Tuesday, December 2, 2014

Krémové tagliatelle a mozzarellou a parmazánem

Dneska jsem se probudila do nádherně zasněženého rána. Skoro se mi zdá, že počasí v Oslu letos vychází téměř idylicky. Jaro začalo poměrně brzo, léto bylo teplé a slunečné, podzim nádherně barvený a začátkem prosince přišel sníh. Letos navíc i tu vánoční atmosféru nasávám tak nějak víc než "obykle". Nemám tedy ještě koupený/vyrobený ani jeden dárek, ale nic to nemění na tom, že si užívám vánoční dekorace, pochoutky, hudbu (už je prosinec! :)) a beru to tak, že Vánoce jsou vlastně celý tento čas. Byla by škoda si je užívat jen ten jediný den... A tak tu si koupím vánoční pivo nebo sodovku, tam zase ty krásné vánoční svíčky a pražené mandle z trhů a tady už si pouštím "all i want for Christmas" a peču vánoční cukroví (na které jsem nikdy moc nebyla). A s Radanem určitě půjdeme bruslit. Letos to nevynecháme. :)

K Vánocům a tomuto zimnímu času taky určitě patří i taková ta víc "hearty" jídla. Nebo teda já nevím, jak vy, ale studené saláty a jim podobné mě momentálně moc nelákají. Vkuse chuť na něco sýrového a krémověho. Zároveň ale nemám úplně zájem o "zásoby" na svém těle... :) No, a tak mě napadlo udělat takovou lehčí krémovou omáčku a přidat ji k těstovinám. 

Výsledkem je rychlé, chutné jídlo, které vás zahřeje, zasytí a zároveň vám nezpůsobí výčitky svědomí, že "už zase jím ty smetanové omáčky" (néé, vůbec neparafrázuju sebe! :)).

 Zkusíte taky?

Recept



4-5 porcí
doba přípravy: cca 30-40min

350g tagliatelle (nebo jiných oblíbených těstovin - špagety, fettuccine nebo jiné "dlouhé" těstoviny jsou ale nejlepší)
370ml kuřecího nebo hovězího vývaru (může být z kostky a nebo žeby třeba tento? :))
370ml mléka (obsah tuku nechám na vás, já použila polotučné)
1 lžíce hladké mouky (cca 10g)
5-6 stroužků česneku, nakrájeného na malé kousíčky
trochu másla (cca 15g)
bazalka, pepř, tymián, pažitka (čerstvá i sušená)
40g nastrouhaného parmazánu
120g čerstvé mozzarelly (jeden balíček)

postup

1. Těstoviny dejte vařit podle návodu na obalu
2. Česnek si nakrájejte na malé kousky a na rozpálené pánvici s trochou másla ho zpěnte, tak půl minuty. Stáhněte trochu plamen a přisypte mouku. Míchejte vařečkou alespoň 3minuty, aby se mouka "uvařila". 
3. Pak postupně přilévejte jak vývar, tak mléko. Možná se vám to v tomto stádiu bude zdát až moc tekuté, ale nebojte, to se "vsákne" :). Zvyšte trochu plamen a nechte omáčku, za občasného míchání, probublávat. Asi po 5-10min si všimnete, že se tekutina opravdu zredukovala. Přidejte koření. 
4. Nechte probublávat tak další dvě minuty a pak přidejte parmazán a počkejte, než se rozpustí. To samé udělejte s mozzarellou, kterou můžete do omáčky například natrhat (a nebo nakrájet).
5. Nakonec do omáčky přidejte těstoviny a promíchejte.
6. Nandejte na talíř, dozdobte třeba pažitkou a nebo cherry rajčátkama a podávejte.

Tyto těstoviny je nejlepší jíst úplně čerstvé, sehřívané už nemají takový šmrnc. Dobrou chuť! :)



4 comments: