Tuesday, September 24, 2013

Eplekake anebo jablečný dort na norský způsob / Norwegian apple cake

V posledních dnech jsem hledala informace o norské kuchyni a převážně o sladkém a něco málo jsem už našla. Budu však hledat dál a potom o tom napíšu samostatný článek. Při prolézání různými stránkami jsem narazila i na tento dnešní recept, opět obsahující jablka, jako v jednom z nedávných receptů, ale přesto chutově úplně jiný. Minule jsem pekla v podstatě takový klasický páj, dnes je to spíš taková buchta v podobě dortu :).

V tomto receptu je taky použit kardamon, což mi došlo, že je vlastně hojně používaným kořením v norské a celkově skandinávské sladké kuchyni. Má hodně aromaticko vůni i chuť, takže ho stačí použít jen trošičku, aby krásně ovoněl a "vylepšil" celý dort. Objevuje se ve většině receptů, které jsem zatím objevila.

Co se mi líbí na tomto receptu je taky fakt, že je celkem zdravý. Je v něm celozrnná mouka, mandle, minimum tuku a spoustu jablek. Přesto, asi právě díky jablkům, je vláčný a díky koření chuťově výrazný. Navíc začíná jablečná sezóna, tak hádám receptů s jablky není nikdy dost. Zkusíte ho taky? :)



EN: I have been looking for information about Norwegian cuisine and especially sweets for few days now and I have already found something. But I will still be looking for some more and then write one separate article about it. When searching, I have bump into this recipe, which includes apples, such as in one of the previous recipes, but it tastes much differently. Last time, it was basically apple pie, this time it is more like cake. 

You can find cardamon in this recipe and I figured that it is actually frequently used spice in Norwegian and in general Scandinavian cuisine, especially in sweets. Cardamon has strong aroma and taste so you can use just a small amount and it will completely "level up" the whole cake. Cardamon appears in most of the recipes I have found so far.

What I like about this recipe is that in fact it is kind of healthy. There is whole wheat flour, almonds, minimum of fat and lots of apples. Yet, probably because of the apples, the cake is moist and thanks to the spices it has strong flavor. Moreover, apple seasons begins so there is never too many recipes including apples, right? Are you gonna try it with me? :)

Facebook 
Foodblogy


Recept / Recipe


na jeden dort (23cm) / for one cake (23cm)
doba přípravy / preparation time: 20-25min
doba pečení / baking time: 50-60min

4 jablka, nejlépe zelená, třeba golden / 4 apples, preferably green, e.g. golden
160g cukru / 160 of sugar
240g celozrnné mouky / 240g of whole wheat flour
20g másla, rozpuštěného / 20g of butter, melted
6 lžic mléka / 6 tablespoon of milk
2 vejce / 2 eggs
2 lžičky prášku do pečiva / 2 teaspoon of baking powder
2 lžičky skořice / 2 teaspoon of cinnamon 
1/2 lžičky mletého kardamonu / 1/2 teaspoon of ground cardamon
1 lžička vanilkového exktraktu / 1 teaspoon of vanilla extract
1/3 lžičky soli / 1/3 of teaspoon of salt
70g mandlí, nakrájených na kousky nebo plátky / 70g of almonds, chopped or sliced

postup/ process

1. Troubu si předehřejte na 180 C. Formu na pečení vymažte máslem a dno vyložte papírem na pečení.

EN: Preheat your oven to 180 C. Grease the spring form with butter and on the bottom put baking paper.

2. Umyjte, oloupejte a na kostky nakrájejte jablka.

EN: Wash, peel and cut the apple into cubes.

3. V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl, cukr, kardamon, skořici a mandle. Pak přimíchejte vajíčka, mléko, vanilku a máslo. Trochu promíchejte a přidejte jablka. Ty jsou v podstatě spojovací bod celého těsta.

EN: In a bowl, mix together flour, baking powder, salt, sugar, cardamon, cinnamon and almonds. Then add eggs, milk, vanilla and butter. Mix a little and add apples. They are basically "connecting" the whole batter together. 


4. Přesuňte do formy a trochu uhlaďte dorovna. Dejte do trouby a pečte dokud vám špejle zapíchnutá do středu těsta nevyjde čistá. Nechte vychladnout a podávejte. Hodí se třeba ke kafi se šlehačkou nebo k dobrému čaji. Dobrou chuť :).

EN: Shift the batter into spring form and flatten a little. Put it in the oven a bake until the toothpick will come out clean. Let it cool and serve. It goes well with coffee with cream or with a good cup of tea. Enjoy. :)


TIP

- Chtěla jsem k tomuto dortu připravit i vanilkovou omáčku, kterou jsem vařila už v minulém receptu a tak jsem i udělala. Ovšem vzhled se mi moc nepovedl a tak jsem dort jednoduše otočila polevovou stranou dolů. Vypadá tak mnohem lépe a zároveň jsem nepřišla o chuť té polevy, která dort chuťově hezky dotváří. Win win :).


EN: I wanted to make the same vanilla sauce as in previous recipe and so I did. But it did not look good at all on the recipe so I decided to just flip the cake over so the top would be on the bottom and vice verse. The result is that the cake looks much butter (in my eyes) and I did not loose the taste of sauce either. Win win :)




5 comments:

  1. To množství tuku mě přesvědčilo... Připisuji na špičku seznamu svého podzimního bakelistu :) Dám vědět, jak dopadl... :) :)
    .
    BTW: Ten norskej název je dokonalej - dost se směju :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Super, určitě dej vědět, těším se :).
      .
      Jj, norština je někdy fakt vtipná :)

      Delete
  2. To množství tuku mě přesvědčilo... Připisuji na špičku seznamu svého podzimního bakelistu :) Dám vědět, jak dopadl... :) :)
    .
    BTW: Ten norskej název je dokonalej - dost se směju :)

    ReplyDelete
  3. AnonymousJuly 02, 2014

    Máš neskutočne dobré recepty:) zatiaľ som skúsila len zopár receptov ale ani raz som neoľutovala všetky sa vydarili a boli vynikajúce:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. jé, tak to mě moc těší! Děkuju! :) Když se ti bude chtít, tak mi třeba i někdy pošly fotku :). Měj se hezky! :)

      Delete