličky (tím, kterým většinou vidličku držíme), udělejte otvor a pomocí cukrářského sáčku je naplňte čokoládou. Buďte s ní štědří :).

6. A nakonec cupcaky ozdobte. Já chtěla mít cupcaky bíle a zelené, zhruba v barvě vánočního stromečku. Takové zelené jsem docílila mixem zeleného a červeného barviva (zhruba dva díly zeleného a jeden červeného). Na závěr pak můžete cupcaky posypat nějakými hezkými perličkami :)

Dobrou chuť :)



5 comments:

  1. To vypada uzasne. Potlesk byl 100% zaslouzenej

    ReplyDelete
    Replies
    1. jé, děkuju Lenko :). Já jsem se teda trochu červenala, ale moc mě to potěšilo, bylo to fakt milé. Měj(te) se krásně! :) Tereza

      Delete
  2. Teda paráda.... sbíhají se mi sliny.... a moc přeju úspěch mezi kolegy!!
    Hezké předvánoční dny. Jarka

    ReplyDelete
    Replies
    1. Děkuju moc, Jarko. Zkusíte je taky? I vám krásné předvánoční dny. Tereza

      Delete
  3. Copak ty cupcaky, ale makronky v pozadí jsou luxusní. :)

    ReplyDelete