Monday, September 16, 2013

Eplepai med vaniljesaus aneb jablečný koláč s vanilkovou omáčkou / apple pie with vanilla sauce

A tak v Oslu regulérně začal podzim. Už několikátý den prší a je pochmurno a na zemi se začínají objevovat barvené listy. Z okna pozoruju Norky v polodlouhých podzimních kabátech (taky jsem si jeden pořídila, z trift shopu :)) se stylovými deštníky a Noři s velkými hipsterskými brýlemi a s klobouky na sobě mají bundy s pozdzimními barvami. Radan byl nedávno povýšen v práci, plus mu začal poslední rok školy, tak bývá o něco míň doma a protože ještě do práce nechodím (snad vyjde to, co se rýsuje, pak určitě dám vědět víc :)), mám spoustu času pro sebe. A dnes jsem ho vyplnila pečením.

Už dlouho jsem nepekla nic nového, v poslední době jen nějaké cookies a čokoládové a mrkvové dorty a tak jsem dnes chtěla vyzkoušet něco, co jsem nikdy nedělala. Usoudila jsem, že je čas zkusit něco norského a tak jsem si do googlu zadala velice originálně: Tradisjonelle norske søte oppskrifter (Tradiční norské sladké recepty) a hledala jsem. A dlouho mě 1. nic nezaujalo nebo 2. jsem tomu absolutně nerozuměla. Nakonec se mi zalíbil recept na rebarborový koláč. Jenže rebarbora má sezónu na jaře a rozhodla jsem se, že recepty "out of season" sem budu dávat co nejméně. Je fajn, že si můžeme koupit všechno, na co si vzpomeneme, po celý rok, ale ovoce a zelenina jsou a vždy budou stejně nejlepší v době jejich "vrcholu".

Nakonec jsem našla recept (tady) na jablečný koláč s vanilkovou omáčkou. Všem ingrediencíím jsem rozuměla, dokonce i postup jsem vydedukovala, až jsem došla k té vanilkové omáčce. V receptu byla použitá taková, kterou si tu koupíte už udělanou v každém supermarketu a dokonce máte asi deset druhů na výběr. Odmítla jsem ale kupovat hotovou vanilkovou omáčku, která vlastně vanilková až tak moc není, a navíc stojí asi 30 NOK, když si můžu připravit vlastní, samozřejmě mnohem lepší :), za cenz cca 5 NOK v hodnotě 60 NOK :)). Bohužel jsem se tak připravila asi o jediný norský element v receptu. Ale nevadí, koláč dopadl skvěle a hodí se skvěle právě na nadcházející podzimní sezónu. Tak tady je.


EN: And so, autumn weather officially arrived to Oslo. It has been raining for few days now and you can see first colorful leafs on the ground. From the window, I have been watching Norwegian girls in their half-length autumn jackets (I bought one for myself recently in trift shop :)) and stylish umrellas and Norwegian guys with big hipster glasses and hats are wearing their anoraks in autumn colors. Radan was recently promoted in his job, plus he is in his last year of school so spends a little less time at home. And I still do not go to work (but it looks I might have a job pretty soon, so wish me luck, I will write more when topical), so have a lot of time for myself. And today I filled it with baking.

I have not baked something new for a while, recently I baked only some cookies or chocolate and carrot cakes and so I wanted to try something I have never done before. I figured it is time to try something Norwegian so I goggled "Tradisjonelle norske søte oppskrifter" (Traditional Norwegian sweet recipes) and searched. And for a while I did not find 1. anything intersting or 2. I did not understand the language at all. Eventually, I liked a recipe for rhubarb pie. But rhubarb is completely out of season and I decided I will avoid ingredients out of season as much as possible. It is really great that we can be anything we want all year round but fruit and vegetable is always the tastiest when it is "her time". 

At the end, I found a recipe (here) for apple pie with vanilla sauce. I was able to translate all the ingredients and even the process I managed to understand until it came to this vanilla sauce. In the recipe was used already prepared vanilla sauce, which really have not seen much of real vanilla, which you can buy in every grocery store. It costs 30 NOK and I refused to buy it since I could prepare my own, and much better of course :), sauce for approx. 5 NOK. Unfortunately, since this sauce was probably the only Norwegian elemnt in this recipe, the pie eventually is not so Norwegian. But never mind, it still tastes great and it is one of the best ones for this upcoming autumn season. Here it is.

Facebook
Foodblogy

Recept / Recipe



Na jeden koláč / For one pie
Doba přípravy / Preparation time: 10min + 40-60min
Doba pečení / Baking time: 45-50min

Těsto / Dough 


250g másla, změklého / 250g of butter, softened
250g hladké mouky / 250g of plain flour
90g práškového cukru / 90g of powdered sugar
1 lžíce vody / 1 tablespoon of water
4ks jablek, nejlépe golden / 4 apples, preferably type golden
skořice / cinnamon 

Vanilková omáčka / Vanilla sauce


50g cukru / 50g of sugar
20g vanilkového cukru, nejlépe s vanilkou bourbon / 20g vanilla sugar, preferably with bourbon vanilla
1 plnou lžíci kukuřičného škrobu / 1 full table spoon of cornstarch
1 lžička vanilkového extraktu / 1 teaspoon of vanilla extract
špetka soli / dash of salt
240ml vařící vody / 240ml of boiling water
1 lžíce másla / 1 teaspoon of butter

postup/ process

1. Na kuchyňské lince smíchejte mouku a cukr, přidejte nakrájené změknuté máslo a zapracujte těsto. Pokud potřeba, přidejte kapku vodu, aby se vám těsto lépe zpracovalo. Těsto zabalte do potravinové fólie a dejte chladit do ledničky.

EN: On the kitchen counter, mix the flour and sugar, add the chopped softened butter and knead into dough. If necessary, add a drop of water, it will be easier to work with the dough. Wrap the dough in plastic wrap and let it cool in the refrigerator.

2. Mezitím si připravte omáčku a jablka. To budete mít hotové tak za 15-20 minut, takže stále máte trochu času, než půjde těsto vyndat z ledničky. Tedy, samozřejmě ho můžete vytáhnout i dříve, ale bude se vám s ním špatně pracovat.

EN: Meanwhile, prepare the sauce and apples. It will take for about 15-20 minutes, so you still have some time left until you can take the dough form the fridge. Well, you can take it earlier, of course, but it will be much harder to work with the dough.

3. Na omáčku si smíchejte oba cukry se špetkou soli a kukuřičným škrobem. Potom zalijte vařící vodou a na mírném ohni za stálého míchání vařte asi 5 minut, dokud omáčka nezhoustne. Potom přidejte vanilkový extrakt a máslo. Odstavte z plotny a nechte trochu vychládnout.

EN: For the sauce, mix both the sugars with a pinch of salt and cornstarch. Then pour boiling water and on a low heat, stirring constantly for about 5 minutes, until the sauce thickens. Then add the vanilla extract and butter. Remove from heat and let it cool slightly.







4. Jablka si oloupejte a nakrájejte na tenčí plátky. Těsto vytáhněte z lednice, rozdělte na dvě části (jednu větši a druhou menší) a z té větší vyválejte relativně tenké těsto, které přesuňte do formy vymazané máslem a uhlaďte do hladka. Těsto poklaďte jablky a posypte skořicí. Na jablka nalijte vanilkovou omáčku. Menší část těsta vyválejte a vykrojte z něj proužky, kterými poklaďte jablka. Představivosti se meze nekladou. :)

EN: Peel the apples and cut them into thin slices. Pull the dough from the fridge, divide into two parts (one larger and one smaller) and the larger part roll relatively thinly and move it in the baking pan greased with butter. Put the apples on the dough and sprinkle it with cinnamon. On apples pour vanilla sauce. A smaller portion of dough roll out and cut it strips, put on the apples. Imagination has no limits. :)

5. Troubu zapněte na 200 C a hned do ní dejte jablečný koláč. Pečte 45-50 minut dozlatova.

EN: Heat the oven into 200 C and at the same time put the apple pie in the oven. Bake for about 45-50 minutes until golden.

6. Nejlepší je podávat ho ještě teplý s vanilkovou zmrzlinou (tak to dělají Noři) a nebo s čerstvě ušlehanou neslazenou šlehačkou (tak jsem to udělala já :)). Dobrou chuť. :)

EN: It is best served with vanilla ice cream (that is how Norwegians do it) or with freshly whipped unsweetened heavy cream (that is how I did it :)). Enjoy. :) 










2 comments:

  1. "Bohužel jsem se tak připravila asi o jediný norský element v receptu." - tak to se dost bavím :D
    Ta šlehačka je podle mého daleko lepší volba než zmrzlina... Miluju jí...
    .
    Teď mě tak napadá - kdysi kdesi jsem četla, že Norové (a severské státy obecně) mají jednu z největších spotřeb zmrzliny (samozřejmě kromě Itálie a přímořských letovisek, které zmrzlina živí). Je to opravdu pravda? Přeci jenom, v Norsku není úplně teplo... už tenktrát mi to vrtalo hlavou, a teď když tu píšeš o té zmrzlině...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Díky za komentář :).
      .
      Mně přijde, že se tu zmrzliny jí hodně, často bývá v nabídkách restaurací a v supermarketech je celkem široký výběr od těch relativně levných (které ale kvalitní moc nejsou) až po ty dražší ... nejvíc se jí hlavně vanilková :) .. takže asi jo.. ale jestli mají skoro nejvíc spotřeby na světě, to si úplně jistá nejsem :).

      Delete